用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無小朋友唔鍾意面試
go

有無小朋友唔鍾意面試 [複製鏈接]

阿女會緊張同扭計,又話肚痛唔肯入
   1    0    0    0
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

咁你要檢討下係咪自己比太大壓力佢或自己, 有時大人之間講野, 不經意會影响到小朋友

你同佢講去玩同參觀, 有老師同你玩&傾下計...

我呀仔沒特別鐘意吾鐘意,他當作一件差事。哈哈!

呀仔每次in完我都會同佢食鍾意既野,同埋俾獎勵貼紙佢,又應承佢in晒所有學校後會買份小玩具俾佢,所以so far佢都無唔鍾意

王國長老

見過小朋友真係會大哭, 當老師叫佢地離開父母去面試, 會驚到喊. 最緊要comfort佢地情緒, 唔好令佢地對面試有恐懼症. 如果學校包容唔到小朋友既情緒, most likely呢間學校都唔會係家長杯茶. 收左都未必有運行.

take it easy.

原帖由 edea 於 11-10-7 23:01 發表
見過小朋友真係會大哭, 當老師叫佢地離開父母去面試, 會驚到喊. 最緊要comfort佢地情緒, 唔好令佢地對面試有恐懼症. 如果學校包容唔到小朋友既情緒, most likely呢間學校都唔會係家長杯茶. 收左都未必有運行.

take  ...

今日我喺EC見倒有個小朋友嚎哭(可能講得嚴重咗,不過真係諗唔到第二個形容詞)。但係見倒有位老師同小朋友媽咪一齊坐喺一邊嘗試舒緩佢嘅情緒,而老師不斷嘗試同小朋友溝通,真係令我有深刻印象。
我亦都有見過第二間學校嘅老師要求家長自已搵個地方攪掂個小朋友先好面試,我即刻同我嘅小朋友講,『我同你一樣都唔係好鍾意呢間學校。』

見到小朋友面試哭, 都覺得香港教育制度同文化令到一個5歲的小朋友要經歷甘多先讀到間小學, 真係辛苦天真的小朋友

my daugther is enjoy the interview so far, she told that the interview is like playing the game, and so many kids together, and she feels so happy and not fear at all, she has interviewed 3 schools, and one already got offer. Good luck to all!

我個仔非常鍾意面試,成日問我幾時又得面試同去邊度面試!佢真係覺得好好玩!

我仔唔鍾意, 但佢又會話: 得啦得啦, 我去啦...

好在, 阿仔學校好努力同佢做模擬練習, 阿仔都肯聽話, OK啦.

尋日去兩間, 中間3個鐘番屋企又遠就上埋朗誦班, 番到屋企我都攰到想死, 亞女直情昏迷左, 好可憐

坦白講, 香港呢d情況係世界上真係幾罕有, 不過呢d都變左香港獨有文化, 老實講, 未出世, 就要開始做好心理準備迎接呢一日來臨, 凡事有準備都比沒準備來得好.
另外, 有d小朋友真係幾鵪鶉, 跟屋企人離開小小就喊晒, 真係要俾多d鍛鍊先得, 否則做任何會好蝕底.

我個都係, 次次都有新學校佢去見, 佢勁開心, 有些如 cky, 個hall 好好. kts 環境好又多植物睇, 佢唔想走呵,  不過我成日覺得佢開心得滯, 唔認真..

原帖由 Pekomama 於 11-10-8 18:28 發表
我個仔非常鍾意面試,成日問我幾時又得面試同去邊度面試!佢真係覺得好好玩!

係呀, 我個仔去到KTS時, 仲同爹地講, 如果有帶個籃球去就好啦.

回復 6# Pekomama 的帖子

Pekomaman, 我個女同你個小朋友一樣, 超鍾意interview, 成日問我幾時仲有呀, 佢真係當去玩架. 激死
‹ 上一主題|下一主題