用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享吓...你會點答...
樓主: c4ceci
go

分享吓...你會點答... [複製鏈接]

Instead of joking, I really tried to ask my daughter, and her answer is :

" 1+2+3+4 = 10

5+6 = 11

7+8 = 15

So the answer is 10 + 11 + 15 = 36 law. "

Kids can really do it!  (But it took her 30 seconds to do it.  Maybe the teacher will think that it is too slow .........)

Add oil!

回復 1# baba987 的帖子

回復 24# baba987 的帖子

大學>幼稚園化

我想like爆你哩個comment!

原帖由 baba987 於 11-9-28 13:21 發表
你小朋友好叻仔咼!
我得現時制度好有問題!

幼稚園>小學化
小學>中學化
中學>大學化
大學>幼稚園化
香港好多大學生連幼稚園生都不如!

...

excellent comment!!!

大學>幼稚園化

原帖由 kochiman2004 於 11-9-29 06:20 發表
大學>幼稚園化

非常同意!我公司有啲剛畢業嘅大學生真係連一般嘅處世常識都冇。

冇錯,依家D大學生唔用腦諗嘢架。

妳說得對, 其實小朋友能力應做到, 不過好多俾佢窒一窒, 都不懂啦, 所以真是能找出 super 叻 super 高EQ 的女仔, 不過我都懷疑有冇 人即場可以答到 (除非一直做開此些數.)

原帖由 BB成長期 於 11-9-28 11:54 發表
其實...實有小朋友懂得reply, 我小兒都懂得 (小兒的數學是我教的, 沒有多餘錢去報course, 數學外面要$2xx一堂), 他用,
1+8
2+7
3+6
4+5
即是9x4 = 36

但我小兒在另一方面如英文, 中文, 國語就不是叻.

那些學校就 ...
‹ 上一主題|下一主題