用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 想問出面學琴係咪真係教得咁難架?
go

想問出面學琴係咪真係教得咁難架? [複製鏈接]

因為我係搵私人屋企個別教的....

我個仔四歲第一堂學琴,唔知係咪好難明,起初教手位擺法,睇d r m....彈都OK!老師都讚叻仔,點知開始教D音符,就偏晒咀,什麼高音普號睇豆豉五線普...,4拍4,2拍,1拍....攪到唔肯學,老師話通常細個d既小朋友係咁,遲d習慣就冇0野,我都唔知點算,好驚佢下堂唔返........><"

1    0    0    1
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

唔應該係咁,其實你呢個老師經驗足夠嗎?因為教咁細的同教大個d既或成年人係好唔同,所以,如果再過多一兩堂你覺得都係嘛嘛,就好轉啦,唔好因為個老師而令自己的小朋友失去對學鋼琴的興趣!

我自己教仔仔認音符,佢一d都唔抗拒,只係因為太細(3歲),所以才未可以正式去彈,所以我覺得你的那位老師經驗.....咁囉!

咁通常第一堂你0地學d乜?
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

我諗你個老師唔係好得, 因為我女兒(3歲1/2)在琴行學, 但他是沒有關門, 我知學什麼的.
起初會認2個及3個黑鍵, 高中低音等, 又會拿琴書來用油顏色, 之後幾堂才教cdefgab位置, 及用小玩具來學拍子.學了幾個月才開始5線普,現在仍然很有興趣學啊!

回復 4# bonbonyung 的帖子

Thank you bonbonyung 原來第一堂教d野冇我咁深,可能我個家庭老師教得太快,因為見佢教佢個兩個仔女好勁,兩歲己經出去公開表演,仲攞左好多獎,佢本身都係屋企有教琴,好多學生架!可以佢要求髙,想好似佢個兩個咁兩歲己經出去公開表演啩!

你個老師無就個小朋友囉.

我學琴時第一堂只教左右手各5隻手指, 同middle C, 全音符數4下, 當時我8歲覺得淺, 4歲就更加唔可以太深太多, 要引起他們的興趣才會學下去.

認同bonbonyung,應由黑鍵學起,5線譜不會太早教,而且應該學好穩定節拍,否則將來就辛苦了。

Hi Bonbonyung, then your kid goes to which centre for learning piano, is it good?  My son has gone to Tom Lxx to attend the JMC class with me before, however maybe he is not suitable to attend the big class (maybe I am in the class), everytime he doesn't like to follow the instruction and made me so embrassing / feel pressure in the class.  Maybe actually he felt my pressure, so he does not want to learn anymore...I thinking maybe to enroll the private class for him is better.  But now I don't know how to boom his interest...

原帖由 smartcash 於 11-10-13 23:10 發表
Hi Bonbonyung, then your kid goes to which centre for learning piano, is it good?  My son has gone to Tom Lxx to attend the JMC class with me before, however maybe he is not suitable to attend the big ...

我女兒在荃灣學的, 之前都有上過音樂playgroup, 也在荃灣, 小班(4人), 自己上堂, 以遊戲來學音樂, 可提高小朋友興趣, 後來我女兒話想學琴, 我才比她試試去學.

醒目開學勳章

原帖由 juliet 於 11-10-11 20:29 發表
因為我係搵私人屋企個別教的....

我個仔四歲第一堂學琴,唔知係咪好難明,起初教手位擺法,睇d r m....彈都OK!老師都讚叻仔,點知開始教D音符,就偏晒咀,什麼高音普號睇豆豉五線普...,4拍4,2拍,1拍....攪到唔肯學,老師話 ...

我個仔兩歲九個月學,第一堂係教黑鍵同睇一拍,依家學咗半年,已經學晒白鍵十隻手指,一拍,兩拍,三拍,四拍,stop,repeat.....黎緊就要學真正睇五線譜,老師要求家長一齊上堂,否則唔識幫小朋友練琴。

我知有d媽咪覺得呢個老師教得慢,因佢要求由細就要正確曲起指彈琴,否則彈慣咗第日就好難執返好,所以好多時用咗d時間黎執手指仔,我令願依家學好基本工先,好過第日學到半桶水。

想問下你,你係出去學定上門找老師架?
每次學半小時嗎?

原帖由 Cindyjasper 於 11-10-14 09:14 發表

我個仔兩歲九個月學,第一堂係教黑鍵同睇一拍,依家學咗半年,已經學晒白鍵十隻手指,一拍,兩拍,三拍,四拍,stop,repeat.....黎緊就要學真正睇五線譜,老師要求家長一齊上堂,否則唔識幫小朋友練琴。

我知有d媽咪覺得呢個老師教得 ...

我覺得唔係個老師教快咗,而係個老師唔識教小朋友.

原帖由 juliet 於 11-10-13 07:55 發表
Thank you bonbonyung 原來第一堂教d野冇我咁深,可能我個家庭老師教得太快,因為見佢教佢個兩個仔女好勁,兩歲己經出去公開表演,仲攞左好多獎,佢本身都係屋企有教琴,好多學生架!可以佢要求髙,想好似佢個兩個咁兩歲己經 ...

我都覺得係你個老師唔識教小朋友...
我個女女k1, 而家識曬 2.3 black keys, 用到唔同手指彈, 識 1拍 note 同埋 rest, 佢仲會一邊陣一邊數架!  
岩岩上星期學完D音, 今個星期學C音啦~~但因為女女唔係幾認到D同C, 老師用 DOG狗狗同 CAT 貓貓教佢, 又好D啦而家!!

不過老師每星期都會教我返屋企點跟返女女~~~所以女女會跟得好D

我諗學piano前係咪應學識左basic嘢先?建議上吓琴行d啓蒙班先

雖然…依家好多琴行都收3歲o既學生,但係我覺得小朋友都最好響5-6歲到先好開始學琴。
原因如下:
1. 有好多music佢地都未開始明,太早start有機會會discourage小朋友之餘,progress都唔會快(除非你本身都發覺佢好有音樂的天份啦~)
2. 手仔仲係細,要佢彈琴都彈唔晒d琴鍵
(依個係我的教琴朋友同我share佢的心得,佢自己本身都唔肯收d太細的小朋友,因為教得真係好辛苦。個小朋友又唔明,大人又心急問點解slow progress,攪到大家都唔開心)

我自己識彈琴,但都教唔到自己個女, 唔肯坐定定,
所以依家先知唔係咁易

雪豆 發表於 11-12-9 14:43
雖然…依家好多琴行都收3歲o既學生,但係我覺得小朋友都最好響5-6歲到先好開始學琴。
原因如下:
1. 有好多 ...

你的留言正是我一邊看一邊問的問題:究竟小孩幾歲開始學彈琴最好。
之前見過人話三歲先學,後來睇報紙訪問一個鋼琴家,佢話小孩五歲才開始學琴是最好的。
我都驚阿女三歲去學琴,學唔好,唔鐘意學。
‹ 上一主題|下一主題