用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無帶小朋友返教會
go

有無帶小朋友返教會 [複製鏈接]

想佢多些機會接觸普通的小朋友, 而該樹係一樹較為笣容的地方,例如教會,請問沙田區有無好介紹?或其他團體或機構的推介?請分享! thanks.
   0    0    0    0

你小朋友幾大?

我之前帶我囝囝返馬鞍山的合一堂,佢地有一個祟拜房FOR小朋友4-5以下有姊妹會TAKE CARE佢地,家長可專心聽牧師傳導!

想帶小朋友去星期天主日學去接觸多些小朋友,但由於小朋友在讀S位,怕人知道,label左佢。

有, 在附近找到一間不錯, 會繼續去。

不過沙田區真不知邊間好, 我自己就只在區內碰一碰。其實找一找, 心口寫個勇字俾自己, 試幾間, 應會找到一間岩自己既 ^_^

My church is in Tsuen Wan and we do have a group for special needs children and also a sister who is a specialized Speech Therapist to arrange gatherings for these families once a month.

回復 1# Ladybirth001 的帖子

我都係想帶仔仔返教會

我都正想帶小朋友返教會

回復 6# chanchinsang 的帖子

to: bbricky, my son is 4 yrs old.

to: chanchinsang, could you please tell me the name and address of the church and it is ok if my son join it? thanks.

chanchinsang

Pls also let me know your church details.

Thanks

我都有返教會,教會係九龍堂,教會有一間房比細小朋友玩玩具,有弟兄姐妹睇住小朋友,家長可以專心聽道。

chanchinsang

I also wish to go church, and I live in Tsuen Wan,and my son also have ASD , could u introduce to me?

Thanks!
cksy

我搬到荃灣一年多,一直想為小兒在區內尋找教會,可否PM我? 謝謝!
原帖由 chanchinsang 於 11-10-8 20:59 發表
My church is in Tsuen Wan and we do have a group for special needs children and also a sister who is a specialized Speech Therapist to arrange gatherings for these families once a month.

我們全家都有返教會,沙田區,6歲小朋友都係有特別需要的。

其實,大部份的教會都會包容,只是當我們沒有給別人知道他是特別需要的孩子時,別人會誤會他頑皮、不專心、愛發脾氣等……

不過,當自己的小朋友有此問題時,自己就會發現,其實身邊有許多朋友、鄰舍,甚至教會裏,都有這些特別需要的小朋友。這刻,感覺反而好一點,因為我並不孤單,我可以和這些家長們一起作戰。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

To Sandy, could you please tell me which church you go? thanks

You can try Hong Kong Baptist Church located at Caine Road, Central.  There is a session for Autistic kids every Saturday from 6p.m. to 7:30p.m..  Those caretakers have been trained how to support the Autistic kids.  The parents can leave the kids over there and attend Saturday worship at the same time.  Hope this helps!

在沙田娛樂城1樓,
都有2間church,
因是戲院改建,
地方大一點.

左邊果間人少d,
可以話係舒服d(唔迫人吖).
但青少年/小朋友就少d.

右邊果間人多幾倍,
但分左2堂崇拜(10am/11:30am),
有小朋友既家庭就建議返十點果堂,
因幼兒崇拜之後有主日學係11:30am.
有嬰兒房 畀k1以下bb+家長坐,
(k1以上就有幼兒崇拜/主日學.)
房後有小型滑梯+玩具,
房外都有大d既滑梯畀小朋友玩.
但這間就真係好多bb,幼稚生,小學/中學生.

其實,
church好唔好真係冇得去計,
(最緊要宗教理念冇問題.)
只可入去參加下崇拜,
感受下先知適唔適合妳.

希望幫到妳~

我細囝也是自閉症, 現正在九龍區十浸上幼兒主日學, 已經上了差不多一年了!舊年因為同哥哥一同上,脾氣會大d!今年哥哥升咗班, 冇咗哥哥佢反而上得相當唔錯, 好開心, 好喜樂 !我有同主日學的老師講他是自閉仔, 佢哋唔會標籤佢, 反而好包容, 有時遇到某些情況會問我怎樣去教導或處理, 還會為佢禱告!

我都有帶亞仔返教會,雖然自己不是教徒,但我覺得可以俾亞仔上,我唔信唔代表佢唔可以信,去之前都同教會坦白亞仔的情況,他們都很包容,不過有時亞仔啲行為都很攞命,都唔知可否繼續?

可以試下沙田浸信會, 好好
‹ 上一主題|下一主題