用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞仔的將來?
go

亞仔的將來?

亞仔的將來?有無人想過如果自己年紀大,沒有能力再照顧他•••

如果他朝自己年紀大,又找不到人照顧他,我們可以怎樣做?有時自己對住個仔,都會呅,何況其他人,怎能把這樣重的責任交給其他人?

回復 1# Melissa_Tam 的帖子

Dear Melissa_Tam,

u think too far la
What if yr son is Einstein? Or temple Grandin?

Hi LPYdad1,

世上又有幾多過 Einstein, 自己知個仔並不是亞氏保加, 不要講天才,我只希望他能成為一個普通人, 亞仔下年就協康畢業,想搵間主流幼稚園讀多一年都碰壁,有時只想諗長遠些,為個仔做好安排,等自己安樂些

Have u seen the ad from Fortune.
U might think yr kid is in trouble, but the result could be the other way round.
Also, dont use yr preception over yr kid's future. It is never predictable, right? Yr human brain is just one of the billions.
Other than Einstein, there are a lot example of success case.
Please also dont think what u want yr kid to be (an ordinary person???), but who he should be, I guess.
You are his mother, not his God, should not be decided by you.

當然如果亞仔是有能力自理,我好樂意放手,我只是擔心就算我有剩餘積蓄,他都不懂如何處理,可能你覺得我己人憂天,但我只是覺得政府並沒有為我們這些中產,而又有這類小朋友的家庭提供長遠的幫助,又或者其實有,但只是我不知道,很迷惘

如有足夠金錢,可為孩成立基金 。

醒目開學勳章

樓主, 唔好太擔心啦!! 你要明白, 當上天選擇呢類小朋友落在我地既家庭, 佢地相信我地可以對面, 處理及教育佢地既

年初3月, 仔仔(6歲) 評估出來係有自閉徵狀, 到而家返左主流小學一個月, 情況好好

你比多些心機 及 諗多時方法 或 遊戲去訓練及糾正佢地, 相信一定會有大進步 [我仔係從來無返過任何特別訓練, 只係3月初才開始返私家言語治療, 平時我同褓姆2個去搵方式幫佢]

多搵小朋友既長處去幫助佢既短處, 亙補不足

我好亞 Q 精神, 人無十全十美, 要欣賞佢既長處, 仲要欣賞埋佢既短處 (文靜, 社交溝通弱, 狹窄興趣)

文靜就話佢係書生型, 係性格

社交溝通弱, 因為佢文靜, 呢樣係雙負雙乘

狹窄興趣, 佢對數字既興趣, 幫助佢對數學科特別有興趣

多謝各位的回覆,其實我很積極面對亞仔是a仔的事實,亦從不會向朋友隱瞞,我在我可承擔的能力為亞仔做各種訓練,知道他喜歡音樂,就搵音樂冶療給他.
哈!我都想有us$2mil留給他,自問只是一個普通家庭,比上不足,比下有餘,form a trust, 要等我中六合彩lu

其實....心裡,都好擔心小朋友將來,不過有時又在想,不如用多點時間把握現在,希望......總在明天的!

加油吧!

現在深深體會到養兒一百歲,長憂九十九

Dear Melissa_Tam,

U see, many people support u in here,
Dont worry too much la.

係呀!多謝哂各位,其實講咗出來,會舒服些

做父母,點會5擔心, 真係好慘!! 佢地既進步/退步會好直接我既心情,亦會擔心佢既將來,只係希望佢係一個有用既人, 5好比人蝦,

明白你的憂心。看了一本書講台灣肯納園,四個a仔媽媽建立的地方,希望香港也能有一個!

我們這些家庭,大家都面對各種難題,我的朋友們會煩惱孩子讀哪間名校,我們只希望他能入主流,又希望他不會被其他小朋友蝦。唉!不過亞仔有情緒問題,縱使他有學習能力,都只好讀輕度。亞Q d諗,教亞仔讀書冇咁大壓力,但就是因為他要讀輕度,更加担心他的將來

原帖由 Melissa_Tam 於 11-10-8 17:11 發表
我們這些家庭,大家都面對各種難題,我的朋友們會煩惱孩子讀哪間名校,我們只希望他能入主流,又希望他不會被其他小朋友蝦。唉!不過亞仔有情緒問題,縱使他有學習能力,都只好讀輕度。亞Q d諗,教亞仔讀書冇咁大壓力,但就是因為他要 ...

仔仔多大?情緒問題很大嗎?如果學科能應付,或許可以嘗試主流吧?

原帖由 anan3388 於 11-10-7 23:47 發表
明白你的憂心。看了一本書講台灣肯納園,四個a仔媽媽建立的地方,希望香港也能有一個!

剛開始不知道什麽叫肯納癥,後來查了一下,覺得挺值得和大家分享的:

Kanners syndrome / 肯納症是對Autism 的一個更科學的說法。
Autism 意指“自我”,是全世界最通用、最普遍稱呼這些人的字眼,但他們不是只在乎自我,也不是封閉自我,更不願意一生孤獨。沒有人願意。

Hi xixi1218,

我個仔五歲幾,他的情緒不很穩定,有時會掟野,發脾氣的時候會踢老師• 不過多數的時候,他都是happy boy, 幫他找playgroup, 小班的,只有兩個小朋友,老師都不理他,在協康,問十個姑娘,九個都話特殊適合些,試問我怎敢博,勉強冇幸福

不過,其實沒有哪一個選擇就一定對或一定錯,只有我們父母的選擇。。。。。我們的責任如此重大,唉,所以我也很明白每一個選擇都是我們這些父母經過深思熟慮的。