用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問那一間小學學校是全英或只有一科中文都是國語的呢? ...
樓主: Macusmama
go

請問那一間小學學校是全英或只有一科中文都是國語的呢? [複製鏈接]

浸大附屬中小學(WKF)

我小朋友在這間學校讀, 學校都執得好嚴, 老師全部用英文或普通話同小朋友溝通(早會都係), 小朋友上堂時只准用英文或普通話. 所有科目: 英, 數, ICL, VA, MUSIC, PE 都係用英文, 中文用PTH, 人文素質係唯一一科用母語. 小朋友的英文和普通話水平進步得好快. 非常多閱讀及寫作, 但功課不太多. 而可選擇的活動及海外考察很多, 值得考慮.

原帖由 Macusmama 於 11-9-27 15:28 發表
我想問問,給我一些意見可好...
想找全英文,如要上中文,都是用普通話的.政府或私校都可以的...
謝謝你們的幫忙...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 baba987 於 11-9-29 22:18 發表
崇真國際班都有法文同日文學!

知唔知係咪小一已經有得學呀?
我小朋友好想好想學日文呀!等我記低先..
恐龍家

回復 20# estherlai 的帖子

堅?官小咁教法,好少聽聞!

Victoria Shanghai Academy

學校除中文科外,其他科目均以英語授課是否理想安排,主要視乎老師的英語能力。但本地小學老師的英語能力,真不敢恭維。

若財政能力許可,建議樓主選着重中文的國際學校或由NET (Native English Teacher 以英語為母語的老師) 教授的私小,以免"學壞師"。

中文以普通話授課的道理亦一樣。

原帖由 Yau_Cheung 於 11-9-30 14:30 發表
學校除中文科外,其他科目均以英語授課是否理想安排,主要視乎老師的英語能力。但本地小學老師的英語能力,真不敢恭維。

若財政能力許可,建議樓主選着重中文的國際學校或由NET (Native English Teacher 以英語為母 ...

對, 我參觀過一間叫地區多人揀的津小, 看過英文課示範, 我都覺得麻麻地...
而阿仔依家在幼稚園上英文課已係由net教, 我真唔想佢小學轉番係跟地道香港人教囉.....
所以心目中還是想讀直資.

回復 25# Yau_Cheung 的帖子

有同感! 不停去參觀小學後, 見到有些是有心辦英普教學, 但可能資源問題, 英文老師非net, 文法錯了, 又或某些字發音錯。 而普通話老師發的音不準, 小孩是會照跟的。

在日常溝通, 口音可能是其次, 但如果連個字都發錯音、文法不正確, 作為家長, 難免擔心。

不過, 要英普標準的老師, 學費一定不會低.

回復 14# 小白熊 的帖子

你說的學校是那一間?有無中交名,沙田又好似好遠...
Macus Ma Ma

回復 23# 風雷金剛 的帖子

我都係在官方"小學概覽2011"睇到,應該堅瓜,你自己上去睇下啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 28# baba987 的帖子

唔該哂你呀,等我都再8吓先
我阿仔兩歲已經叫daddy教日文(daddy自己學緊),一路都係daddy教,我好想佢有機會正正經經學吓!
恐龍家

原帖由 estherlai 於 11-9-29 22:49 發表
李鄭屋官立小學

全部印巴尼泊爾學生, 全校好似得兩個中國人架咋。我上年打過去問, 反而仍地唔想收中國人學生添。
‹ 上一主題|下一主題