用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 有沒有K3/或已畢業家長可分享吓
go

有沒有K3/或已畢業家長可分享吓 [複製鏈接]

常常聽見SPK程度淺,但又升小一時一般言論都說可以應付(SPCS小一都幾深)

究竟淺定深?

因為小女而家K1還未有什麼學術性東西教,想對將來有些心理準備。

可否舉例,在K2,K3時:

- 有沒有功課
- 中文學什麼字/句
- 英文教什麼(我知有英語室,phonics)
- K3可以自行閱讀什麼書?

多謝分享!
   2    0    0    0

有沒有人可以答吓,PM都可以,萬分感激!
我又唔識人讀過...

相信好多人在出面學野...

而家一般小朋友都係咁,但我都想知道吓學校程度

原帖由 titibaby 於 11-10-1 00:39 發表
而家一般小朋友都係咁,但我都想知道吓學校程度

咁多人認為佢以開心學習為主,相信都會係,因此好多人會自已在外邊學,以便適應小學
當然,有天資既小朋友好快會上手既.

以我記得,K2 響學校做練習,週末先至有功課,學期尾學寫自己名。
K3每日有功課,但數量不多,小朋友自己可以應付。
跟住學校課程每週溫習已可以(K3老師會問書),有同學會去出面補習,需唔需要.就見仁見智。
如果唔想補習,可以善用每晚講故事時間,鼓勵小朋友讀自己識嘅字,然後比多啲機會佢哋畫畫,鼓勵佢哋用文字表達,對銜接小一有幫助。另數學要練下加數。
每年開學前有家長會講嚟緊果年課程和功課量,所以不用太擔心。

原帖由 loyaa 於 11-10-20 22:56 發表
以我記得,K2 響學校做練習,週末先至有功課,學期尾學寫自己名。
K3每日有功課,但數量不多,小朋友自己可以應付。
跟住學校課程每週溫習已可以(K3老師會問書),有同學會去出面補習,需唔需要.就見仁見智。
如果唔想補習, ...

多謝分享!

我囡囡今年剛升小一, 過了3年開心既幼稚園生活。 對於我地黎講, P1都幾大轉變, 因每日都有功課, 每 cycle 默書, 但我地暫時都應付到。 so far 最困難可能係中文, 建議你可開始比D練習小朋友做, 多睇故事書, 養成一個習慣, 咁上到小一自然冇咁吃力, 單靠而家 SPK學既野未必足夠應付小學
喜歡妳是妳

補充: 其實K2 K3 學既野都仍然係好淺...所以上小一開頭真係幾吃力
喜歡妳是妳

原帖由 Ritz 於 11-11-24 12:52 發表
我囡囡今年剛升小一, 過了3年開心既幼稚園生活。 對於我地黎講, P1都幾大轉變, 因每日都有功課, 每 cycle 默書, 但我地暫時都應付到。 so far 最困難可能係中文, 建議你可開始比D練習小朋友做, 多睇故事書, 養成一個 ...

例如咩練習較適合? 都係認字方面?

我個人都覺得要多睇圖書 ! 同小朋友認下字等.
K3 會要小朋友輪流自己帶一本圖書, 講故事.

回覆 11# ru_by 的文章

TKS, 見好多家長分享都係講呢個

如果與九龍塘幾家幼稚園相比,SPK的課程確實比較淺,但是,SPK教出來的女仔卻非常開朗、活潑,自信心與社交能力較好。所以,其他名牌小學很喜歡收SPK學生,聽說今年DGJS就收了20幾個SPK女仔!
‹ 上一主題|下一主題