用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 去課外班受了委屈, 需要鼓勵
go

去課外班受了委屈, 需要鼓勵

(和普通同學課外班時....)亞仔專注力不足, 課室內成日行出位, 要老師提住坐好,
老師對佢本來都無乜意見, 但同學仔的家長卻投訴老師, 話佢只係照顧我個仔, 無教佢個女, 佢同老師講"吾可以理我個仔, 否則就當面投訴我."
攪到我個仔今堂俾老師編埋一邊坐, 好彩我見到又有同老師溝通到, 下堂會同佢轉班, 避開這個愛投訴的同學家長, 但這什件事令我很難過, 日後再有類似事件應如何處理呢?

reddish

去課外班受了委屈, 需要鼓勵

(和普通同學課外班時....)亞仔專注力不足, 課室內成日行出位, 要老師提住坐好,
老師對佢本來都無乜意見, 但同學仔的家長卻投訴老師, 話佢只係照顧我個仔, 無教佢個女, 佢同老師講"吾可以理我個仔, 否則就當面投訴我."
攪到我個仔今堂俾老師編埋一邊坐, 好彩我見到又有同老師溝通到, 下堂會同佢轉班, 避開這個愛投訴的同學家長, 但這什件事令我很難過, 日後再有類似事件應如何處理呢?

reddish

比我都唔知點處理,好彩你可以轉組。
你你你讀乜?
你響事前盡量教佢坐定囉,或者留意報堂時,睇下係咪適合你仔讀...

其實我都明那個家長的想法, 個個俾成百幾元一堂, 都係想學野, 無可否認, 我個仔可能會拖慢了一點課程, 但我都係想來學野o麻,

醒目開學勳章

我都成日遇到呢D問題, 雖然冇聽到其他家長投訴, 但我都會因為個仔影響到其他上課O既小朋友而唔好意思, 所以我通常都會叫個老師如果講兩句都搞唔掂O既就放棄唔好理我個仔, 等佢自己顧自己算, 下堂先再教佢.

身為家長覺得佢好過份下

不必要既心理負擔....最緊要老師無問題,我唔覺需要避開或做什麼轉變....當然,上堂前再三叮囑孩子要守秩序係我地既份內事...至於因進度慢而有內疚感就不必了,因一班學生之中,成績一定有參差,要作出適當既處理及調整係老師既責任,家長無須擔心 (亦擔心唔黎)!

該位家長你大可不理,因愛投訴的家長實在太多,而且唔響你能力範圍內...

結果離不開:1/繼續和平共存 or 2/佢走 or 3/你走...是但一個結果都唔係你可控制,所以不用過早擔心,『煮到埋黎先食』吧!

Good luck!!

原帖由 Reddish 於 11-10-5 00:51 發表
老師對佢本來都無乜意見, 但同學仔的家長卻投訴老師, 話佢只係照顧我個仔, 無教佢個女, 佢同老師講"吾可以理我個仔, 否則就當面投訴我 ...

好簡單,呢個班唔啱你孩子上!

老實講,無論正式上學 or 上課外活動,第一大原則係要孩子 ready 好,咁老師先可以開始教學;孩子開始接收!但世事當然無咁完美喇,所以學校收生時要選人;我地搵學校時亦會留意教師質素,一切都有條件限制!

至於你孩子既興趣班,好明顯導師們係最基本『做好份工』果種,佢地唔會因材施教,所以家長亦唔好要求咁多...佢地咁做啱唔啱?好難講,公說公有理吧!但世界咁大,我相信自有留人處,呢度唔啱使,去第二度囉!唔使為左呢 d野而煩惱,因真係需要我地煩既實在太多,一些非必要性既就睇開 d 吧!又或者呢個活動暫時唔啱孩子,不如待長大些後才再學吧?!選擇權永遠響我地手,為咩一定要做些會令自己或孩子難過的事情呢?!

原帖由 pipi331 於 11-10-9 02:19 發表
我又有案要報.
帶個幾歲心散仔去學跆拳, 諗住訓練吓佢聽指令, 動作協調. (我仔系學校坐得定, 在老師不時引導吓系可以專注到,情緒問題不大)
上咗一段時間, 有次比我睇到個靚仔教練由我仔四圍望都唔出手, CALL佢魂頭 ...