用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢 ...
go

今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢?

王國長老

無問過這些問題喎
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

我交表嗰間都有問.

請問係邊問呀?

咁佢有無寫低?

真係.... 為何要問呢?

醒目開學勳章

Sometimes don't be too sensitive on these matters.  The information collected is very likely not for the purpose of this round.

Some schools would like to collect some statistics through this way so they know where are the applicants from.

On the other hand, for those with related kindergartens, there are some third round seats (door knocking) reserved for those applied in the first round.  This may answer your wonder.

我交果間,佢要我填資料表?

Oh yes.  It named as for survey and asked all the parents to fill in a piece of paper about which kindergarten your kid from

請問邊間小學呀?

原帖由 RiceBear 於 11-9-26 14:13 發表
明明係話以分數排次序, 同分的會抽籤, 佢地竟然問我的幼兒在邊間幼稚園讀, 咁即係在同分既準則下, 佢地會揀自己喜愛既幼稚園, 咁不如叫政府在表格上加多欄幼稚園名稱, 用來俾小學http://adex.baby-kingdom.com/www/d ...

其實都有問吓!!

The primary school hadn't asked our kingergarden school when I submitted the form.

醒目開學勳章 王國長老

舊年我都聽過有小學INTERVIEW
講真, 我唔係好信真係100%都係抽籤 (你話我小心眼都係咁話)

原帖由 iantsang 於 11-9-26 02:52 PM 發表
Sometimes don't be too sensitive on these matters.  The information collected is very likely not for the purpose of this round.

Some schools would like to collect some statistics through this way so  ...

原帖由 RiceBear 於 11-9-26 15:25 發表
咁希望純粹係for statistics purpose!!

我有朋友是小學教師, 佢同我講在同分原則下, 很多小學根本係自己內部已揀左學生, 然後只係將學生名單呈交教育署, 從來唔會在自行階段拜託教育署幫忙抽籤.  

p.s. 我交form那 ...

同分的話懷疑學校自己揀學生, 這亦是我擔心的問題, 但又無可奈何, 因為抽籤過程透明度很低, 教育局話派員監管, 又唔知會唔會好嚴謹, 金睛火眼去看守每一個程序.

如果間學校沒有問讀邊間幼稚園, 我都唔知佢地可以根據甚麼來選學生?? 因為申請表上只需填寫一些基本的個人資料, 連父母職業都無填寫, 根據甚麼來選學生? 可能這些謠言是假的

我去交表時都有問哦, 我都有D奇怪~

既然已參加遊戲,就相信遊戲是公平的吧

要奇怪的話,整個大抽獎過程都不是公開的,不是更奇怪嗎?

是那一間學校?