用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下中一生係未真係咁忙?
樓主: ydoris
go

想問下中一生係未真係咁忙? [複製鏈接]

回復 19# meyonw 的帖子

功課是比小學時少,以前小學每學期的兩個uniform test 減為一個,本來今天有第二个數學quiz,現在沒有,IS、英文 dictation各一,中文背默只一次。

只每星期一、二早上班主任堂有35分鏟時間要帶校外英文讀本(全學期最少看十本)、星期三、四看校外中文讀本(沒有本數設定)、星期五閱報,但最大疑問是英文竟然教面部、人體各部等英文單字。

由於小朋友必需參加最少一項課外活動,而小朋友要參加的游泳班是一星期三天,但參加開的補習社說時間一星期只兩天時間太少,只可選一、兩科負責,現在要找跟進小朋友功課的補習社。

唔好意思, 請問各位的子女要否參加"一人一樂器"計劃?
我個仔除咗參加課外活動同足球校隊之外,重要參加樂器練習,真係忙上加忙!!

回復 22# SHIUSHAN 的帖子

學校的音樂考試中有一part是要用樂器演奏一曲,以前小學沒有時間學樂器,小學時教用的木童笛又不能用,現在只好開始學。

可惜小朋友只對非洲鼓有興趣,但老師說 "鼓" 是很難獨立演奏一曲的,現在安排她學豎琴,因為豎琴老師說指法熟練後便可集中學一曲作為考試用。

好彩學開琴,叫左老師同佢練一首考試,有20%架...可以慳返1日活動.叫佢報FRI既,可以WEEKEND先做功課.今日放一日,都要做功課溫習到成3點..留返D星期日做..10月先交..多得呢個風.

別說是中二生,連小學生都忙死了。這是甚麽樣的世界?病態型的社會。。

回復 26# johnnywalker 的帖子

做到1點,真係好得人驚!!!!  

我個囡最遲都係做功課到10點半,之前仲係睇完差不多2小時電視先開始做....

希望佢keep 住每日2小時之內完成功課喇!

咁我好D..9點前完成上床啦..不過第2波又來啦,下星期又背默同默IS啦..月尾統測要開工啦,連個金紫荊頒獎禮都去吾到啦...

ydoris,

你個間學校的schedule, 禁似我阿囡個間, 是BAND2校, 中中, 連dict, test既科目, 統測時間都一樣.... 唔知係米同一間??

after reading the other moms comment, my boy's really so lucky
he can manage his homework mostly at school, then "hea" for sometime, starts his daily half-hour revision at 21:30, and he can go to bed around 22:30

don't think that my "asperger" boy is a grade one kid, during his primary school, he was sometime late to school, having bad memory, bad temper, forgot to bring this n that, unwilling to co-operate, unwilling to finish his homework so, they were finished at the very last minute - consider to be "bad"

after the F.1 term started, he "transforms" to another person, he finds the school a nice place to stay, many activities to join, teachers are nice, everything is good

the most important thing, he can continue to have his BMX and road bike training 4 to 5 times a week, esp. occupying all Saturdays by bike

our family is more harmony than before

i realize that as parents, we must do something to encourage the kids :-

1. let them plan their lives and to take responsibilities (i.e. the daily rundown, just give advice and don't say to many "objections")
2. trust them that they can
3. say more +ve words to encourage
4. co-operate with school

wishing all kids have their enjoyable campus life!!

回復 2# BO_BO 的帖子

阿女係灣仔女校...
不過昨日佢用左好短時間溫晒IS..我都好奇怪又開心...結果佢仲可以玩WII....

唔止我個仔, 連我都覺得好疲累....

Mon:
Maths group (lunch)
Boy scout meeting (after school)

Tue:
Eng group (lunch)

Wed:
Debate training (after school)

Thur:
Choir (lunch)
Choir (after school)

Fri:
House meeting (after school)

Sat:
Eng class (am)
Boy scout training (pm)

Sun:
Piano (am)

其實我自己比佢既只有學琴+英文兩樣.

平時功課都排山倒海, 一係唔做, 一做就係40條maths, 18-pages IS workbook, 仲有一年做幾個Eng book reports + film reports. Reader又要睇, 仲有newspaper cutting, 網上每日一篇.

都未計大大小小既quiz/test.....

唔止佢發脾4, 連我都係. 最衰係我個衰仔成日講大話避功課, 仲有欠帶/帶唔岩書, 我個個星期都接老師call, 每晚花時間同佢理論/講道理/揭大話/閙.... 仲要監住佢做哂D功課....

(唔好忘記仲有個讀幼稚園既細仔, 係咁E都要講下故事做下親子功課)

十月開始, 我晚晚都成1am打後至瞓!!!!!! 但係我又要返工, 好辛苦呀!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 Teresa 於 11-10-19 00:34 發表
唔止我個仔, 連我都覺得好疲累....

Mon:
Boy scout meeting (after school)

Tue:
Eng group (lunch)

Wed:
Debate training (after school)

Thur:
Choir (lunch)
Choir ...

這樣的生活真係大人都覺辛苦,何況小朋友!真係人都癲...

我個女上年中一,一點兒也不忙。看電視,玩電腦和讀課外書是主要的放學後的活動。她也參加音樂節和朗誦節的比賽,以及學校的交流的活動。我想忙不忙會因不同的學校,孩子的性格,和父母的期望而有所不同。

我個仔都係日日忙都飛起,功課多,差唔多日日都有小測。默書唔合格仲要罰抄,留堂補默。老師叫晚上最好11點前要瞓覺,但晚晚成1點都沒溫好書,朝早6點又要起身溫書,緊張到阿仔生晒飛滋,一D成個幾禮拜沒謝,另一粒又生出來,好明顯係唔夠瞓。阿仔讀band2英文班,英文還可以,中文文言文同中史就好吃力,我都幾無奈。聽日有中一生的家長會,可以見下老師,睇下有沒有辦法解決。

這麼多功課?吳係麻,我個仔F.1时無乜功課,而家F二又無乜,係咪有的不正常????

其實中學的成績表示不是很重要,除左比自己看,將來找大專要看嗎?

原帖由 billnixon 於 11-10-21 23:33 發表
這麼多功課?吳係麻,我個仔F.1时無乜功課,而家F二又無乜,係咪有的不正常????

回覆 1# ALAL 的文章

除非拿去轉校……
但你會認0吾住鞭策子女好好讀書,務求成績表見得人……
‹ 上一主題|下一主題