用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔明年升小一, 我係咪太緊張, 我覺得將會好大壓力... ...
go

阿仔明年升小一, 我係咪太緊張, 我覺得將會好大壓力... [複製鏈接]

0    0    0    0

唔使咁擔心, 開心輕鬆咁過埋呢一年時間, 盡情地玩吧.
通常小學會比時間小朋友適應的, 只要你唔好太看重分數就得喇.
如果你真係好想裝備吓佢, 我覺得要認識多d中文字, 因為一上小一就開始有閱讀理解, 有d學校會讀卷有d學校唔會讀.
媽咪是最了解自己小朋友的, 可以由佢弱點著手.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

阿仔上小一之前, 我真係完全唔識擔心佢讀唔讀得嚟, 我好似有d後知後覺咁, 又唔識考定一d私小做後備, 淨係識得派得唔好喺度喊.
樓主, 我呢個咁無準備的人, 個仔讀小一時都尚算OK, 你唔使太擔心, 老師會帶住D小朋友適應小一的生活, 但同樣你都要教佢地讀書方法.
我覺得k3比佢開心d過埋個幼稚園生活, 留噃個美好嘅回憶. 到了小學真係好似打杖咁, 功課黙書測驗考試, 真係密密麻麻, 都幾辛苦o架!

I am also 緊張.

回復 1# LittleBrian 的帖子

趁呢年同小朋友睇多d中英文圖書,真的有很大幫助,k3暑假寫多d中文字,當做功課咁,每日兩個詞語,當年我都係咁,阿囡上小一so far 都ok,佢又係一間好happy的幼稚園畢業,冇默書!而家玩多d,遲d想玩都冇時間!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

每晚瞓前睇一本書(好簡單好短的故事書)
順便認埋字,睇到佢識嘅字叫佢讀出來
再勁讚佢叻叻
加加埋埋肯定可以認多一些字
加油!

My son is in K3. After work,  I will check his homework everyday. Once finish, I will teach him new think, such as 認字. But, when I read story for him. He used to look at the picture more than words. I think he is only enjoy story time, but not really learn words from story.

回復 1# RiceBear 的帖子

唔駛驚,我阿仔一年級全班包尾,全級尾二,到而家三年級游返上中游,只要搵到小朋友弱點,對症下藥!多啲鼓勵、少責備,相信問題不大,修正自己期望,要知道天外天、人上人道理!
幼稚園玩吓啦,何需大壓力呢?

其實真係兩體...我覺得你可以自己教佢黙書,你K3開始TRAIN佢,唔會計分,咁情況下,小朋友同你都冇咁大壓力...今次唔識再試,試到識為止!但如果一D準備都冇,一上到小一,好快就殺埋嚟,冇咁多時間比你準備,有時唔係家長比唔比壓力,可能小朋友發覺自己好多唔識,佢地真係會好驚同有壓力,我都聽過有D小一生黙書温唔識,真係喊架...!到時你同小朋友都會有壓力!其實係比個概念佢默書係唔洗照住自己識寫...你可以教佢寫便條形式同DADY MAMI交換,你地又要寫下比佢,寫D簡單嘅字,比如:你好!我,爸爸,媽媽...早安!開心,不開心...等等!寫簡單英文:HELLO, I LOVE YOU,GOOD Morning...等等!越生活化嘅字越好,佢會多D用到,小朋友收到信會好想知你地寫D乜,佢會問你,你可以借意教下佢,叫佢覆比你!佢唔識你教佢寫,寫得多幾次,佢可能會記得D字點寫...!慢慢試下睇下得唔得!
我個女幼稚園有黙書唔計分,學校純粹係訓練,等佢地上小學冇咁辛苦,所以冇壓力,但係由學校去做E樣,小朋友會肯做!所以佢上小一跟到冇大問題唔洗用太多時間搞!起碼慳左D時間可以去跟第二D野,好似閱讀理解咁...!
都要睇你小朋友係唔係緊張自己D野嘅人啦,如果係,比D準備佢好D!
總之係見仁見志...!

唔好太擔心,我亞女間幼稚園都係愉快學習,無默書,剛升小一,但現在都適應得幾好.
當然其實要睇返你幫亞仔選了那間/那類小學,如果你選了較吹谷的小學,那麼就真的要花點心思!
我認同中文認字比較緊要,因數學科也要睇題目,可以去圖書館借基礎漢字500試吓.
英文最重要認清大小階,可以既就學吓拼音,而最重要是引起他對英文既興趣,借d超簡單既英文書,佢見到d字佢都識就會無咁抗拒,切忌急進,他反感就慘了!

對!其實佢地真係會記唔到,果頭講完果頭唔記得,係正常,好多小朋友都係咁,唔好覺得佢蠢,我以前都好担心佢係米太蠢,我都試過你嘅好忟階段...!
同埋每個小朋友唔同,有D細細個過目不忘,有D係要用多D時間先識到,有D係入唔到腦!(無論咩年級都有)但越大越會掌握到...!
SCRABLE其實如果佢識得一定嘅字量,佢會有興趣D,如果佢諗唔得到,佢地會唔想玩!

回復 13# RiceBear 的帖子

有一套 Junior Scrabble 比較淺,有好多圖畫,可以一試.

回復 10# janfeb 的帖子

小女, 剛升了小一... 情況唔太理想. 但睇到你咁寫. 我個人又醒一醒 !!!  Thank you !

多啲鼓勵、少責備,相信問題不大,修正自己期望,要知道天外天、人上人道理!

我想問下而家係咪好多幼稚園都有中,英文默書架?
如果真係有黙書,唔怪得D家長會將自己小朋友未夠2歲就去參加D乜乜學習班,好慘!

回復 17# yipcharie 的帖子

我倆個女的幼稚園(她們分別讀不同的幼稚園)都無... 而且據我知道, 教育處規定幼稚園不可以默書. 但我在不同的渠道知道有部份幼稚園有默書.

原帖由 DKiu 於 11-10-6 16:21 發表
我倆個女的幼稚園(她們分別讀不同的幼稚園)都無... 而且據我知道, 教育處規定幼稚園不可以默書. 但我在不同的渠道知道有部份幼稚園有默書.

教署規定無非係有學券的幼稚園, 私家的誰管得到.
有d仲恐怖, 考試排名次添呀.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題