用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學計分方法
go

小一入學計分方法 [複製鏈接]

想問各位, 如果家姐為該小學現讀生, 但到亞妹入小學時, 家姐已經升咗中學架啦, 咁係咪現讀生, 亞妹就可以直入該小學, 而如果已升中學, 只可當舊校生, 入該小學機會成數不大??
   0    0    0    0

家姐如果是現讀生,就一定直入。

但家姐已經升讀中學,只可以在 a / b 加其中一點︰
a) 家姐在與該小學同一校址的中學部就讀  (20分)
b) 家姐為該小學的畢業生  (10分)  

再加 "適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚  (10分) "

原帖由 MavisNg 於 11/10/2011 11:08 發表
想問各位, 如果家姐為該小學現讀生, 但到亞妹入小學時, 家姐已經升咗中學架啦, 咁係咪現讀生, 亞妹就可以直入該小學, 而如果已升中學, 只可當舊校生, 入該小學機會成數不大?? ...

醒目開學勳章 王國長老

係有分別的, 所以至出現"父母希望學校俾大仔/女留多年"既怪事

仲比"百無"人士好!

唔該哂, 詳盡而清楚解釋
即係亞妹有未必入到家姐果間小學嘅風險

原帖由 Good-Luck 於 11-10-11 14:22 發表
家姐如果是現讀生,就一定直入。

但家姐已經升讀中學,只可以在 a / b 加其中一點︰
a) 家姐在與該小學同一校址的中學部就讀  (20分)
b) 家姐為該小學的畢業生  (10分)  

再加 "適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月 ...

但機會都唔細的,平常心啦!

原帖由 MavisNg 於 14/10/2011 12:08 發表
唔該哂, 詳盡而清楚解釋
即係亞妹有未必入到家姐果間小學嘅風險

回復 1# MavisNg 的帖子

係咪應該計申請嗰時家姐係小學部定中學部呢? 定係計入學嗰陣呢?

即係如果亞妹今年入表, 而家姐係讀緊六年班, 就應該計20分, 即使亞妹入學嗰陣, 家姐巳經升走咗?

係要細妹入讀小一時家姐還在同一間的小學,細妹才可以直入,如不是,細妹一律要按計分入。

原帖由 hilarylau 於 14/10/2011 12:49 發表
係咪應該計申請嗰時家姐係小學部定中學部呢? 定係計入學嗰陣呢?

即係如果亞妹今年入表, 而家姐係讀緊六年班, 就應該計20分, 即使亞妹入學嗰陣, 家姐巳經升走咗? ...

醒目開學勳章

但上年有人說唔係wor.
最好打電話問小一入學組啦

原帖由 Good-Luck 於 11-10-14 13:58 發表
係要細妹入讀小一時家姐還在同一間的小學,細妹才可以直入,如不是,細妹一律要按計分入。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 hilarylau 於 11-10-14 12:49 發表

即係如果亞妹今年入表, 而家姐係讀緊六年班, 就應該計20分, 即使亞妹入學嗰陣, 家姐巳經升走咗? ...

應該係必收生.
‹ 上一主題|下一主題