用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下中一生係未真係咁忙?
go

想問下中一生係未真係咁忙? [複製鏈接]

阿女剛上中一,只是一間BAND2校.今WEEK有中文背默,英默,IH默書同數學小測..仲有一D剪報呀,設計呀吾係即日交.上WEEK已中默,英默同IS默書.....又啦啦隊練習.....係未真係咁多野做?假期都吾敢去街...
   1    0    0    0

回覆 1# ydoris 的文章

咁似我仔0既!
今WEEK有英默,IH默書同數學小測每天有功課,雖然有些吾係即日交!昨天即日做了數學cw幾題+中文抄文言文(短0既)5次及註釋1次+grammar bk 2pages。
開學至今:中默1次、英默3次、IH默書1次、IS默書1次、IS小測1次、數學小測2次.....又啦啦隊練習.....忙到飛起

回覆 1# vincher 的文章

我覺得相比中三,中一嗰啲只算係熱身咋。

中一仍然可以有好多課外活動(校隊、樂團、校外比賽),但中三要分科真係唔講得笑。

回復 2# vincher 的帖子

中學生活係好多采多姿架, 好過佢冇野做, 成日係渡"hea", 老師叫佢地做, 好過家長十萬句

初中通想會多d默書同小測, 希望能夠幫學生打好個底, 油其係生字, d生字上到高中好有用架, 特別係作文方面

上到高中, 好多基本野, 都唔會再教, 因為初中已經學左, 我個仔已經高中啦, 佢自己都話好在初中時勤力d, 而家先可以跟得上, 有d同學初中時hea下hea下, 上到去, 真係一落丈

31/10 係sport day 有啦啦隊比賽 所以各社員都好勤力練習

我都知打好個底係好好既..雖然係中中,但都有好多科係英文教,仲有中文字,佢地都好WEAK.我個個星期六都叫阿女攞D書回家我同佢解下同串下.就算係中文教個D都教下佢英文既TERM..我都覺得有點吃不消啦.仲要照顧埋小三既細女,又要操TSA....我又要返工...唉....

回復 5# ydoris 的帖子

YDORIS,

請個姐姐返來補下啦, 我仔中一時, 因為全英文, 佢又係中小上, 有d吃力, 我請左個姐姐來教佢, 幫佢過渡下, 中二都唔洗啦

一個月都未到,我仲未HANDLE到D時間.而且家住偏僻,有錢都無人做...睇定D先算啦..而家我都仲睇到佢D功課既,佢都吾係幾夠時間去補習...真係幾辛苦,今日叫左佢去買冬季校服,又吾夠時間啦...唉!!

我仔仔都係中一, 佢又係功課多, 小測多, 默書多, 日日返屋企, 抖一抖, 開始做功課, 跟住食飯, 食完飯温書, 瞓覺. 睇見都鄧佢辛苦

依家除咗一星期一次上門補習同出去補英文外, 都唔敢同佢報課外活動. 仲話十月中報咗水運會, 水都冇時間練

原帖由 sung7099 於 11-9-27 12:51 發表
我仔仔都係中一, 佢又係功課多, 小測多, 默書多, 日日返屋企, 抖一抖, 開始做功課, 跟住食飯, 食完飯温書, 瞓覺. 睇見都鄧佢辛苦

依家除咗一星期一次上門補習同出去補英文外, 都唔敢同佢報課外活動. 仲話十月 ...

嘩, 聽見都驚, 想問下, 你地學校, 在未入讀前, 是否已經知道係多功課和測驗的?

回復 6# LLMUMMY 的帖子

贊成!我都0吾想佢係渡"hea"!
目弟見佢比小學認真0左,自己一早回到學校會溫習,我也有點老懷安慰~~
31/10 係sport day :初來報到,0吾識由學校到運動場!我要預先找個軸末帶他行去!當然他0吾怕羞,到時忘記,他會問人!
**學校到運動場近嗎?走多久?

回復 2# 五歲仔 的帖子

略有所聞!但0吾知果真咁多!

小學都無得HEA啦...小三,今日背默中文,FRI默英文...真係吾知BAND2既學校都咁谷...吾通佢想上BAND1??

我囝暫時功課就唔太多,數測都有,剪報亦有,默書都有,但e兩個月全級f.1要留校到4:30pm,昨天有課外活動,到6點先番到屋企,我問過囝佢有否覺得辛苦,但佢話無問題,仲幾開心咁,我都覺得...上咗中學後係忙過小學...

原帖由 ydoris 於 11-9-27 13:33 發表
小學都無得HEA啦...小三,今日背默中文,FRI默英文...真係吾知BAND2既學校都咁谷...吾通佢想上BAND1??

一雷天下響,有一兩個狀元出,即刻可吸引到band 1優秀學生來。

醒目開學勳章

HM............
呀女今年中二
上年, 因為吾知'定', 又多課外活動
PIANO, FLUTE, 日文(一星期兩堂), 還有BALLET (一星期三堂)
之前HEA 慣(小學), 升左中一, 小左時間看書, 初時好吾開心

後尾慢慢CUT 佢課外活動, BALLET 改一WEEK 兩堂
FLUTE 考埋試, 停, 等考晒PIANO 先繼續
日文, 讀完一年, 又停

依家見佢又回復返好似小學甘既生活.............HEA + 有好多時間看書

基本上, 我放工返到屋企, 已經甚小見到佢做功課
問佢, 佢答我LUNCH TIME 同埋RECESS 時做晒

默書, QUIZ, 我無理

P.S 我們住得近, 慳左交通時間

回復 12# ydoris 的帖子

我個女都係好忙, 同你好類似, 今星期有4個默書, 下星期己知的己有3個默書, 有時有PROJECT, 晚晚搞到半夜, 我都係要返工, 有個小四仔要跟功課, 上門補習WEEKDAY 唔想佢地來, 幫唔到幾多, 反而用左個女D時間.  課外活動統統CUT, 只係剩返鋼琴同籃球兩樣.

雖然我地住同學校好遠,不過很多時在回家路上,亦見到鄰家的細路放學回家,佢地學校近D,不過都要2程車.問佢地點解咁夜,一係學校補課,一係活動或操野咁..都成差不多7點架.但成日見到佢地出街玩,佢地好夜訓,我地9點幾就訓架.同埋係吾係市區學校功課多D呢??(吾知,估下..)

昨晚我開左張LIST,寫低要買D咩野用品同有咩野功課..嘩,原來排到11月架.點放手姐,佢地真係可以HANDLE到個時間咩???唉吾記得做網上練習,呢2日要做返晒9月既EX..真係死得啦...我都要同佢一齊努力先可以...成個WEEK無TV睇架啦..唉~~~

阿仔學校都有默書, test, 但功課都唔算好多, 我都驚遲啲一多佢應付唔到, 到時先算!

我個仔都係好忙!

已開始測宗教, 數學, 通識, 加上英默, 中默, 等等.......

因好多時做功課至11時多, 所以已試過幾日要早上六時起床溫習, 好辛苦, 真是愛莫能助!!

‹ 上一主題|下一主題