用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 這樣學琴。。。好嗎?
go

這樣學琴。。。好嗎? [複製鏈接]

本想幫妹妹找鋼琴老師(姐姐的老師不收初級學生),朋友介紹說她女女在XX琴行學,而家先K3唔夠六歲學緊五級(學左二年到),仲學埋三級樂理,她仲話個果阿SIR好多學生都系這樣學,勤力練就得(呢個我都認同),不過姐姐個老師卻說除非是天份很高(天才)否則短期內谷幾級不是問題,問題是再學落去,就會好難有進步,這是什麼意思呢?
我見過朋友女女彈琴,姿勢不是很正確,手指算幾快,但歌就一般,好RUSH.不過朋友極力推薦她的阿SIR,我不知這樣學對小朋友是否有利,雖然妹妹都喜歡音樂 ,會主動練琴,不過又擔心會學錯師!
大家可以比少少意見嗎?琴行老師可信嗎?
   1    0    0    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

醒目開學勳章

原帖由 venuscc 於 11-10-11 11:15 發表
本想幫妹妹找鋼琴老師(姐姐的老師不收初級學生),朋友介紹說她女女在XX琴行學,而家先K3唔夠六歲學緊五級(學左二年到),仲學埋三級樂理,她仲話個果阿SIR好多學生都系這樣學,勤力練就得(呢個我都認同),不過姐姐個老師卻說除非是天份 ...

我都見過一間琴行,標榜他們的學生如何3年考8級,第一年考3級;第二年考5級樂理;第三年考8級…
我相信這間琴行只懂教考試歌!

我當時只想到這裡學琴的8級學生,考了8級出來,人地俾份譜佢,可能連彈都唔識彈!

這樣學琴有什麼意義?

這些琴行/老師、這些會把孩子送進去學琴的家長們,你們有否想過為何要教音樂?為何要學音樂?

我相信這班人是現今音樂界的一大恥辱!!!

世上有幾多個莫札特呀? 一般5,6歲小朋友好難明咁難的樂曲,就算彈到都係冇heart,只係係度"禁"制,就算考到5級,都係只識彈考試曲。

其實學音樂好地地,好enjoy又輕鬆,點解係咁要谷小朋友上高級呢? 我識有朋友谷個女學琴,考考考,考到8級啦,個女話: "阿媽我考到8級啦,我以後唔會再彈琴,我憎死彈琴,你幫我賣左個琴啦! "作為老師又或者家長,聽到咁既說話係好傷心,學音樂唔係為左升學或者同父母交代。

回復 2# fcbttkw 的帖子

不知FCBTTKW你所指的是否銅羅灣近天后“有”SIR果間,我都早有聽間,之前大女去參加一個比賽見識過他的學生彈,全部都是5歲小朋友就彈5-6級歌,好誇張!第一見識呢D"勁人”!不過朋友學果間系好普通琴行,收費只系百幾元一堂,不過聽聞多數琴行都會很谷考試,因為可以加學費,不過真系怕怕。

醒目開學勳章

原帖由 venuscc 於 11-10-11 12:18 發表
不知FCBTTKW你所指的是否銅羅灣近天后“有”SIR果間,我都早有聽間,之前大女去參加一個比賽見識過他的學生彈,全部都是5歲小朋友就彈5-6級歌,好誇張!第一見識呢D"勁人”!不過朋友學果間系好普通琴行,收費只系百幾元一堂,不過聽 ...

不是你指那間,我說的在屯門區,也是間普通琴行!
你朋友果間在哪區?

香港九龍新界最大型果兩間其中間。其實你知唔知我指果間‘有’SIR 系邊間啊?

醒目開學勳章

原帖由 venuscc 於 11-10-11 15:06 發表
香港九龍新界最大型果兩間其中間。其實你知唔知我指果間‘有’SIR 系邊間啊?

不知!

回復 3# fcbttkw 的帖子

我知道. 之前壹周刊做過佢專訪.
果個4歲會考5級吖嘛, RIGHT? 個個非富則貴, 個琴是40定60萬的, 覺得多"幸福"! 我女以前在同一BUILDING學野! 好多野學果楝!

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-11 17:34 發表
我知道. 之前壹周刊做過佢專訪.
果個4歲會考5級吖嘛, RIGHT? 個個非富則貴, 個琴是40定60萬的, 覺得多"幸福"! 我女以前在同一BUILDING學野! 好多野學果楝! ...

Sorry!我唔睇八卦雜誌㗎!!!
你講的那個是Y字頭姓氏那位?

夾硬黎﹐如果個小朋友和家長都配合到同埋頂得順﹐都無話吾得既﹐不過我就做吾出lor。

我有個成人學生(跟我學diploma)係0係琴行part-time教琴既﹐佢話佢琴行個老闆就係專train K3考五級﹐$500一堂﹐好多人幫襯﹐不過個個考完五級就吾會再跟佢學﹐0甘您話好吾好喇?﹗

我只希望更多人愛音樂﹐愛學習﹐尊重藝術﹗

原帖由 venuscc 於 11-10-11 11:15 發表
本想幫妹妹找鋼琴老師(姐姐的老師不收初級學生),朋友介紹說她女女在XX琴行學,而家先K3唔夠六歲學緊五級(學左二年到),仲學埋三級樂理,她仲話個果阿SIR好多學生都系這樣學,勤力練就得(呢個我都認同),不過姐姐個老師卻說除非是天份 ...

回復 2# fcbttkw 的帖子

sorry. 是capital ceo 才對.  是否這位奇才??
http://www.capitalceo.com/common ... 5&art_id=101047

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-12 12:00 發表
sorry. 是capital ceo 才對.  是否這位奇才??
http://www.capitalceo.com/common_emag/view_content.php?issue_no=69&pub_id=16&top_id=115&art_id=101047

是的,我只想到他!

回復 1# fcbttkw 的帖子

我好想開下眼界0架,看看他及學生表演!!  我都想見識下咁多prodigies!!! 因為我個女唔係prodigy!

我都識人話要個仔k3起碼考到5級,佢話沈靖滔可以,佢個仔唔得!

回復 1# Lilo 的帖子

我自己都冇沈靜滔父母咁叻, 個女自然冇沈靜滔咁叻啦. 你朋友/那位家長怎能這樣比較???

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-12 13:49 發表
我好想開下眼界0架,看看他及學生表演!!  我都想見識下咁多prodigies!!! 因為我個女唔係prodigy!

那集比賽, 卓小朋友表演得很精彩, 很可愛 !

原帖由 ohmygosh 於 11-10-12 11:16 發表
夾硬黎﹐如果個小朋友和家長都配合到同埋頂得順﹐都無話吾得既﹐不過我就做吾出lor。

我有個成人學生(跟我學diploma)係0係琴行part-time教琴既﹐佢話佢琴行個老闆就係專train K3考五級﹐$500一堂﹐好多人幫襯﹐不過個個考完五級就吾會再跟佢學﹐0甘您話好吾好喇?﹗...

哈哈, 梗係好啦......收錢o個個丫嘛.  跟住又唔洗執基本功的手尾!!

回覆 3# 洛婷 的文章

洛婷

謝謝分享.
看他的video,令我聯想起常在周杰倫Mr. J 頻道 出現的游松澤小朋友.  很可愛!

http://www.youtube.com/watch?v=s ... =WL16D8D22E1CC48B23

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題