用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問問入左傳統英中既家長
go

想問問入左傳統英中既家長 [複製鏈接]

你地幼稚園時候點樣培訓小朋友?不論中英文/其他活動方面
我細細囡讀緊K2,我睇係時候要做一做呢方面既準備
補充少少:我細囡果陣升小學前就有俾好多playgroup補習佢,但係turn out結果唔理想,所以諗緊係咪唔應該咁早俾佢學呢d,因為我細囡小學開始再補個效果又唔錯。所以有無出去學之外既而又有效既學習方法?

0    0    0    0

有一日同一位教書朋友傾計,佢話讀書系睇個人既能力,家庭支援好緊要,家長盡左力,問心冇愧就算,每個人既能力系唔同,有d人默一兩次書已經9x分,有d默幾次都系合格,咁呢d系佢既天資羅
讀書最重要系: 轉注,勤力,記性好,不過依家個社會我唸100人之中有一兩個,如果想入英中,仲要睇下佢d英文好唔好,有冇potential學英文,因為如果佢連一句英文都唔敢講既話你估佢入左去讀會點呢?我識有d人入左英中,不過大多數都唔開心,因為英文唔好,你唸下,自己d同學用英文對問如流,但先己就唔惦,幾估有幾hurt 呢,要追都得既,不過要花多d時間羅
做人比讀書更緊要,今時今日既社會,唔學壞已經好好喇
讀英中一樣有人學壞,不過唔系做d規法既野
‹ 上一主題|下一主題