用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住11, 12, 41網, 會唔會放棄大抽獎而接受直資, 私校的位 ...
go

住11, 12, 41網, 會唔會放棄大抽獎而接受直資, 私校的位? [複製鏈接]

住11, 12, 41網的家長, 會唔會放棄大抽獎而接受非最Top的直資, 私校, 如 st paul boys, 英華,高主教的位? 會的,你會接受邊間?
   0    0    0    0

i think those schools you mentioned are not bad at all!

我先生是RC的舊生,如果RC有offer,我應該會放棄大抽獎,畢竟大抽獎的結果猶如買六合彩。如果大抽獎結果落空,直資offer又放棄了,那我相信我會生不如死!

你係咪41網先? IF 係, 我會KEEP 私小, 等埋自行結果, 自行唔得就抽獎. 有間私小墊底去博大抽獎, 好似穩陣D.

最重要, 你話間直資唔係太出名, 只係近ONLY.

(只是我自己的意見)

原帖由 baba987 於 11-10-11 18:05 發表
我有20分,自行報LS,有一間私小同一間屋企附近直資收咗,下星期兩間學校要註冊,想到頭爆!

如果註冊直資就要同LS say bye bye!
But 間直資又好近只不過唔算太出名
至於你講嘅名校有我會放棄大抽獎,除非有25 ...

本人住11綱, 今年放棄2間私學, 現讀官立學校的小一.

我住net 12,自行放棄入左SJ,讀SPCPS
因我家是Christian
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

醒目開學勳章 王國長老

我住12網
當年, 女女一早考左一間英文既私校, 佢話唔俾抽, 咪唔抽lor, 反正我對大抽獎無咩信心
後來叩門入左一間東區既活動教學直資

到細仔, 更加一心一意考返家姐果間, 途中都有join自行, 但心儀活動教學, 發現竟然睇晒12網無一間鐘意 (我唸好多人會覺得嘩然, 但for我, 事情就係咁)

Challote_mom, you are not the only one.  I also live in net 12, we have chosen a private school in Kln side for our son and given up lucky draw in net 12 for exactly the same reason mentioned by you.  Many people think we are nuts - but we prefer activity based learning and IB programme to the schools in net 12.  So this is purely a matter of personal choice, depends much on parents' values and preferences.:D

可否告知是哪間直資及私小?
25分, 我係話大抽獎, 有幾多分都機會一樣, 我所講的學校多在自行後先註冊, 唔影響自行

原帖由 baba987 於 11-10-11 18:05 發表
我有20分,自行報LS,有一間私小同一間屋企附近直資收咗,下星期兩間學校要註冊,想到頭爆!

如果註冊直資就要同LS say bye bye!
But 間直資又好近只不過唔算太出名
至於你講嘅名校有我會放棄大抽獎,除非有25 ...

原帖由 oknsca 於 11-10-11 21:31 發表
我住net 12,自行放棄入左SJ,讀SPCPS
因我家是Christian

spcps 高班過st jo, 無選錯!

原帖由 Peter2880 於 11-10-11 22:58 發表

spcps 高班過st jo, 無選錯!

Sorry, 我看錯以為是 st paul coed....

醒目開學勳章

除了以下學校外, 其實樓主覺得還有那些官津校會好過st paul boys, 英華,高主教呢?

Net 11 ?
Net 12 St. Joseph
Net 41 LS

我覺得除非每個網都有2,3間官津校好過st paul boys, 英華,高主教先值得放棄這些學校去抽, 始終抽唔一定入到, 若放棄了又抽不中時, 點算呀?
我就寧可有一鳥在手, 勝過百鳥在林~~

另外, st paul boys, 英華,高主教都有很多人考, 如要考入都非易事, 若你放棄, 我相信會有很多人多謝你

原帖由 Peter2880 於 11-10-11 17:41 發表
住11, 12, 41網的家長, 會唔會放棄大抽獎而接受非最Top的直資, 私校, 如 st paul boys, 英華,高主教的位? 會的,你會接受邊間?

呢個問題係會領人諗到頭都爆。
我最後都係睇間學校適唔適合自己個仔,多過揀好有名氣。
上年我就幫個仔揀左RC, 放棄左舊油天, SFA & net34大抽獎

講名氣, ST PAUL BOYS 都好出名呀.

原帖由 Peter2880 於 11-10-11 17:41 發表

Thank you for all comments.

要放棄的原因, 不外返學路途遙遠, 即係如果住41net, 會唔會山長水遠入pokfulam 讀 st paul boys, 住12 net, 會唔會返 ying wap?  我自問不是甘容易話搬就搬,一賣一買真係好破費,搬去港島區的話,更會大屋搬細屋,居住環境差一節.... 我真唔知ed考慮係唔係誤左小朋友的前途.

醒目開學勳章

如果係一東一西路途遙遠, 你又會同小朋友報名考

咁好簡單姐.........
住HK island, 就選香港島學校
住九龍, 就選九龍區學校

但你個問題係涉及九龍和香港島, 而列舉的學校又係九龍和香港島都有喎............

你其實是不是想搵人支持你去玩大抽獎呀

原帖由 Peter2880 於 11-10-12 11:03 發表
Thank you for all comments.

要放棄的原因, 不外返學路途遙遠, 即係如果住41net, 會唔會山長水遠入pokfulam 讀 st paul boys, 住12 net, 會唔會返 ying wap?  我自問不是甘容易話搬就搬,一賣一買真係好破費,搬去港島 ...

回覆 1# qoo_pooh 的文章

qoo_pooh, 我只想quote 一下general 的case 等住不同區分的家長表達大家的意願, 至於你都說得岩, 唔諗住讀又為何要考? 不過只擔心你選學校時, 學校又選學生, 所以都要有所後備.  
至於要人support 參加大抽獎, 你都講得岩, 所以現在都有點迷網

回復 11# Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom

Pls check PM. thanks!

我諗你講O既最TOP直資, 私校應該只係得三間?
‹ 上一主題|下一主題