用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 眼底檢查係咪一定要做?
go

眼底檢查係咪一定要做?

小朋友做定期眼科檢查,冇特別話有咩問題,仲洗唔洗專登去做放瞳、眼底檢查?

敢又有咩情況需要做放瞳、眼底檢查?

又做放瞳有冇咩副作用?

醒目開學勳章

我相信你說的眼底檢查是說檢查視網膜及黃斑,有什麼事可即時找醫生做laser treatment補救,通常眼底部份的病(聽醫生/視光師)..如果早發現...咁可以完全recover

而放瞳是做檢查視網膜及黃斑必須的.因要影黃班區情況
而小朋友或有糖尿病的都最好每年檢查.

小朋友是因為眼部還在發育,而糖尿病是很容易影響黃斑區的

放瞳的副作用,我聽視光師說係令瞳孔對光的敏感在未來數小時反映慢.所以在放瞳後帶太陽鏡,避免在強光/太陽下活動就可以.

我所知就是這樣.最好請教醫生啦!

原帖由 babybear 於 11-10-10 10:45 發表
小朋友做定期眼科檢查,冇特別話有咩問題,仲洗唔洗專登去做放瞳、眼底檢查?

敢又有咩情況需要做放瞳、眼底檢查?

又做放瞳有冇咩副作用?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ziyi 於 11-10-10 11:11 發表
我相信你說的眼底檢查是說檢查視網膜及黃斑,有什麼事可即時找醫生做laser treatment補救,通常眼底部份的病(聽醫生/視光師)..如果早發現...咁可以完全recover

而放瞳是做檢查視網膜及黃斑必須的.因要影黃班區情況
而 ...

亦都可以 double check 小朋友真假度數.

驗眼前視光師會先用機度一次度數, 跟住就用傳統方法做檢查 (即睇字母板), 拎左呢兩次度數後就會放瞳孔, 放瞳孔後會再做一次機, 咁樣可以確保度數準確.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

多謝你地既回覆。

咁係咪每一個小朋友都需要做一次咁徹底既檢查架?
定係正正常常的話,就唔洗專登去book x大去check?

醒目開學勳章

之前聽醫生說...小朋友最好年年驗
1)因為小朋友通常會有假遠視...所以小朋友通常都精靈,看東西又遠
但在長大期...眼球會變..所以最好要定期驗眼
2)而父母是深近視的..也有需要...因有時會有遺傳的
3)小朋友可能一直覺得沒有問題,也不懂表達的
4)現今太多傷眼的東西ipad, TV, PS3...etc, 一唔小心...眼仔唔留意會一下子嚇死你

原帖由 babybear 於 11-10-10 11:58 發表
多謝你地既回覆。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 babybear 於 11-10-10 11:58 發表
多謝你地既回覆。

最好年年驗.

好似我囡囡咁平時睇野無事, 但去檢查時發現眼球唔識自行放鬆, 變左要帶矯視眼鏡.........

唔識放鬆原因係佢成日睇書, 慣左用力去睇, 搞到有假遠視, 戴左半年矯視眼鏡已經正常返, 但視光師話一定要年年 check 一次, 以防呢位小小愛書人對眼又出事.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

+3金熱血 貢獻勳章

多謝你地既回覆。

我對仔囡近幾年, 每年都會做眼科檢查, 不過係得第一年做放瞳. 個視光師亦無話要年年做放瞳.....

可以咁快矯正到視力,實在太好喇!之前都有聽聞話小朋友要矯正視力,7歲前係黃金階段。

原帖由 miriam 於 11-10-10 16:23 發表

最好年年驗.

好似我囡囡咁平時睇野無事, 但去檢查時發現眼球唔識自行放鬆, 變左要帶矯視眼鏡.........

唔識放鬆原因係佢成日睇書, 慣左用力去睇, 搞到有假遠視, 戴左半年矯視眼鏡已經正常返, 但視光師話一定要年 ...

真係對依家既電子產品又愛又恨!hahaaa.

原帖由 ziyi 於 11-10-10 15:19 發表
之前聽醫生說...小朋友最好年年驗
1)因為小朋友通常會有假遠視...所以小朋友通常都精靈,看東西又遠
但在長大期...眼球會變..所以最好要定期驗眼
2)而父母是深近視的..也有需要...因有時會有遺傳的
3)小朋友可能一直 ...