用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 喺呢度真係好想大家比D意見我
go

喺呢度真係好想大家比D意見我

你小朋友需要午睡嗎?太細我怕佢太辛苦!

小朋友會好辛苦!

其實大多數我們的孩子都被安排的滿滿的,包括我自己。不過我覺得上課日的日子每天安排一樣課外的就還OK,週六可以兩三項(有些事玩的性質,壓力不要太大的),另外都要考慮交通的時間是否方便,有時搭車等車都好累人的。。。。。。你可以看看孩子的狀況,是否能應付。

嘗試下先囉,真係唔得先drop 啦

每個孩子既體力及接收能力都唔同,所以好難講你孩子可接受與否...要你自己去觀察:孩子對課後既訓練是否吸收得到?成效如何?孩子精神狀態還可以嗎?多病痛嗎?晚上睡得安穩嗎?食得好嗎?等等...

加油!

原帖由 嘻嘻 於 11-10-8 02:34 發表
除上午返k1外,下午幾乎每日都有活動,不是放學後就是黃昏時間,我自己都覺得很疲累,而剛剛又再收到某某機構辦小組訓練的單張,心想好不好再加多一日呢,好矛盾
MON  16:45-17:45 舞蹈(學校課外活動)
TUE   17:00-17:45  ...

分得太散了。你每日都要出去會好累的,雖然天氣開始涼已經舒服點。

你個別同言語可唔可以Group同一日。堅返Travel時間。

回復 8# Olympian 的帖子

原帖由 Chaochao 於 11-10-10 09:36 發表
唔好意思, 想問下針灸效果如何. 因想比仔仔試下, 痛嗎, 奌令小朋友唔郁. 十萬個多謝

據我所知,有些媽媽認為有效,有些認為沒太大功效,而現在的孩子都同時進行很多種訓練,孩子有進步時,沒人知道到底是哪一樣幫助到孩子的進步。我個人意見認為不妨一試,如果你和孩子都能堅持(針灸是有些痛的,而且需要長期的堅持),那麼起碼也多一個機會。如果你孩子處於黃金期,更加值得一試。當然最終還是你自己去看情況決定。

回復 9# 嘻嘻 的帖子

咁都係快D請返個外傭,鐘點恐怕唔夠用。
唔好再加野住啦....