用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔interview 的情況
樓主: WWS
go

男拔interview 的情況 [複製鏈接]

回復 99# 無氣同你講 的帖子

其實接仔時, 發覺同一組d號碼很唔同, 我個仔是05??有的是10?? 或 20??. 很奇怪呀???

亞仔話3個人一齊搶搭, 佢清楚講出其中4條題目,佢只搶搭倒兩題.

我家姪仔佢係尋日見完, 佢話有睇movie, 3個小朋友一組見2位老師, 有鬥快砌puzzle,跟住有問佢地雞仔係咩色, 佢話老師有讚佢乖同叻仔喎(都唔知係咪佢妄想症發作) 但最令我地疑惑就係佢話要默書喎, 係默"我有一個XXXXX", 其實係真唔係呀?可否向你們的小朋友求證一下呢?

原帖由 teaflower 於 11-10-8 14:51 發表
我仔仔話上到一個課室,當值老師叫佢地砌LEGO,但係老師無問佢砌左D乜喎…我仔又話無圖書睇, 只有LEGO玩

老師跟住俾左張紙佢地,要佢地響紙上面寫上自己中英文名,然後畫畫,畫乜野都可以喎, 畫完都係無問到野

跟住 ...

你個仔實考到...咁勁!!!!!

我懷疑我個仔玩玩具玩到冇埋人叫佢....所以冇問題

回復 100# teaflower 的帖子

你個仔好叻呀!!!

過獎,過獎

經我"威逼利誘"下, 同埋我將佢所講既零碎片段組織後得出既結果, 唔知有幾成真嫁

原帖由 MATTHAW 於 11-10-8 22:57 發表
你個仔好叻呀!!!

基本上同大家一樣,自我介紹,畫畫,Lego (問是什麼東西), 聴錄音帶,執行指令;玩三盤過三關;睇Thomas .

连续几年都是这样安排,我觉得是有背后的动机。所有的时间及安排大致上都已经写在通告上,学校亦会按照通告上执行。将来有幸入读的要明白必须按规定来做。
可能竞争大了,去年很多家长会即时分享面试安排;如不要早到,带雨伞,扇子,蚊怕水等。今年不多了。

可能真係老啦, 今日pm同阿仔去完interview, 上兩次落兩次同埋焗住去新世紀行左1.5小時街後, 又累又腰痛腳痛.....
接阿仔時問佢做左d咩, 佢只係話講故事, 答問題.... 再問佢仲有咩, 佢話"行左咁多級樓梯, 搞到我咩都唔記得哂啦!"

回復 35# WWS 的帖子

WWS
終於見到啲中肯的家長,大家公平啲。學校有曬時間表,怪只怪某部份家長太誇張,講座之前講明8::30am派籌,有人四點鐘就去排隊,唔通校工唔瞓開門俾你入去坐?去年朋友7:30am就排頭位,今年7:30就在旺角火車站山腳,你話誰之過。那天我都在現場,由於下雨,學校就提早7點幾巳放人去。點解等得耐,因有大把太太團唔守秩序,我見前面遠遠一架豪華七人車埋去,六七阿太下車就插埋去。第一場老師手上仲有二十張票左右,因為我在隊尾所以見到。朋友話第二場一半人都無,只是我們驚入唔到,所以越來越早,唔關學校事。我聽過更好笑有家長說早些去坐前面學校覺得你有誠意,其實學校點知你是誰,校長點會認得你,又有人話用派的表格比用下載的有誠意,唔通學校玩咩。真是諗多咗。

王國長老

原帖由 OK_Mother 於 11-10-9 00:59 發表
WWS
終於見到啲中肯的家長,大家公平啲。學校有曬時間表,怪只怪某部份家長太誇張,講座之前講明8::30am派籌,有人四點鐘就去排隊,唔通校工唔瞓開門俾你入去坐?去年朋友7:30am就排頭位,今年7:30就在旺角火車站山腳,你話誰之過。那天我都在現場,由於下雨,學校就提早7點幾巳放人去。點解等得耐,因有大把太太團唔守秩序,我見前面遠遠一架豪華七人車埋去,六七阿太下車就插埋去。第一場老師手上仲有二十張票左右,因為我在隊尾所以見到。朋友話第二場一半人都無,只是我們驚入唔到,所以越來越早,唔關學校事。我聽過更好笑有家長說早些去坐前面學校覺得你有誠意,其實學校點知你是誰,校長點會認得你,又有人話用派的表格比用下載的有誠意,唔通學校玩咩。真是諗多咗。.

藍字:

紫字:

回復 33# JAL 的帖子

JAL
我感覺你個仔Y仔好有家教,如果他interview時識答問題又懂規矩,他好大機會入到第二輪,因為學校好著重小朋友的行為,那位Y仔後面的小朋友的態度學校最怕,是叮出局的首選。

回復 97# WWS 的帖子

可以答你,無乜聽過小朋友讀得唔開心。如果你真係考倒唔讀通知聲,好多waiting List的家長多謝你!

我個仔講有D card 上有6,7,9, 原來是UNO card! 另外老師問了佢一條問題"咩交通工具在路軌上行?佢答火車!有畫畫兩幅,要寫上中英文名,3個小朋友一組砌lego!重話有大哥哥吩咐唔淮攪D玩具,唔淮周圍走!

DBS係一間好學校,裡面d小朋友讀得好開心,我係相信既。但係唔少家長都覺得佢地係眾多學校裡面小一面試安排得最唔好既一間(包括新派直資同傳統名校),係有d問題,學校應該正視一下。

回復 5# edea 的帖子

Sorry! Edea 我係新手,不明白版主之回覆,可否以文字賜教,我有讀過你的文字,很喜歡,你常無私地分享資訊。

傳統名校SPCC,我仔仔都有去面試。面試當日,我地因為驚紅隧,香港仔隧道塞車,所以早d去!點知無乜點塞,本來8:30到,8:00就到左!學校職員見到我地,好有禮貌既話面試房未準備好,叫我地去canteen坐下等。到8:30,可以上面試房,出面有好有禮貌既嬸嬸叫早晨,叫我地準備面試信,佢盡好多時間擁住d黎面試小朋友,叫佢地唔好緊張,又同各位小朋友用酒精清潔雙手,各位老師行過都同家長微笑。同學仔行過,好多都向家長點頭問好!

OK_Mother: 多謝你咁讚佢丫.

丫仔都話佢畫了兩張畫. 其實果日就現場佢地既安排都 ok (起馬有廁所去, 老師有笑容), 係在等時不能在校等 (不過相信學校有咁安排可能都有佢地既原因吧). 完了見一位家長很惡地問佢個仔 interview 時做過乜, 真的很惡丫 , 所以原本想再問丫仔 detail D 但都係算把啦, 唔想比太大壓力佢, 都過左佢, 等天安排吧啦

原帖由 JAL 於 11-10-9 09:22 發表
OK_Mother: 多謝你咁讚佢丫.

丫仔都話佢畫了兩張畫. 其實果日就現場佢地既安排都 ok (起馬有廁所去, 老師有笑容), 係在等時不能在校等 (不過相信學校有咁安排可能都有佢地既原因吧). 完了見一位家長很惡地問佢個仔  ...

我都同意,小朋友已經見完再問佢講哂入面的每一個細節又何必呢?

我small boy今年都有面試,对比6年前,安排好左,6年前阿哥去in,佢開左tuck shop比家長坐,but要等3個鐘至有得in,今年真係幾好呀阿哥响小拔6年,收獲係英文好好,如住得近,好多activities可以參加,無驚無險上大拔喇,遲d学校有school fete呀,13 nov,大家可以來呀,有lunch食,我可以幫你地買ticket都得呀,有興趣pm我啦,果日張校長會出現,難得可以近距離接觸
至於排隊,,,hmm,你個仔入倒來讀,你會發現排係值得,昨日我返大拔同d P1家長開會,佢地個個都超級感恩呀
至於有家長話考倒唔讀,替你囝囝可惜呀,有人等6年插入6年級都要讀呀
祝大家面試成功啦
‹ 上一主題|下一主題