用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 2012-2013年度幼兒班開始不參與「學前教育學券計劃」 ...
go

2012-2013年度幼兒班開始不參與「學前教育學券計劃」 [複製鏈接]

What changes would there be? Anybody can share?
Thanks!
   0    0    0    0

我都係岩岩上佢地網頁睇到!
政府有學劵以來,佢地都有參加,依家明年取消了,意思即係唔會再有政府資助,家長要俾全費囉.
去年佢地$2,000X10個月(有學劵每月減$1,400即係交$600),我估明年會加學費都唔定.

出年起轉冇學券, 本來係好事, 因為可拉高個水平, 課程可以再行深d~ 唔洗跟教育局嘅指引.....
但對於宜加讀緊k3, 也有細佬妹想明年入民生k1的家長黎講, 真係情天pig pig 喇~~~

how about the old student k2 k3 still can use the coupon in 2012-2013 ?

請問已用左學券入學的舊生會否仍有資助?是否受影响?有冇家長知道?

用緊學卷嘅學生無影響,課程我諗學改深D!
我都會報K1, 無學卷應該少D人報讀,少D人爭都好機會大些。

回復 4# 恩林 的帖子

真係情天pig pig呀!

回復 7# llhlee 的帖子

有時都唔明白學校諗咩ga~無啦啦cut咗無學券, 真的唔會明白我哋啲家長苦心啊, 如果學校一開始都無同學券, 我想我哋唔會咁晴天pig pig囉! 亦唔會覺得咁大問題! 點都好, 覺得學校好, 家長經濟能力負擔到當然無問題啦! 但本人始終覺得有學券係小朋友本身嘅福利, 所以我都可能會放棄申請嚕!

除非會大幅加學費, 否則我覺得係好事, 無左學券, 學校可自訂課程, 一定會深, 我見我姪仔(今年K1) D書, 係的確已深左, 英文教LETTERLAND, 生字有ANTEATER, ACROBAT..
所以我今年都一定會幫女女報, 課程深再有一條龍, 好似唔錯, 雖然學費比預期貴左, 但如我老公說: 出面學LETTERLAND 1 個月4堂都要大約$1000啦, 如果學費是UNDER $2500, 都叫好平, 起碼仲可以慳返出去學野的時間同錢.

其實學校已經講咗現時k1,k2 小朋友可以繼續享用學劵至畢業, 所以對現在的家長影響相對少. 當然,  今年報名的家長, 會多一份考慮.

可能學校覺得有需要加添課程, 但受學劵限制, 想多d 外籍老師都有難度, 如果轉新制, 有機會行雙班主任(NET), 可能家長仲慳$.

而家太多未知數, 期待學校遲D交待清楚轉新制下有咩新安排.

There is a talk on Oct 15 for the parents for now K1-K3 students.  I expect they will have more explanation in the talk.

競爭是大左還是細左呢?

其實如果冇學卷可以令到課程更好, 更有彈性, 我會支持

我反而覺得點解政府資助唔係跟小朋友, 而係跟學校, 學校要課程好一點就要脫離學卷, 好奇怪

會唔會多D錢可以請多D NET?!

應該會細左,因為如果俾得起2千幾元,選擇就多左,如果同時崇真民生都收,可能家長會考慮讀崇真

原帖由 sllau 於 11-10-10 10:13 發表
競爭是大左還是細左呢?

我都覺得競爭會細左, 雖然學費只係2000幾蚊, 但第一年改革真係唔知會強化d乜? 喺未有實際成果前, 應該apply/最後會選擇 gei 人會少左...

回復 10# 阿仔媽媽 的帖子

贊同! 希望課程應該更有彈性! 但是現時K1, K2就沒有改變哦!

回復 3# anteater 的帖子

I still vote for MSC.

我覺得唔會少左, 其實佢冇學卷可能仲多左一班人報, 因為會覺得佢d課程可能會深左, 又可以有半條龍, 就算上唔到小學要考出面都唔會同人地d課程差得太多, 況且宜家好多家長都唔係睇住學卷黎報學校, 只不過到有Offer先再考慮入唔入

況且如果唔用學卷可以多左NET, 我諗反而會受家長歡迎, 起碼我就好Like

原帖由 ottomum 於 11-10-10 15:57 發表
I still vote for MSC.

me too.
‹ 上一主題|下一主題