用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS interview content
樓主: truthmr99
go

DGJS interview content [複製鏈接]

回復 63# edea 的帖子

真的, 中文比英文更難學, 英文可以拼音, 中文無得拼............

大家的囡囡都好叻, 可以講到咁DETAIL, 我女兒只講到講故事答問題; 英文詩跟著朗誦; 數學題圈圖案; 找不同; 拼圖(7塊)......咁多強勁對手, 想爭一席位睇怕都唔易囉~~~^^

回復 91# kitty23205 的帖子

same here, my girls interview on  8 Oct 10:40am group R

She finished in less than a hour (not like 2x and day 1 which need 1.5 to 2 hours)

Besides, no sport at all.

王國長老

原帖由 J_D74 於 11-10-13 00:15 發表
真的, 中文比英文更難學, 英文可以拼音, 中文無得拼............

大家的囡囡都好叻, 可以講到咁DETAIL, 我女兒只講到講故事答問題; 英文詩跟著朗誦; 數學題圈圖案; 找不同; 拼圖(7塊)......咁多強勁對手, 想爭一席 ...

是的, 大家都要鼓勵自己小朋友, 沒有被錄取不等於自己的小朋友不夠好, 一來僧多粥少, 二來這個面試遊戲都真的要運氣, 合眼緣, 能力, 表現是否和學校想要的小朋友吻合....有很多因素.

當年我地幫個女幫私校/直資, 大約報左6-7間, 頭4間都收reject信時真係動搖左, 唔通個女真係唔夠好, 又或者我地冇要個女學呢樣果樣, 係咪我地錯....後來囡囡讀書都有average表現,唔係咁差o者.

點都好, 都好希望大家小朋友有心儀學校錄取. 但同時亦要小心, 錄取只係第一部, 入學後開始見真章, 大家人小朋友都要努力, 萬一第一年發現學校真係唔係好適合自己小朋友, 早d申請小二插班其他學校, 呢個情況其實好常見, 唔好拖到好遲(四,五年班)真係追唔到先黎轉校, 到時就好難架啦.

女拔今年聽聞開多左一班小一, 機會應該比以往大d, 唔知係咪呢?

想問吓worksheet 的題目是要自己睇 or 老師讀?

回復 90# 330 的帖子

我個囡囡所講應該同你一樣呀!我係10月8日早上8:15, Group S

我個囡囡所講應該同你一樣呀!我係10月8日早上8:15, Group S

原帖由 330 於 11-10-8 21:42 發表
1.老師說了一個故事,並將問題及紙上的A-D答案讀一遍,考生需圈出正確答案
(故事內容是一隻公雞爸爸要去探病,於是叮囑小公雞在太陽出來時叫醒農場的動物,可是小公雞看見月亮和星星就誤以為天亮,如是者好幾次都弄錯了,到太陽 ...
‹ 上一主題|下一主題