用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SF面試幾激
樓主: Aerosol_Ma
go

SF面試幾激 [複製鏈接]

回復 2# ggbwong 的帖子

我果around係1pm, 38 group,阿女同你既描述差唔多,但就冇playroom...但問唔出佢實質答到d咩,數學問佢9-4係幾多...我估唔係咁間單,佢可能get錯了,死得....至於磁貼同sticker,我估係個別老師既喜好,冇特別意思,唔須要緊張...

今日int 2:00pm, 但係撞左EC所以無去囉. D題目咁難我囡囡都唔會識...

亞女一出黎好開心, 話老師讚左佢兩次(亞媽都安慰dd)。有磁貼, 我問點解有, 佢話唔係個個有, 因為有個男仔問老師點解自己冇時, 老師回答話乖的小朋友先有。 我又問佢係咪做好多張paper ,佢話1張, 問佢考乜佢就答乜都唔記得!!(激死你果隻) 可能真係考左好多野, 多到唔記得晒!!  我覺得對一個4歲幾5歲人仔黎講, 入到個陌生環境, 仲要應付不同的考驗, 佢地真係好犀利! 所以我冇再追問落去,  結果係點都好, 大家總算付出努力, 時間, 心機去參與過, 考唔考到都要講緣份, 希望小朋友們都能入讀一間同自己夾的學校,  等10日就知都算快丫. 大家加油!! Cheer Up !

醒目開學勳章

囡囡尋日IN完, 係做paper, 中,英,數都有,數學同你地一樣係696,6996那條,無貼紙無書簽.
如囡囡所講無錯,問題係好間單既,可能只係測試睇唔睇得明問題.
另外有故事畫圖,小女極有創意,所以應該...

回復 24# ha! 的帖子

回復 2# xanax1mg 的帖子

回復 28# vivicicimimi 的帖子

我個女又係間間IN完都講到D, 只係呢間淨係記得畫畫, 其他一概話唔知,可能真係又多又深.
不過D英文大使令我有D失望, 佢地好流利咁讀出一版F4紙咁長既介紹, 但然後問佢好簡單既問題就唔識用英文回應, 再問就用官方教定既答案, 現階段不方便回答, 請有興趣就留意本校的網頁, 但我凡問題只是你回家後是否和父母也通常用英文溝通

回復 1# abinayams 的帖子

I have same feeling, those helpers just read the English follow with A4 pre-written contents,  not really speak and never answer the question, they seesm not really understand the question or they don't want to answer. so I am not sure whether they have  a good english level or not.. one is P2 and another P4

我坐左40MINS,超過6對HELPERS行來我面前然後立即調頭走,...........
可能我個樣惡............

今日再問呀女, 佢話得4條數 (2條加數2條減數), 圈答案就得. 冇妳們的推理題. 我俾佢睇佢都唔識答.  畫圖真的有3條線, 好像個'U'咁, 叫佢創作幅畫, 佢就畫左盆花,但佢話冇寫標題, only寫英文名. 冇老師問佢問題. 佢話快交的就有得早D去玩, 未做完要留係度做. 佢仲話個playroom老師話驚佢地喊特別今日比佢地玩, 之後就折架啦. 仲話間playroom 好大....但點解好像得佢有得玩?

我小朋友話沒有數學題, 只有英文和中文和畫畫, 但見你們說有數學推理, 我就用另外一個形式問他他就識答。

??

我因好想試下這間學校學生語言水平,我有去同二組英語及二組普通話大使傾計,問她們"稿"以外的問題. 普通話大使還不錯的.但英文大使,好像不太明我問怎麼.我有點驚訝, 這小學的英語水平不是很高的嗎 ?? 後來有一女NET解圍,原來一星期有兩課 ENG LIT. 有 PHONICS 冇IPA.

之前去KTS / TSL OPEN DAY,代表學生的應對能力好很多啊 !

有無人知道, 果日有無小朋友被安排見校長呀????
‹ 上一主題|下一主題