用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 想問下聖心下午津!
go

想問下聖心下午津! [複製鏈接]

如果我女得15分,係咪自行入吾到下午架啦?要抽?
功課多吾多呢?

考測又多吾多呢?

學校有無比壓力呀?

因為我女而家讀緊聖心幼,我本人就好鐘意聖心,因為見好多聖心出來既女仔,品學都吾錯!
   1    0    0    0

回復 1# 膽小媽媽 的帖子

15分都有機會入到,不過睇下你果年多唔多人啦.

小一功課唔算多,上學期大約5-6份到;下學期就7-9份到啦,全部include correction(s).

考測每年2測2考,計入成績表內既.中英默計平時分;中英作文好似係上下學期各有兩次評估(成績會入成績表).平時數學會有d速算及評估,但唔入成績表既.

唔知學校有冇比壓力成績稍遜既同學,但好似有補底班;但學校都有少少壓力比同學要佢地完成網上既練習.

好開心見到有家長分享呀!吾該晒!
咁你個囡囡一日用幾耐時間完成功課呀?

原帖由 膽小媽媽 於 11-10-7 17:22 發表
好開心見到有家長分享呀!吾該晒!
咁你個囡囡一日用幾耐時間完成功課呀?

我個女小一小二時大約用1小時就可以做晒d功課.
小三小四就用大約兩小時.

my daughter just primary 1 this year....so far ok....homework not too many.....can finish within one hours, or sometimes can ne less than 1 hr......just finsihed the 1st test yesterday.....not sure how good she did in the test........so far she is happy in school.....hope the same later on.......

回復 2# ^O^ 的帖子

小女今年小一,測驗四科成績由8x-9x,請問屬中亭還是中下呢?要科科90以上才算中上?好有壓力呀如果科科要有90以上,請指教

四科有 8x - 9x 的成績是可以接受

但是,小一(特別是剛開學時) 的教程不深,其實是運用 kg時所領略到的學習根底,所以拿到 90+ 的成績並不困難

如果班上的成績普遍中上,我會感到高興呀,因爲這是很正面的推動力

這裏的課程不鬆不緊,暫時不要太緊張分數,待孩子適應耐一點後再檢討,你的小朋友一定會喜愛這裏的學習生活

星期六常有家長茶聚,正副校長和老師會到來解答問題,你有空也來分享一下,是個很好的機會呢 !
‹ 上一主題|下一主題