用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 社交的學習
go

社交的學習 [複製鏈接]

2    0    0    0

本人第一個支持閣下的熱心分享

回復 2# earlyeducation 的帖子

A仔普遍會學到甚麼程度? 係唔係學懂心智解讀就不會被定為ASD?

回復 3# kelvin_hmlau 的帖子

我也有同樣的疑問。

現時我的仔仔4歲了,有次爸爸鬧他,他會問:爸爸你是否唔鍾意我啦?點解你唔鍾意我?

我覺得仔仔也不是很不明白別人的心智,比起一年前他的評估話佢有特徵,有不錯的進步。

我會想,到他小學時,到底會一路好落去,抑或會變差?因為小學的社交很複雜,我不知他能力會否一直增加﹗

唉,好難。。。。他們有點靠背。。。。很難各種場合都領會到。我仔好多時候做錯事見到別人生氣他反而笑,或者見到人不小心撞到或跌倒他會笑。。。。。:(

回復 1# earlyeducation 的帖子

earlyeduction, 謝謝你的回覆.

自從確診ASD開始, 已經聽過很多次"無得醫", 對我們父母來說, 打擊真的很大.

這個問題(A仔會唔會好返, 即係變non-ASD), 我相信所有A仔父母都問過.

RDI 就喜歡用"Remediation". 我自己就問過RDI consultant. 答案係有d 野可能學唔到, 但就小兒case, 過正常生活絕對無問題 (但小兒當時係神得好緊要),
不過要睇下父母有幾努力 (記住係父母努力, 唔係小孩努力). 當然我就變了努力學習的父親了.

我有d 懷疑學唔到的野會唔會係"心智解讀"-閱讀其他人的心思, 從而作出最合適回應同行動.

想深一層,我們普通人,都有很多人在社交上很叻,但有些人就不擅長,其實也一樣,要不擅長去社交的人去學好一些技巧是可以的,但要完全和那些天生社交能力就很強的人一樣,確實要講些天分。所以我覺得對普通人尚且如此,對一個A仔就更加困難重重了。我有時都會有些體諒他。

回復 1# earlyeducation 的帖子

可否介紹一些教導社交技巧的書籍給我看﹖

囝囝阿氏保加,剛上小學,學術問題不大,行為及情緒大致可以,最擔心仍是社交。

回復 2# earlyeducation 的帖子

好多人都話自閉兒個腦係比較空白, 要入定多d 內容比佢, 再將內容連結. 當時機成熟, 或者可以應用出來.

回復 11# kelvin_hmlau 的帖子

‹ 上一主題|下一主題