用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 1st interview 著校服是否會扣印象分
go

1st interview 著校服是否會扣印象分 [複製鏈接]

想請教各位家長,

因為小兒面試當天係上課日, 上午面試完, 下午要返學, 如果當天著水手裝的校服面見會唔會大扣印象分呢?
   0    0    0    0

點解唔請假?

回復 1# jackal 的帖子

我地都試過,不過我就帶衫比佢換...1st int 無為意,之後int 有見小朋友穿cckg校服

趕到返學, 唔想特別請假^.^

回復 1# 樂樂樂 的帖子

著校服無咩問題, 不過係唔係名校先, 唔係嘅話唔著好過, 無乜so. 不過印象穿水手裝校服嘅學校都唔係好出名,都係換翻件衫吧

我個小朋友上年都試過著校服去面試,仲唔止一間添,1st in同2nd in都試過,原因同你一樣,如果情況許可,都唔想請假,除非時間撞到正或者好趕,因為1st in + 2nd in有十幾次,盡量都唔想請太多假,而我個小朋友著校服去考嘅學校,有啲考到,亦有啲考唔到,所以我覺得影響唔大,老師唔會問點解著校服來面試,至於係唔係名校校服,我覺得都無關係,學校基本上一定知你個小朋友讀邊間幼稚園~~~

原帖由 樂樂樂 於 11-9-30 16:29 發表
想請教各位家長,

因為小兒面試當天係上課日, 上午面試完, 下午要返學, 如果當天著水手裝的校服面見會唔會大扣印象分呢?

其實上次去英華見校長, 因為又係同一情況, 最終我哋都係著校去

相信學校不會因"箸校服"而直接加分或減分, 但 interview不多不少也和 "impression"有關, 若父母已準備了"interview 衫", 覺得穿得小朋友醒醒目目的話, why not change? 都唔会太麻煩的。
‹ 上一主題|下一主題