用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇一問
go

好奇一問 [複製鏈接]

小女出年小一,都有報考直資同私小,雖然唔一定收,但一諗收,又係咪真係負擔到呢?因為仲有妹妹,佢地K都係讀有學劵!

你地覺得學費佔唔多過家庭總收入幾多%可以接受?我地供緊樓,不過都係7,8千!

我自己係FTM,又怕C6佢一失業點算!

0    0    0    0

如家庭只有1個經濟支柱, 亦非十分富裕家庭, 應考慮津校, 始終除了學費, 還有好多開支. 直資閒閒地$3000 1個月x 2 人再 x 12 年 ........

但TKO區真係選唔落

我都支持讀津校,淨講小學階段直資六年學費加補習都唔少嘢,一個人搵重要供樓真大壓力,加油。

Agree with peter2880's comment. For me, I will make the following calculation to see how much I can spent on the children:

1. Assume the monthly family income = 100%
2. Saving = 15%
3. Saving for paying tax = 15%
4. Mortgage <= 20%
5. spending on necessities = 15-20%

Hence, there will be around 30-35% income left. In this connection, u should think how much u're willing to spend on children's education. Don't forget that u hv some extra spending such as joining ECA on top of the school fee. So do allow some flexibility while budgeting.

最慘係要供實供到,但係咪要攪到冇咩錢淨,但如果入到好學校(私),咁放棄又好似對阿囡唔住!

我計過如果2個當5K*2,佔左成20%,值得咩?

不過我家姐好衰,話收先算LA!

直資學校好透明度高嫁, 計入息, 有減免嫁. 如果低收入, 可能全免嫁.

回復 8# kirstyau 的帖子

我會咁計,如果能夠維持現有生活水平,交完學費,仲可以儲到錢=安全
我都係2個,依家已經2個一齊返學(冇學卷),太貴o個d我都冇報了,不過都係有offer先有得計

我報直資, 過二千學費的都不報, 因為有細佬....唔可以太貴.
依家有間收左, 只係1200蚊一個月, 我覺得OK.
讀津校, 呢1200蚊都未必夠我報英文補習, 追番直資學校的level.

原帖由 Peter2880 於 11-10-11 23:07 發表
如家庭只有1個經濟支柱, 亦非十分富裕家庭, 應考慮津校, 始終除了學費, 還有好多開支. 直資閒閒地$3000 1個月x 2 人再 x 12 年 ........

當然唔係一定咁貴啦.....

DEL~~~~DEL~~~~~

樓主
小學條數,吾止單單學費車費午餐費
還有興趣班果一大堆數
又要功課輔導班果條數

我個仔讀津校, 必須比每月要2.8k... 仲未計另外個d課外活動..

樓主,量力而為啦!
津校都有好學校。
直資、私校都有差學校。
到小朋友真的考到心儀直資、私校,就要計清楚開支啦。
只要你同老公都認為「值得」就OK。

醒目開學勳章

直資同私小間間學費唔同,直資有學費減免,不過計法都係間間唔同,不如你計下自己可以負擔幾多,再問下心儀學校現有家長每個月最少要洗幾多,同研究下個學費減免點計,仲實際。

原帖由 kirstyau 於 11-10-11 23:00 發表
小女出年小一,都有報考直資同私小,雖然唔一定收,但一諗收,又係咪真係負擔到呢?因為仲有妹妹,佢地K都係讀有學劵!

你地覺得學費佔唔多過家庭總收入幾多%可以接受?我地供緊樓,不過都係7,8千!

我自己係FTM,又怕C6佢一 ...

如果真係有間心儀既學校收,而且小朋友又讀得開心,你就會比心機做野,比心機搵錢,另外要洗喺小朋友身上既,你就會有辦法減少你自己既洗費!

樓主tko都有好多好官津小學, 升中時都有唔少學生出去外區好中學.  你又係ftm, 可以睇住小朋友的成績和品德, 官津是適合你既.
~easybring~

回復 17# hoching2011 的帖子

我都係咁諗,現階段會令我出返黎做野,係為左阿囡!

幸好我家姐隨時有份就我時間既PARTTIME等我做,不過我遲遲唔想,一來細B未返K全日,同冇信心出返黎做野!我已經有5年冇做野LA!

其實我唔LIKE TKO津校,係因為我好相信近朱者赤 近墨者黑, TKO實在太多

另外,中學校網,亦係我其中一個憂慮!

回復 18# easybring 的帖子

我都知有好幾間好好既津小,我參觀完都好鍾意,又小班,又普教中,唔比私小差,但講到中學就,唉,出到去既我估都係全校最TOP個10個8個者,我囡.... 應該冇咁醒
‹ 上一主題|下一主題