用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如果喺學校俾老師岐視....
go

如果喺學校俾老師岐視.... [複製鏈接]

如喺主流讀書嘅發展遲緩小朋友受到老師岐視, 妳會向這位老師反映或向校長投訴, 定話當無事, 各位家長你地會點做呢?
   0    0    0    0

係咪一間有融合教育學校???

喺呀...佢呢間都比較多特殊需要嘅小朋友就讀, 我以為佢地會識教,接受同體諒佢地嘅缺失, 但讀落就唔喺呢會事...我有諗過同小朋友轉校, 而家轉校嘅話我會唔會難轉呢?

回復 1# NemoFish 的帖子

你試下同校長傾下先,可能開初大家不了解,如果無辦法先轉校啦!

我唔係好明, 既然佢地係融合學校, 又係敎特殊需要嘅小朋友, 點解仲會歧視你小朋友呢? 點樣歧視啊?
我都覺得同個校長溝通下, 然後再看怎樣處理!

醒目開學勳章

我覺得應該先同老師溝通,因為「岐視」是一種好主觀的感覺,應同老師多溝通。

家長同學校都應該大家互相體諒,怎樣說它都是一間主流學校,雖然有融合教育,但仍需要以主流教學為本,否則就便了特殊學校......

小朋友轉校除了找學校一個問題外,還有他的適應和融入能力。

佢just有對叻嘅小朋友好...好似我小朋友咁, 佢會用幾惡嘅態度對佢地, 同埋我地呢d小朋友嘅家長, 佢so都唔會so妳...打招呼都唔想.

小朋友在邊區讀書?因為我囝囝嗰間幾好,係沙田區!

原帖由 bbricky 於 11-10-11 19:29 發表
小朋友在邊區讀書?因為我囝囝嗰間幾好,係沙田區!

Can you tell me your son's school name, because my son has delay, we also lived in Shatin

回復 1# patchoihk 的帖子

我囝囝讀張煌偉小學

回復 10# bbricky 的帖子

請問你小朋友讀張煌偉小學開心嗎?支援OK嗎?可否分享啊THX!

請問你小朋友讀張煌偉小學開心嗎?支援OK嗎?可否分享啊THX!

原帖由 bbricky 於 11-10-13 17:37 發表
我囝囝讀張煌偉小學

原帖由 henryfok 於 11-10-17 05:37 發表
請問你小朋友讀張煌偉小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104開心嗎?支援OK嗎?可否分享啊THX!

I want to know too. Please share. thanks!

先同老師講, 仲有訓導, 一齊講

如果我同老師講先或者同訓導講先, 我驚佢仲針對我個仔, 所以而家佢講咩都話喺..喺..哦..聽完就算.所以開個topic想大家俾個意見本人.
‹ 上一主題|下一主題