用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到播道書院面試信了嗎?
樓主: monsuki
go

收到播道書院面試信了嗎? [複製鏈接]

我都好遲交form, 今日收信係22/10interview.

醒目開學勳章

我仔仔都係10月22日interview

原帖由 Ivy18018 於 11-10-3 22:18 發表
我都好遲交form, 今日收信係22/10interview.

我依定15/16 都唔知好唔好改時間

EC - 10:00 AM
LHT - 11:30 AM

如果要改, 今日5點前要通知校務處
[size=large]晞晞BB :hammer:

heiheikwok,
EC 表示 只需用30MINS.咗喎! 可能夠時間喎!

原帖由 HaYi 於 11-9-30 23:25 發表
哩條我覺得最怕的問題, 是關講到 "非佢不讀" 就真係假D.. 但佢肯定是選擇之一, 否則 誰人願意在如此忙時花時間去 in..

從來無人叫你答到非君不嫁咁, 如果真係咁答, 未免太膚淺啦. 佢地只不過想知道家長搵學校既理念係點姐.

死火喇!點解我仲未收到信既.....有冇人都未收到呀?

小女都係今個星期六下晝面試呀, 但封信好似冇講到個面試型式同埋家長同小朋友係咪分開見呢?

me, 我都係今朝打電話去問先知

原帖由 Queenielam88 於 11-10-4 13:21 發表

老公話照去, 如果改時間, 都唔知俾左個咩時間你, 到時一早一下晝, 中間時段都唔舍去邊好

原帖由 bobbi 於 11-10-4 12:52 發表
heiheikwok,
EC 表示 只需用30MINS.咗喎! 可能夠時間喎!

想轉日子請想清楚!!!根據播道Admission Policy,兩天的面試人數跟成功入選都是同一比率。

即第一天多人面試,分給第一天的位亦相對較多。第二天面試人數較少,相對位亦較少。第一天面試完不久就會出信(分分鐘早過第二天面試),如果第一天面試有Offer既又唔去註冊,位亦會留比第二天面試既人。

要先明白遊戲規則,唔好好似上年甘鬧十幾二十頁, 猛話唔公平!!!

我見封信係29/9印, 可能因為30/9遇正打風, 所以未必全部琴日星期一收到, 應該有部份今日會收到架喇, 大家唔使擔心喎

原帖由 Queenielam88 於 11-10-4 13:21 發表

醒目開學勳章

應該多謝上年的人.上年係未見第2天已經出晒信,你見上年有多少人夠膽話是第2天面試入?

學校肯定沒有如今年這般公開按比例收.只說有位給第2天.根本不夠膽說是公平,連校長回我的E-mail也不夠膽說"同比例/公平"

我只問了為什麼不在我們申請時說明第2天的機會較少,我們明知下選擇,那我們需要承擔後果,但事實不是如此!如果要死忠學校,也不要將今年學校的安排套用在上年.

今年的申請人幸福,是因為有人做了"前人植樹,後人乘涼"的動作!

請尊重自己也尊重別人

原帖由 minggoo 於 11-10-4 14:00 發表
想轉日子請想清楚!!!根據播道Admission Policy,兩天的面試人數跟成功入選都是同一比率。

即第一天多人面試,分給第一天的位亦相對較多。第二天面試人數較少,相對位亦較少。第一天面試完不久就會出信(分分鐘早過第二 ...

我都未收到信呀, 今晚放工返去再睇睇先

我也未收到信,待放工再看看信箱。

回復 32# ziyi 的帖子

其實,上年都有同樣嘅Admission Policy,我考前都知,有無人留意先喺問題,所以今年一有簡介會我已經盡力去提醒参賽者!

醒目開學勳章

上年係沒有的說明按比例的,我亦有發E-mail俾校長,校長回信也只有抱歉,也不夠膽如你說有同一收生比例的.所以才有今年的改變.這是事實.

我在面試時老師只說了會有所謂足夠的學位.我問是以什麼標準.回答時眼睛不敢對住我:只重覆有位.

有多少位,標準全然沒有.

而這些不只我一個人,可以問安排了在第2天面試的人.

而我們為什麼問,是因為在未面試已經見到有人收到offer,對我們還在等待面試的人來說,我們是很緊張的向學校了解才說出來.不是單吵鬧.

為什麼不可以說學校終於接受了自己的行政上有問題而改變,卻說成是申請人吵鬧?

將錯誤修正,代表學校向好的改變.可以去讚.但同時也不可以因此說上年的人無理取閙的閙學校10~20幾版.

而且,如你所說,那安排在第2天面試的更有好處啦,第1批有offer的,可能會reject.那點會出現我們第2天面試的人如此氣憤.

大家都知道,EC是希望10月底前完成注冊,將收生的名單上報教育局,這是對沒有申請直資的申請人公平有好處. 但處理上有問題.

唯一我需要負責任的是,明知學校一直收生都是會考慮"忠心"的,也明知學校的第一天inteview是熱門日期.既然俾得2天,你唔選擇第1天,那你根本不"忠心".所以冷靜下來,我唔怪她,我也沒有閙,只想問為什麼不可以在申請前說明.

這是以主耶穌基督為本的學校.
"是就說是"這是主耶穌基督在聖經留下給我們的
學校是否也應如此!!

也因為如此,我只提醒今年的申請者,如可能,請選第一天,撞期,要改,請先考慮改其他.

不要單支持學校,將是說非.等於將在受影響的上年申請人潑污水,傷痕上落鹽.

原帖由 minggoo 於 11-10-4 17:27 發表
其實,上年都有同樣嘅Admission Policy,我考前都知,有無人留意先喺問題,所以今年一有簡介會我已經盡力去提醒参賽者!

回復 32# ziyi 的帖子

至於"死忠學校"衹喺你對人扣嘅帽子,我無興趣爭論呢個問題。

世事亦無絕對公平,叻嘅考唔入,平平嘅就得,都好常見。好明白你做過好多分析,亦喺呢度幫過好多人,我亦只想以自己知的幫人而已。

學懂"放下"亦是一件容易嘅事。

醒目開學勳章

扣帽子的是你.

考得學校我預了會出現你所說的
現在我囡囡入的是正取,但TSL連第2round唔入
相反,亦有現在的同學仔是TSL入到final,卻是後備.

問題是上年沒有標準for第2天的
大家不是站在同一條線上.

原帖由 minggoo 於 11-10-4 17:57 發表
至於"死忠學校"衹喺你對人扣嘅帽子,我無興趣爭論呢個問題。

世事亦無絕對公平,叻嘅考唔入,平平嘅就得,都好常見。好明白你做過好多分析,亦喺呢度幫過好多人,我亦只想以自己知的幫人而已。

學懂"放下"亦是一件容易嘅事。 ...

Ziyi,

Would u mind sharing me which school your daughter is studying in?  Is it HKUGA?  What is the comment of this school?

Has your daughter attended the interview of EC?  Is your daughter waiting or finally getting the offer from EC in June?

醒目開學勳章

HKUGAPS已經是第3個校長,而中學部書院也剛轉了校長,也是第3個了
這是大部份人擔心這學校的原因,但囡囡入了學校很開心,中文是普教,現時的其中一個副校長主管中文科,是一個非常有經驗的老師
而英文科也是全英上的,老師是NET.
其實學校轉了校長後,行政及管理比以前更有效率,將短處缺點修正了,功課比以前多,但仍舊是愉快學習,鼓勵閱讀.
舉個例:學校會要求家長每天都跟小朋友看讀書本,但唔需要寫閱讀報告,但需要填看了多久,要求英文每天15分鐘,中文30分鐘.

這樣不會加重小朋友抗拒閱讀.只為了培養小朋友多看多聽.

最初以為15分鐘很長,但每天跟囡囡說一本很短的Dr. Seuss已經要20分鐘.

原帖由 cutebear123 於 11-10-4 19:05 發表
Ziyi,

Would u mind sharing me which school your daughter is studying in?  Is it HKUGA?  What is the comment of this school?

Has your daughter attended the interview of EC?  Is your daughter waiting  ...
‹ 上一主題|下一主題