用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 衷心感謝春風化雨的老師
go

衷心感謝春風化雨的老師 [複製鏈接]

自小兒升上小五後,性格開始變得反叛和不聽話,作為媽媽的我實在感到萬分痛心和難過,幸好得班主任吳寶珍老師和陳敏儀老師的包容、教導和鼓勵,給予小兒機會,努力教導小兒,還鼓勵我和學校努力合作,仔仔是可以調教好的,使我對兒子重燃希望,在校內遇上妳們,是我和孩子的幸運。
   0    0    0    0

回復 1# 祖明 的帖子

祖明,
您仔仔能遇上好老師肯包容和教導真是有運氣啊!小朋友突然而來的反叛,可能源自學業上的壓力,難得有老師仲苦口婆心咁勸告,証明老師仲肯比機會您仔仔,有個別老師只會一聲不響咁扣操行分當懲罰,但試問咁對小朋友有幫助嗎?就快要升中了,操行分對於面試是有好大影響的,希望您仔仔能好好反省

回復 2# csk家長jj 的帖子

我知道能遇上有愛心的老師是十分幸運的事,而老師還能作出鼓勵和包容也是十分難得的在教導孩子的路途上,總免不了碰上無奈和沮喪,但有了兩位老師的協助和開解, 縱有困難也能抹乾眼淚從新上路。希望仔仔能明白到,除了父母的關懷,也有老師的苦心,他應更努力,好好反省,不要令老師失望啊!

[quote]原帖由 祖明 於 11-9-27 15:23 發表

祖明,我都想讚吓您,您真是明白事理的家長 有d家長只會埋怨老師罰佢地嘅寶貝,但從不正視小朋友的問題,只會係老師嘅錯

加油呀, 祖明.

雖然我唔識你, 但在看各前輩的post取經時, 有看到許多你的留言, 為了囝囝你就好像我目前情況一樣, 時而瘋癲時而沮喪(希望你唔好介意我咁樣形容啦), 不過看得出你好緊張囝囝既, 就連jj都封你做補習天后啦, 你囝囝會明白你既苦心既, 加油呀.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

回復 5# 維豬豬 的帖子

你孩子幾多年級呀?有時為了孩子真的心力交瘁,但作為父母的,無論遇到多大的阻礙和困難,也從不輕言放棄,只要可以幫助到孩子的,我也願意嚐試,盡力而為。但在這時而瘋癲,時而沮喪的情況下,得到老師扶一把,等同打了一枝强心針,所以我很感謝吳老師和Miss Chan的無私付出!
為了我們的孩子,我們要和校方共同努力,加油

jj:
教導孩子是家長應有的責任,老師只是從旁協助,怎可埋怨老師呢!我相信老師罰學生是一定有理由的,而且出發點也是想教好學生,在每個父母心目中,孩子都是心肝寶貝,但若果家長只懂得維護孩子,不懂正視問題,最終只會害了他。

回復 1# 祖明 的帖子

祖明, 你要加油呀, 我很明白你現在面對的處境, 因我現在也正同你一樣面對女兒反叛期, 日日好似同佢玩鬥智遊艇一樣, 還要投其所好, 跟她說些她合心意的話題, 我又要番工, 又要照顧小一的仔仔, 真的心力交碎!

以我的經驗, 希望幫到你, 因我己過了你現在的階段,  最初你是很難接受的, 這起碼要經過一至二年, 你會被他激到你想死, 在這階段, 你記緊要同佢保持良好關係, 他說甚麼, 你先接受他的意見, 信他, 讓他沒有介心時, 你再入位同佢分析, 切忌說他朋友的不是, 逗他說出他同那些朋友玩, 要一部一部來, 關係好自然他會聽得入耳!

你現在不是單人作戰, 還有老師幫手, 好過我, 所以加油!  我支持你!!

有問題, pm我!!

原帖由 祖明 於 11-9-27 17:48 發表
你孩子幾多年級呀?有時為了孩子真的心力交瘁,但作為父母的,無論遇到多大的阻礙和困難,也從不輕言放棄,只要可以幫助到孩子的,我也願意嚐試,盡力而為。但在這時而瘋癲,時而沮喪的情況下,得到老師扶一把,等同打了一枝强心針,所以我 ...

維維係今年一年班既陳瑞祺新丁, 我和這小子都正在慢慢地摸索小學一年班呢個重大轉變, 常聽人說上到小學你就知味道, 原來呢句說話係一啲都無呃我既.
上戰場第一關要過既就係.....做功課, 我正在努力鑽研中.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

加油呀大家-v-

ta401:
謝謝你的意見,你唔怕我煩住,有問題我一定pm你

感謝各位鼓勵,我一定會陪伴仔仔一同努力

回復 11# 祖明 的帖子

有問題, 其實我小兒都是在12/9 才插班入 1c 班, 可能到時我也有很東西會請教你, 怕你到時話我煩就真!  況且我同有一個家長口中亦聽過你的名字, 很欣賞你為了二個小孩的付出, 我自己和你一樣都十分著重小朋友的成長, 亦知你現在正擔心小朋友開始小五呈分試而緊張萬分, 我剛已經歷了一次這樣殘酷的二年, 你有甚麼可pm我, 幫得到一定幫!!  

Keep contact!

回復 13# ta410 的帖子

歡迎 大家互相幫忙,在教導孩子的路途上,即使面對困難重重,只要互助互勉,問題總可迎刃而解,開拓更好明天

回復 14# 祖明 的帖子

i agree with u.

加油加油

祖明,
努力呀! 有任何唔開心,你可以打電話比我.

祖明,

我仔真幸運, 上年及今年既班主任都係陳敏儀老師, 呢位老師性格爽朗, 非常包容學生, 有時講野仲好風趣, 同學生打成一片. 老師想每一位學生都有一份職務, 從而培養小朋友既責任心及提升自信心, 我仔今年做班務生, 我見佢有所改變, 變得自律左, 有自信心左, 佢話唔想比老師炒魷魚, 所以要做好D喎!

我都非常欣賞呢位老師

cheep up!

原帖由 燁燁媽 於 11-10-6 16:31 發表
祖明,
努力呀! 有任何唔開心,你可以打電話比我.

燁燁媽 please check PM

loklok:你仔仔遇到陳敏儀老師真係非常幸運,Miss Chan係一位好用心教學嘅好老師,佢對學生非常上心,時時刻刻都想辦法教好每一位同學
我很感謝Miss Chan對亞仔嘅循循善誘,佢知亞仔要面試中學,Miss Chan就提醒亞仔面試時要注意的事項,還教亞仔英語面試時,自我介紹應該點講,仲勉勵一番,令亞仔面試時充滿信心另外亦非常多謝Miss Chan提供咗好多升中選校意見,使我知道亞仔並非我想像中咁差,悉懷心中疑慮,重提信心面對升中路
‹ 上一主題|下一主題