用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 K1的半天的生活
go

K1的半天的生活 [複製鏈接]

各位家長,

開學了已一個月, 有沒有k1小朋友能準確地描述他們在學校的生活時間表呢? 我每天都問了我的囡囡, 雖然每次都有些出入, 但總結如下.

入課室
放下書包
去洗手間
玩玩具
收玩具
泊櫈仔
坐地氊
聽故仔
出操場排隊玩滑梯 (如是運動裝)
洗手
食茶點
搭校車

嘩.... 時光飛逝, 三個鐘了.

有沒有家長可以更新以上時序.

(今晚再問...哈哈哈!)

1    0    0    0

我估中間仲有D活動..
例如去圖書館、INDOOR PLAYGROUND,或者上普通話課、英文課等..

仲有分組活動,呢D可能日日唔同

你個囡真係好厲害, 可以講到咁多野~~
我問我個仔係學校做過咩, 佢話: 唱歌.....食茶點....玩玩具....
跟住我再問: 仲有呢?
仔仔: .........唔知呀
我: 有無睇書書呀?
仔仔: .........唔知呀
我: 咁有無英文老師同你地講故事呀?
仔仔:..........hahahahah [走開咗]
我:

回復 1# love_is_patient 的帖子

我是從很多日的盤問所得......都唔係一問就講......哈哈哈. 如標題所示, 是一個月的總結  

我仔就話日日都有用projector睇聖經故事...同埋日日老師都bit by bit咁教佢地聖誕節表演既歌同動作喎...好得意嫁~~

回復 1# mianyang_99 的帖子

WOW..... 我從來唔知有哩一PART.....

等我今晚又問下阿仔先

據阿仔回覆,

返到學校
洗手、上厠所
坐地墊,聽聖經故事(noah's ark)
地墊由老師收拾
上厠所

去outdoor playground玩、上圖書館讀書書,只可以讀紅色既書
回班房
普通話老師
英文老師

上厠所、洗手
吃茶點
睇圖書
放學

原帖由 letea 於 11-10-3 10:38 發表
據阿仔回覆,

返到學校
洗手、上厠所
坐地墊,聽聖經故事(noah's ark)
地墊由老師收拾
上厠所

去outdoor playground玩、上圖書館讀書書,只可以讀紅色既書
回班房
普通話老師
英文老師

上厠所、洗手
吃茶點
睇圖書
放學 ...

你阿囝好叻bor...講到個流程
但係我估應該每日都有畫畫, 因為佢d功課全部左邊喺學校畫, 右邊係返屋企畫....

我估佢都係將唔同日子既野溝埋一齊
同時又要漏緊d
又點會日日有pth同英文呀

不過,我地大概知道節目內容咁解拉

carnationBB,

開學大概三個多星期後就每日都有功課,如填顔色、劃點點、連直線 ...

每兩星期派一本中文、一本英文圖書回家閱讀。
‹ 上一主題|下一主題