用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很難做, 點算好?
go

很難做, 點算好? [複製鏈接]

請問各位bk家長,我地收到信(麗x城加男幼兒園),佢叫我地星期三2點半去interview,請問我地應該請假去嗎?其他幼兒園會平日面試嗎?感覺很為難啊
   0    0    0    0

如你鐘意呢間你都無辦法要去架啦.

(麗x城加男幼兒園)---現在仲可否申請架,有冇學劵..........

回復 2# 4001cc 的帖子

雖然鍾意呢間, 但係要我地兩夫妻同時請假, 真係好難, 同埋如果另外一間又係平日in, 咁我邊有琴咁多假請??

原帖由 Ssfwwk 於 11-10-9 11:52 發表
雖然鍾意呢間, 但係要我地兩夫妻同時請假, 真係好難, 同埋如果另外一間又係平日in, 咁我邊有琴咁多假請??

是旦一個去都得卦.

幾時IN真係要睇學校安排,亦係遊戲規則. 家長係咁辛苦架.

講真,係心儀的學校,真係唔可以計較,但如果都唔係話非他不讀的話,咁你可以唔in啦,你有幾多間心儀呀?

你問清楚可否兩個家長同時進場嗎? 面試時好多時都只係俾一個家長入課室, 有些學校更因INTERVIEW好多人, 連學校都不能入, 我見好多爸爸及工人, BB車在校鯡排隊

今年多左學生報名,好多學校都要加開平日面試,唔止幼稚園,連小學都係咁,你真係鍾意咪請假去,否則放棄算。

通常都係sat面試, 甘依家你選得間幼稚園, 又想去讀, 都要請假. 其實你可以問下幼稚園係咪可以2個家長陪同 (有些講到明, 只可有1位家長陪同入去面試), 如果得1個陪, 咪唔使2公婆都請假啦.

原帖由 McBonnie 於 11-10-10 14:53 發表
通常都係sat面試, 甘依家你選得間幼稚園, 又想去讀, 都要請假. 其實你可以問下幼稚園係咪可以2個家長陪同 (有些講到明, 只可有1位家長陪同入去面試), 如果得1個陪, 咪唔使2公婆都請假啦. ...

我有間都要星期五面試呀

我小朋友報N班,都收到信11月某星期五下晝IN LT Cannan,我同我老公都預咗要請半日假陪佢.......你說很難做,其實又唔覺,我幫佢報咗6間KG,都預咗每間請半day假,total 3天假interview....可以星期六in對我來說是bonus........

回復 1# TKO_NANA 的帖子

如果真係行唔開, 一個家長去都得. 通常都係比一個家長陪. 或者其他屋企人睇下得唔得. 多個人照應好D.

香港培正小學幼稚園
二零一二年度上學期
幼兒班(上、下午班)招生辦法
學 齡:二零零八年九月一日至二零零九年十月卅一日期內出生者。
(不適齡者恕不接受報名)
報名手續:請於本年十月十七日至卅一日期間,來函九龍窩打老道八十號
「培正幼稚園」,封面請註明「索取一二年度幼兒班報名表」,
並附考生出生證明書副本及長形回郵信封兩個(信封面請寫考
生姓名、地址及貼上郵票)。接獲來函後,將以書面回覆,另
報名表格將於十一月四日寄發。
報名日期:十一月十五、十六日(星期二、三),不接受郵寄、電郵、傳
真及速遞報名。
面試日期:二零一一年十一月廿六日(星期六),如報名人數過多,其後
之考生將安排於十二月三日面試。
電 話:27142562—
按 1 字

我上年in過只是一位家長陪同咋咁你唔需要兩公婆都請假啦!
再講吖你既然報得更係鍾意這間先會報唔好放棄呀,好學校難求呀,in左唔收就一件事,而家競爭咁大盡量諗吓點請假都要去呀!

不單weekday in, 好似培正甘要weekday入form既都不止一間. 係HK工作既家長仲易d請假. 要返大陸既, 仲難.
咪要細心諗下, 係咪真係鐘意+入到機會大唔大 ...eg 我阿囝唔鐘意答野, 假又用完, 要好叻答野又weekday既咪要取捨

我想問而家入培幼;
個小朋友真係入培正中學時
中學係唔係已經轉咗直資?

要平日親自交表嘅話,一百幾十請人代交得唔得?

回復 1# Ssfwwk 的帖子

今時今日嘅出生率咁高,唔好話面試有D就連報名都係要平日去,至於請唔請假就睇你自己幾想入這間學校啦!
‹ 上一主題|下一主題