用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? ...
樓主: Mat_Dad
go

學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? [複製鏈接]

原帖由 Wendy212 於 11-10-12 12:53 發表
我覺得合理, 因為小息應該先去廁所然後先玩. 如果上堂去了廁所, 咁咪聽唔到書囉!
其實唔好話第一堂, 上堂就唔應該去廁所, 現在好多小學都係兩堂一個小息/午餐, 正常情況下個零鐘應該唔需要去的, 除非肚痾就例外啦! ...

agree, 我記得以前讀小學時, 老師都講明唔可以上堂去廁所, 一定要小息或上堂前去. 如果真係好急咁無辦法.

因為真係好多小朋友咋咋帝去廁所行個圈都好架. 個個都係咁仲得了.

原帖由 Unclejt 於 11-10-13 00:54 發表
准也好,不准也好,當場還是得讓他去的。就算學生千錯萬錯,也不應以不准去洗手間作為懲罰。

agree!
首先,這不是學校政策,只是個別老師的做法(雖然我也認同樓主太太的觀點),在執行上小朋友會難而適從.且若遇上任何問題,你太太就揹晒wok,學校唔會撐你.

其次,你實在無法分辨誰有真正的需要,一刀切並非明智之舉.可能因為小息有合理的原因沒上廁所(eg,被其他老師罰or幫手,遲下課...),可能因為忘記/貪玩....,可能生理/心理因素....,性格內向的學生亦未必敢解釋. 萬一因你不准他上廁所而癩尿,對小朋友心理影响很深遠,你亦未必好受!

我說個真人真事的例子你聽,
多年前一新入職的中學老師,就是小息後不准一個中一生上廁所而該中一生在課室癩尿,該生足足兩年看心理醫生亦未釋懷,後來點我唔知. 該名新老師當然教完果年後不被續約.其實據說那間學校本有指引小息及lunch break後第一堂不可去廁所,但老師應該彈性處理.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-13 10:06 發表
結果我太太比校長教訓一輪

投訴的威力真係好大,現在的學生都是王子公主...皇上皇后隨時發炮

幾年班? 咁個小朋友係咪最後都無去到? 佢有無急到瀨?

另外間學校係咪會出返 指引 俾老師跟先....如果遲d好多學生上上吓堂都話要去, 老師照俾, 會唔會又有其他家長投訴呀.....個校長/主任真係

e+ d家長真係恐怖,咁都去投訴!講真,呢d規矩都係教育既一部份,既然係咁,咪有得佢地囉,唔好理佢地,等佢地連一d基本禮貌都唔識,到時睇邊個受害?

假如我們帶孩子上街,臨出門前千叮萬囑他要先上厠所,但他表示沒有需要。好,就辜且相信他吧。但到了中途,他突然表示內急,你們會怎麼辦呢?會先讓他找地方解决,再秋後算賬,還是罰他到達目的地以前必須强忍呢?我會選擇前者。

醒目開學勳章

原帖由 Unclejt 於 11-10-14 00:14 發表
假如我們帶孩子上街,臨出門前千叮萬囑他要先上厠所,但他表示沒有需要。好,就辜且相信他吧。但到了中途,他突然表示內急,你們會怎麼辦呢?會先讓他找地方解决,再秋後算賬,還是罰他到達目的地以前必須强忍呢?我會選擇前者。 ...

但父母只是需要照顧一個小朋友,
但老師是照顧全班小朋友,
細路好鍾意見人去廁所,
自己又要去,
如果老師比阿A去,
就要比埋BCDE…去,
咁老師還用教書嗎?教唔曬,
到時家長又會投訴這班教得比隔離班慢。
社會是有規範的,
唔通長大了,在公司開開下會又同老闆講:我要去廁所?

原帖由 TMMA 於 11-10-14 08:41 發表

細路好鍾意見人去廁所,
自己又要去,
如果老師比阿A去,
就要比埋BCDE…去,
社會是有規範的,
唔通長 ...

你意思係咪所有上堂時間所有學生舉手要去廁所老師都唔應該批准,因為你的邏輯是"如果老師比阿A去,
就要比埋BCDE…去,
咁老師還用教書嗎?"
寧枉莫縱,我有否理解錯呢?

原帖由 TMMA 於 11-10-14 08:41 發表

細路好鍾意見人去廁所,
自己又要去,
如果老師比阿A去,
就要比埋BCDE…去,
社會是有規範的,
唔通長 ...
If such thing really happens, there must be something wrong with the moral education of the school.  It is a deeper problem than what we are talking about...

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-13 10:06 發表
結果我太太比校長教訓一輪

投訴的威力真係好大,現在的學生都是王子公主...皇上皇后隨時發炮

做老師真係好慘, 而家唔再係教育界, 已經變左服務業...

教仔女去廁所係父母既責任, 但可以推哂落老師度...咩世界? 講真, 3歲上幼稚園已經要學啦, 點解到6歲上小一都仲要老師忍讓? 仲要話老師應該要比佢去?

細路話唔去又去, 父母3前年開始不斷比機會, 唔罰下佢, 唔比佢試下後果, 之後期望老師同自己一樣"縱容"佢, 如果唔比就話小學老師唔o岩....

真係無言...

提醒大家:討論點是小息後第一堂不准上廁所,不是全部課堂,個人認爲很合理,要學生明白什麽時候做什麽事,小息要上廁所,小息後第一堂才35分鐘怎會忍不住呢?!如突然肚痛,是去醫療室,不是去廁所。如是生病,要常去,根本不應該上學。對不對?!

中國人的教育,係要小朋友當眾出醜/打擊自尊心成為懲罰的手段,以達到規模行為之效,但枉枉只教出一班只受他律,不能自律之輩,亦難怪近年精神病有年輕化的趨勢,愈來愈多小學生看精神科.香港教育,不談能造就多少知識份子,只期望在孩提時代,對稚子之心少點拆毁,多點建立.

原帖由 Unclejt 於 11-10-14 00:14 發表
假如我們帶孩子上街,臨出門前千叮萬囑他要先上厠所,但他表示沒有需要。好,就辜且相信他吧。但到了中途,他突然表示內急,你們會怎麼辦呢?會先讓他找地方解决,再秋後算賬,還是罰他到達目的地以前必須强忍呢?我會選擇前者。 ...

這例子非常好, 我都會選擇先解決, 後算賬

我小時候的小學, 係可以比學生在上堂時去廁所的, 其實要去廁所的人唔多, 去廁所的, 通常都係有需要

但我弟弟的小學, 校風好嚴, 係唔比學生在課堂去廁所, 所以我印象最深, 係他經常訴苦說忍得很辛苦, 惟有飲少d水, 可以成日都唔飲水呢!!!

樓主的太太在這學校新任教的嗎? 她不知道學校一向的安排?如果學校一向都係唔比小朋友在課堂去廁所, 而你太太卻剛好遇上投訴, 又得不到主任和校長的認同, 那似乎係校長的問題

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-14 09:55 發表
小息後第一堂才35分鐘怎會忍不住呢?!

尿道炎得唔得?
心理病得唔得?
退100步,真係小息唔記得去而家好急,閣下是否認為都係一刀切,唔比去,由得佢當眾响課室癩,以後佢就會牢記要vv呢?

回復 33# bbJP 的帖子

我想說我太太(即事件中的老師)已約了下星期看精神料。

還有,這真的跟校長有關,這規定是校長定的。所以我也勸她不要教了

原帖由 bbJP 於 11-10-14 10:05 發表
中國人的教育,係要小朋友當眾出醜/打擊自尊心成為懲罰的手段,以達到規模行為之效,但枉枉只教出一班只受他律,不能自律之輩,亦難怪近年精神病有年輕化的趨勢,愈來愈多小學生看精神科.香港教育,不談能造就多少知識份子, ...

近年精神病有年輕化的趨勢 - 就只因90後的家長開始縱壞小朋友, 將自己的責任推比其他人。所以咪個個有咩唔如意, 就覺得呢個世界欠左佢囉!

我地呢輩都係自細係咁比屋企人教。律己以嚴, 待人以寬。我覺得我地呢一代好過而家呢代多多聲啦...我唸都唔係得我一個咁唸。d小朋友太過溫室了! 小息後第一堂唔比去廁所我覺得係好正常啦!

原帖由 silvia_ng 於 11-10-14 10:22 發表

近年精神病有年輕化的趨勢 - 就只因90後的家長開始縱壞小朋友, 將自己的責任推比其他人。所以咪個個有咩唔如意, 就覺得呢個世界欠左佢囉!

我地呢輩都係自細係咁比屋企人教。律己以嚴, 待人以寬。我覺得我地呢一代 ...

我也同意小息後第一堂不上廁所這指引,但更認為老師在執行上要彈性處理,以避免對小朋友造成心理創傷.

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-14 10:20 發表
我想說我太太(即事件中的老師)已約了下星期看精神料。

還有,這真的跟校長有關,這規定是校長定的。所以我也勸她不要教了

對你太太的遭遇深表同情. 其實是哪一級?該生最後有冇癩了?如果係冇,只是家長投訴,老細罵兩句,何需耿耿於懷? 你有冇睇我之前講果個中一生癩尿事件,那間學校亦有這個規定,但出事後,該老師亦去了校長室照肺.原因係他'在處理上缺乏彈性,應變欠經驗'.

回復 35# bbJP 的帖子

真的很多謝你們的回復,這讓我清楚明白現今家長的看法,有力地去勸我太太不要再做老師了,再努力去教人家的孩子人家都不會領情,還是回家教自己的孩子好了。
‹ 上一主題|下一主題