用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 LA家長請幫忙! 急!
go

LA家長請幫忙! 急! [複製鏈接]

各位家長, 雖然有些無聊, 但都想請你們幫幫忙!!

我已留意了LA多個月, 八月亦參加了家長講座, 我們夫婦二人都非常喜歡LA的教學模式及理念, 特別是先生在家長講座看到老師設計課程的示範後更覺得小朋友在這種學習模式下思維會更闊更廣.

說說我們的兒子, 他是個每事問, 觀察力強, 好多時教識佢一樣事物他也可以舉一反三, 他語文能力也不差, 英文PTH溝通無問題(幼稚園只可說英文及PTH), 我倆相信他在LA會很開心. 但身邊朋友卻有很多不同說法, 一來LA太新, 無人知會唔會講一套做一套, 亦有人就LA收了很多hyper, 唔知真定假.

另一樣就係個個都叫我要俾個仔讀"谷"的學校, 因為佢"谷"得喎! (我仔好鐘意寫字, 佢得閒無事做就會拎本地圖出來找地方名抄, K2時羅湖到紅磡可以自已默晒出來) 同埋老師話佢在學校係超乖學生, 咁朋友們認為應該搵間傳統學校俾佢讀, 話細路仔太free唔得.

但我地自己諗法係佢在無壓力下自學同俾人"谷"係兩回事喎! 呀仔對自己都幾有要求, 試過K2開學時寫唔靚個字(隻手仔都未夠力!!)喊到收唔到聲, 我地要乙水佢話都唔係丫, 幾好丫, 慢慢佢自己有返信心到後來仲喜歡上寫字添! 佢係好需要鼓勵先做得好, 逼佢佢就會發悔氣唔做. 人地以為我縱個仔, 我真係無, 我都可以好惡, 但佢條頸真係用鑽石做, 受軟唔受硬!

好, 問題來了, 其實真係好無聊! 因為LA 的interview同DBS撞了!! 我地第一反應係去LA, 一來真係好鍾意, 二來DBS chance低過LA好多. 但DBS都係一間好學校, 未認識LA前DBS係我1st choice, 如果連in的機會都無我自問又好唔甘心.

各位過來人, 請問以我以上提及小朋友的小小資料, 你地認為我小朋友適合在LA嗎?? 另一樣重要的是我們是基督家庭, 在校的信仰生活我地是非常重視. 這亦是喜歡LA的其一原因. 大家可唔可幫些意見我, 我無名校情意結, 只係最近同十個人講想入LA十個都潑冷水
   0    0    0    0

haha, 你呢個問題 "想當年" 我都係咁,問親個個, 個個都 "no la", 攪到有段時間 "明明好想去, 又無人支持, 唔知去唔去好, 去左又怕選錯" 一聽到有人話LA 有咩唔好, 就成日好煩, 成日喊, 幾近抑鬱, 我唔識幫你選學校, 我只可以話比你知, 到今天我沒有後悔, 你現在都只是有幾個"面試機會", 但這兒有不少孩子是有多個 "學位" 而選擇來 LA 的,自 8月29日孩子第一天上學到今天我再沒有因為學業問題留下一滴眼淚, 之前的擔心與憂慮也沒有了, 旁人說在這裡的家長好像被灌了迷魂藥一樣信奉著, 追隨著, 我不可以說 LA 的承諾或理念能"一一實現", 只可以說正在 "逐漸實現"
我成日都話, 呢到真係好奇妙, 有 D 人會付出與收穫作平衡, 假設我付出 $3500, 收穫的是一堆 "未知數" , 但我今天體會到的是, 職工們收獲的只是薪金, 但他們付出的絕對是千倍, 那家長與孩子也有著相等於千倍的回報 (太深奧吧!)

哈哈, 我也有類似的經驗. 阿仔考到SMC, 問十個, 十個都話梗係入SMC啦, 結果我們選了LA.
真的, 沒有人能替你們選擇. 我想LA的好與不好, 你在這也看過不少, 現在, 全看你們的取向了!

各位LA家長, 請問大家都是家住元朗的還是因入讀LA而搬遷到元朗住?  Thanks.

原帖由 Michelle_Hung 於 11-9-30 22:47 發表
各位家長, 雖然有些無聊, 但都想請你們幫幫忙!!

我已留意了LA多個月, 八月亦參加了家長講座, 我們夫婦二人都非常喜歡LA的教學模式及理念, 特別是先生在家長講座看到老師設計課程的示範後更覺得小朋友在這種學習模式 ...

我本身住元朗, 但我也知道有些家庭因小朋友入讀LA而搬入元朗.

回復 1# kamtsk 的帖子

Thanks kamtsk.  
如果由洪水橋返LA方便嗎?  因本身暫不是元朗區民.   但希望報Y7.  請問有沒有中學部的情況?

beebreadma,

交通方面, 我想如果小朋友自己由洪水橋返學, 不太方便呢! 如果駕車, 便什麼地方也無問題.
如果你為了小朋友搬入元朗, 不如搬近少少, 如公園南路的屋苑, 咁樣小朋友可以行路/踏單車返學.
中學情況不太清楚呢, 抱歉.

醒目開學勳章

回復 7# beebreadma 的帖子

如果是y7,那就更沒問題,我是住屯門,比你更遠,仔仔嗰班都有七、八個都是住屯門,有校巴搭,但仔仔話自己大過唔想坐校巴,放學會同D同學仔一齊撘西鐵或輕鐵:)

Thank you kamtsk and LWLM0804.
若從輕鐵站(我相信若洪水橋搭輕鐵方便些)再步行回LA大約幾耐?

LWLM0804, 請問中學是否會全英語, 中文堂是否一定只用PTH, 會唔會話怕有些同學唔明又會講番廣東話?  很希望知道LA 對中學同學 English and PTH 的語境及要求如何.  

另外LA 有沒有增益課程?  eg. 中文/英文作文 或數學/科學比較優異的會否提供額外小班教學作培養.  我所指的不是提供這些學生更多或更高年級的教科書/功課, 而是學校會否安排一些個別科目/項目給學生,對他們的專長加以"發掘"及"發揮"?

學校有什麼課外活動課?  會不會經常要放學留校?
Library 書量o.k.嗎?  是否經常可以去Library 呢?

對不起, 希望不要介意, 實在有太多野想問, 很高興可以在這裡遇到LA中學mammy.

原帖由 LWLM0804 於 11-11-1 21:57 發表
如果是y7,那就更沒問題,我是住屯門,比你更遠,仔仔嗰班都有七、八個都是住屯門,有校巴搭,但仔仔話自己大過唔想坐校巴,放學會同D同學仔一齊撘西鐵或輕鐵:) ...

醒目開學勳章

回復 10# beebreadma 的帖子

其實仔仔比較撘西鐵到朗屏

醒目開學勳章

其實仔仔比較撘西鐵到朗屏

醒目開學勳章

唔知㸃解打左咁多,無晒D字?

醒目開學勳章

搭西鐵到朗屏

醒目開學勳章

D字出唔到?

醒目開學勳章

西鐵到朗屏

醒目開學勳章

唔知點解D字出唔到?

回復 1# LWLM0804 的帖子

好期待LWLM0804的發表呀!點解出得幾隻字

醒目開學勳章

如果搭輕鐵就係水邊圍落,再沿元朗公園行去若10分鐘左右

醒目開學勳章

中學上中文和英文都是會再四班再拆五班上,即每班再小班教,當然會按小朋友能力分班
‹ 上一主題|下一主題