用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 深/淺~~ 程度邊樣好?
go

深/淺~~ 程度邊樣好?

小朋友現重讀K3, 中. 英. 數. 無問題, 只是小肌差小小, 社交上去到太高層次仲未OK, 你地會棟深/淺小學, 1516唔知點好?

回復 1# pocoyo123 的帖子

小肌差少少, 寫字如何? 谷, 通常都等如多功課, 呢個都要考慮. 我覺得, 總之簡間有愛心, 唔好太谷好.

我想棟深小小, 又不是名校, 亞仔現寫字可跟到進度, 但不太有心機寫字, 要大人在一傍督促先會寫得靚, 我又擔心佢上到深的小學唔知跟唔跟得上, 淺些課程佢會讀得輕鬆, 但我未試過又不太甘心, 好矛盾

醒目開學勳章

淺.....自已再谷多啲都得!
深.....想慢啲學校都唔俾!

回復 3# pocoyo123 的帖子

讀到淺唔甘心, 點解會咁諗. 讀得好, 升間好既中學機會仲大. 不如你講下邊區, 睇下有無網友俾到意見.

回復 3# pocoyo123 的帖子

基本上依家 冇學校係淺嘅, 爭在有幾深同功課有幾多!淺嘅最大好處, 係小朋友可以多看中英文課外書, 第時到中學, 花响語文 (特別係作文)上嘅時間可以少好多!

其實係小兒的學習態度問題, 這兩年我觀察所知, 佢在學校很用心學習, 只要同學也是用心, 他便會感受到學習氣分, 也會用心學習, 好多時我在家教佢, 佢話無興趣, 唔學, 但老師教佢, 佢又會返來同我講好喜歡, 因為老師教佢, 寫字也是, 在家寫字一路寫一路話唔想做, 但在學校做功課佢又會做得又靚又怏, 所以, 我先決定搵一間校風比較好, 讀書風氣比較強, 但無奈課程相對上,佢又會深小小的學校, 無辨法, 好難十全十美

回復 1# pocoyo123 的帖子

如果孩子會跟風而向好的話,是否活動教學的學校較合適呢?因為有傾有講有互動....而一般課程深既主流學校,我怕有各家自掃門前雪的問題,而且同學間也可能互相猜忌?!

問題係香港要搵一間真正活動教學的學校係好難, (除非讀國際), 但沒有經濟能力, 活動教學曾經係我首選