用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 台拳道是否較中國功夫吃香?
go

台拳道是否較中國功夫吃香?

我想替小兒報讀武術, 因我見佢有興趣又有d天份, 唔知台拳道好唔好?我先生以前有學台拳, 佢覺得可以操體能+可以考帶, 咁樣對升中是否有些幫助? 還是, 其他如蔡李伄/詠春也ok , pls advise.

thanks!

醒目開學勳章 王國長老

我最近先同囡囡跆拳導師傾呢個問題, 可以畀到少少意見你.

導師除左教跆拳, 亦都係詠春助教, 囡囡知道後好想學埋詠春, 導師話學好跆拳先學詠春.

導師話對一個小朋友黎講跆拳因為有得升帶, 小朋友滿足感大好多, 亦都有比賽 (套拳同搏擊), 小朋友係唔同既級數面對唔同對手, 可以訓練耐性同觀察力.

至於中國功夫導師講左一句 "十年功夫", 學功夫唔係一朝一夕就學會, 當中學紮馬, 學出拳, 呢度花既時間會耐過跆拳, 怕小朋友無咁好耐性, 所以導師話要學中國功夫唔使心急.

學跆拳除非小朋友不停打公開賽同學界拎到獎, 或者升中前考到兒童黑帶, 兼且讀個間中學有跆拳道隊, 唔係既話當強身健體啦.

我囡囡小三, 依家係藍帶, 目標係小五前考到兒童黑帶, 由今年暑假開始就報比賽, 黎緊報左套拳公開賽, 學界搏擊比賽要睇下學校幫唔幫佢報. 因為我自知囡囡係運動形非讀書形, 寄望囡囡係公開賽同學界拎到獎, 有幸入到體藝咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 11-9-27 00:37 發表

導師除左教跆拳, 亦都係詠春助教, 囡囡知道後好想學埋詠春, 導師話學好跆拳先學詠春.

導師話對一個小朋友黎講跆拳因為有得升帶, 小朋友滿足感大好多, 亦都 ...

請問學跆拳會否好容易受傷?倚賴性相當強的小朋友適合學嗎?
thanks

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ^曾小姐^ 於 11-9-27 01:29 發表
請問學跆拳會否好容易受傷?倚賴性相當強的小朋友適合學嗎?
thanks

易唔易受傷???

上堂時做足熱身, 留意導師指示, 受傷機會真係好細, 囡囡除左打搏擊畀人踢親塊面珠仔之外, 真係無咩事 (touchwood 先)~~~

倚賴性強岩唔岩學???

真係要睇家長放唔放手!!!

成班家長入面得我學過, 會知道畀左小朋友入道場 = 囡囡唔係我個女, 囡囡係導師既學生, 導師要鬧要罰完全唔理.

但有部份家長慌死導師虐待佢地個小朋友咁, 導師話休息飲水, 即刻走埋去抹汗餵飲水. 導師叫著護具打搏擊, 父母又係即刻做阿四幫小朋友著晒. 落堂除護具執野, 父母又係九秒九衝去做晒, 咁你覺得小朋友會唔會改到倚賴性呢????

要訓練小朋友父母一定要放手, 入得去道場就要守規矩, 只要家長唔守規矩, 導師想教好小朋友紀律性服從性真係 ~~~ 發夢啦 ~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 3# miriam 的帖子

thanks ! I find it helful.:

miriam,

你囡囡係唔係報咗 1/10 比賽呀 ?

原帖由 miriam 於 11-9-27 00:37 發表

導師話對一個小朋友黎講跆拳因為有得升帶, 小朋友滿足感大好多, 亦都 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 yypapa 於 11-9-28 11:07 發表
miriam,

你囡囡係唔係報咗 1/10 比賽呀 ?

睇返跆協 1/10 無比賽喎 (可能太多我睇錯). 2/10 係男子青年搏擊.

我囡囡係參加 27/11 荃灣西約個套拳賽.

打 free flight 一定有碰撞, 手腳瘀實有, 打比賽重狼, 比人上到頭隨時暈一暈,  白手巾即出.

我識一個小學生是女仔, 唔記得小幾, 第一次打比賽 (free flight), 之前未試過, 一出即驚, 以後只打套拳, 不再打 free flight.

要打跆拳有成績可以有助考中學不是易事.

上堂有家長在場內侍候? 幼兒班 (under 6)?  著甲都讓家長幫手, 跆拳教練應訓練學員互相幫助. 亦不應有家長在場.

原帖由 miriam 於 11-9-27 07:52 發表

易唔易受傷???

上堂時做足熱身, 留意導師指示, 受傷機會真係好細, 囡囡除左打搏擊畀人踢親塊面珠仔之外, 真係無咩事 (touchwood 先)~~~

倚賴性強岩唔岩學???

真係要睇家長放唔放手!!!

成班家長入面得我學過,  ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 EYUNG 於 11-9-28 12:33 發表
打 free flight 一定有碰撞, 手腳瘀實有, 打比賽重狼, 比人上到頭隨時暈一暈,  白手巾即出.

我識一個小學生是女仔, 唔記得小幾, 第一次打比賽 (free flight), 之前未試過, 一出即驚, 以後只打套拳, 不再打 free flight.

要打跆拳有成績可以有助考中學不是易事.

上堂有家長在場內侍候? 幼兒班 (under 6)?  著甲都讓家長幫手, 跆拳教練應訓練學員互相幫助. 亦不應有家長在場.

囡囡試過畀人踢中塊面暈下暈下, 休息完佢又再打過, 好似唔識痛咁

囡囡導師幾好會安排唔同區既學生一齊打下搏擊, 有左經驗第一次打館賽已經拎到季軍.

好想囡囡好似導師咁係跆青仲有港隊可以打國際賽, 但呢條路真係好遠好遠

我地上堂係兩個鐘, 變左有 d 家長話無地方去坐左係場館度等.........講左唔畀等.........但邊會聽丫....咪出現左全天候服侍囉.

有同導師提出通告唔畀坐係場館, 訂返晒所有規矩, 再唔係一日家長唔走咪唔好上堂, 走左先開始上.

I think so !

Don't think about helping 升中. It's not a good reason for taking interest courses.

As a martial art, 詠春 is more powerful than TKD in fighting.

原帖由 miriam 於 11-9-28 12:14 發表

睇返跆協 1/10 無比賽喎 (可能太多我睇錯). 2/10 係男子青年搏擊.

可能會見到你喎!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 NKpa 於 11-9-28 13:00 發表
Don't think about helping 升中. It's not a good reason for taking interest courses.

As a martial art, 詠春 is more powerful than TKD in fighting.

對住一個鍾意運動多過課本既囡囡,佢點會剩玩跆拳一樣丫

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 芝麻街 於 11-9-28 13:06 發表

可能會見到你喎!

我怕會嚇暈你咋

原帖由 miriam 於 11-9-28 13:20 發表

我怕會嚇暈你咋

當日, 如有暈嘅感覺時, 我就知嗰個就係你,
版主......救我呀......

回復 7# miriam 的帖子

我小朋友都係果日比賽呀? 我小朋友比較怕事, 內向,所以比佢參加今次比賽,希望比佢見識下,增加佢嘅自信心。 你囡囡好叻呀,想請問你一d心得,我小朋友在博擊方面好弱,時常攻唔到人, 可否指教下,謝謝!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 toys 於 11-9-28 14:25 發表
我小朋友都係果日比賽呀? 我小朋友比較怕事, 內向,所以比佢參加今次比賽,希望比佢見識下,增加佢嘅自信心。 你囡囡好叻呀,想請問你一d心得,我小朋友在博擊方面好弱,時常攻唔到人, 可否指教下,謝謝!! ...

你當我囡囡係仔咁你會估到點解佢可以唔怕捱唔怕痛.

可能你小朋友怕痛.......見到對手高大過佢就驚..........變左唔敢攻只會捱打.........

回復 17# miriam 的帖子

係呀, 係呀, 佢成日叫痛,真係無佢符!!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 toys 於 11-9-28 15:31 發表
係呀, 係呀, 佢成日叫痛,真係無佢符!!

怕痛真係好難搞, 除非導師狠心講明練習時拎唔到分就會罰咋.

囡囡導師最新要求就係出 2 分腳, 1 分腳唔再接受, 事關個個都藍帶或以上仲野野 1 分腳點出去打比賽.

Miriam,

我两個小朋友 join 咗 1/10 係小西灣嘅比賽,  由教練安排同報名, 我都唔知具體比賽叫咩名。佢两個都係第一次打比賽。

原帖由 miriam 於 11-9-28 12:14 發表