用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小一第一次英文默書要默咁多?
go

點解小一第一次英文默書要默咁多? [複製鏈接]

點解小一第一次英文默書要默咁多? 唔係個個小朋友都英文底子咁好

What is your name ?
My name is XXX.
How old are you ?
I am six years old.
How are you ?
I am fine, thank you.
Nice to meet you.
Hi / Hello
Good morning
Good afternoon
Goodbye
a monitor
a classmate
a group leader
a class teacher
a English teacher
   0    0    0    0

阿女都係黙ED...不過佢第一次係黙A~Z大細階,第二次比十句你.但先黙頭五句,再下次就一次過黙哂10句!黙完ED句,又再比十個新短句...做法同上次一樣...!內容同你小朋友嘅差唔多...

醒目開學勳章

原帖由 wongkaka 於 11-10-2 18:26 發表
點解小一第一次英文默書要默咁多? 唔係個個小朋友都英文底子咁好

Hi / Hello ...

我仔當年第一次默書都係甘上下咋WOR
還好似有好多句課堂上可能會講的句子
好似看吾到黑板, 要去廁所呢D

都唔算少喎,間學校有無比足夠時間比小朋友同家長準備呀?

差唔多啦.  我囡嗰陣都係得兩星期左右準備.  第一次默10-12個生字, 第二次就係默類似呢啲嘢.

今次才是第一次咋!!!!

原帖由 YolandaTam 於 11-10-2 21:08 發表
差唔多啦.  我囡嗰陣都係得兩星期左右準備.  第一次默10-12個生字, 第二次就係默類似呢啲嘢.

都真係比較多, 要默幾日先得...

我們學校第一次默ABC大細楷過多一星期再默你默內容分三次在默 !

我個仔係點温都唔記得,點算?

回復 9# wongkaka 的帖子

唔洗擔心!我個女響妳個女間學校讀緊小三,D成績差到葷,不過一般DICTIATION都有八九十分,佢話D同學都差不多,好小不及格,你早D每日同佢逐D溫就OK!你不如驚下離緊個測驗仲好,雖然唔計分,但一D都唔淺!
8-)

我都係!!!

原帖由 wongkaka 於 11-10-2 18:26 發表

Hi / Hello ...

你小朋友間學校係咪好谷d學生架? 想升哩?

anitawong21,
你個女有八九十分都唔差

原帖由 anitawong21 於 11-10-2 23:55 發表
唔洗擔心!我個女響妳個女間學校讀緊小三,D成績差到葷,不過一般DICTIATION都有八九十分,佢話D同學都差不多,好小不及格,你早D每日同佢逐D溫就OK!你不如驚下離緊個測驗仲好,雖然唔計分,但一D都唔淺! ...

原帖由 anitawong21 於 11-10-2 23:55 發表
唔洗擔心!我個女響妳個女間學校讀緊小三,D成績差到葷,不過一般DICTIATION都有八九十分,佢話D同學都差不多,好小不及格,你早D每日同佢逐D溫就OK!你不如驚下離緊個測驗仲好,雖然唔計分,但一D都唔淺! ...

可唔可以大約講下點深法啊,thx

醒目開學勳章

差唔多啦! 我仔上年小一第一次都係十幾句, 而且全部係full sentence, 我諗大部份小一都係差唔多。

呀女第一次默書同你差不多, 不過就要默8句句子

醒目開學勳章

唔算多,可以算是少了,因我見大多數政府官、津校都差不多。
有部份學校可能重多d。

差不多.  是否填格仔咁默, 而唔係全句默???

全部讀默

可能有家長覺得唔多, 但我的著眼點係"第一次"

原帖由 黃巴士 於 11-10-3 10:06 發表
差不多.  是否填格仔咁默, 而唔係全句默???

原帖由 wongkaka 於 11-10-3 10:14 發表
全部讀默

可能有家長覺得唔多, 但我的著眼點係"第一次"

是否全句句字默?? 因為有些學校是老師讀默全句, 同學填上.
如空格: NICE TO _____ YOU.
_____ ARE YOU??
I AM _______.

填格會易些.
‹ 上一主題|下一主題