用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園新生 ~ 實用資料2011年更新版!!!
go

根德園新生 ~ 實用資料2011年更新版!!!

見各未入讀或已入讀的家長都對根德園幼稚園都有一定既疑問及問題想知道,而且周邊topics太多,問得太散,亦唔知資料是否可靠,現找回之前有一班好心的kv家長綜合既資料,本人亦update o左一d已知既更新資料,希望幫到大家之餘,大家亦可將巳知已更新的可靠資料存放o係樹,供大家查閱。方便e+讀緊或有興趣報讀kv既家長參詳參詳,減少大家既疑慮。^^

學校電話
- Kent Rd campus : 2336-7286
- Dorset campus : 2338-8337 / 2338-6422

校舍
- Kent Rd campus for K1 only.(有am & pm class)
- Dorset campus for K1 - K3. (k1 & k3有am & pm class; k2 pm class ONLY)

課程
- K1在12月開始已經有功課了,一年有4次test
- K2全部都返下午班, K3大部份都會返上午班, 小部份會返下午班, 不過唔多
- K2 至 K3 會有普通話課程, 淨係唱歌咁, 如果將來讀的小學 係用普通話授課是不足夠的.
- K2會有電腦課程
- NO phonics class

K1-3 課程:
中、英、數
美術、運動 - 2堂/週
音樂、茶點 - 每日
活動 ( 運動會、生日會)
(K1 下學期開始有少少功課 - 連線、數字、認字)
(K2 開始有中、英、數功課)

中文一個星期會教3個生字..
英文會教一個字母..每個字母既"朋友仔"(如A既朋友仔係APPLE,ANT....)
數學就用DOMINOS方法教小朋友..唔比小朋友用手指計數

自備頂目
- 家長要每天要替小朋友自備小食及有蓋有耳仔水杯, 毛巾盒及濕毛巾
- K2 時小朋友可自備水壺
- K1 student don't need to bring any stationery.
- K2-K3 學生上課時要自備文具 (4枝鉛筆,1塊擦膠. K3要帶紅筆)
- one dry handkerchief is required for drying the hands (after washing in the toilet).

校服規格
- 夏天校服:可穿黑色或白色皮鞋
- 冬天校服:穿黑色皮鞋
- PE 堂要著全白色波鞋。
- 女生校裙要高過膝蓋3吋(??? 唔肯定…)
- 夏天著白色短襪, 冬天著白色及膝長襪。
- 每星期3日著校服, 2日著運動衫

[ 因上年開始有T3紅色褸,有家長稱今年2011年冬天唔會再俾著街褸,故要等遲d學校出通告至可以再肯定係咪真係唔俾著街褸呢… 以下是根據去年既資料綜合如下:]
- 冬天PE 套衫有件灰色冷外套,可以平時當外套著,如果著自已衫要純灰色冷衫,加埋灰色冷背心都幾頂得凍ka,應該OK。如要著出面的褸,就要在10度以下才可以著。
- 在 k1,k2時,唔一定要12度以下先可著出街的厚褸。
- 冬天15度或以下可穿運動服, 但私火褸或down就只可10度或以下穿, 有時上午12度, 下午較暖而下午班著左私火褸都可能被一些老師 提醒小朋友以後唔好...。不過如小朋友身體差,可叫醫生寫紙冬天可長期穿運動服,以免女生著裙(不準穿連身襪) 或男生短褲看著涼。
- 不過課室不會太冷或太熱,著太多可能會太熱會焗壞身子,有d小朋友會頂唔順,未必係熱,係著太多焗,尤其果d小朋友要搭比較耐既校車車程,有d小朋友會因此而嘔… 冬天o係車或學校嘔都好“呢hea”

上課時間
- 第一日即8月30日非正式上課日, 返學係無校車, 因要分session, 上課時間為1小時, 家長只可於開學第1日陪同上課, 每個小朋友只可由一位家長陪同, 主要講解課堂, 校車的安排, 派發書簿, 手冊, 運動服, 書包. 有校服要穿校服, 冇校服才可穿便服
- 第二日即8 月31日 k2/k3 開學日, k1不用上學
- 9月3日開始小朋友要獨自坐校車回學.
- 9 月3日至9月14日首兩星期上課時間為2.5hours.
- Dorset Road AM Class (8:45AM - 12:10PM,首兩星期放11:10PM。)
- Kent Road AM Class (8:45AM - 12:10PM)
- Kent Road PM Class (1:35PM - 5:00PM ,首兩星期放4:00PM。)

主題活動
- 7.1 慶回歸10周年的主題, 課室門口掛了用利是封整的花燈, 又放了蝴蝶風箏, 仲將K1A班房放了很多有關中國地方色的佈置.
- 父親節, 學校會教小朋友整父親節咭
- K1 學生會有 表演, 例如唱歌. 不過只提供俾家賓觀看, 家長冇份
-每2個月一次會有一次生日會, 學生不須著校服, 要帶水唔使帶食物,
- 生日會會提早1小時放學 (x'mas party & 放暑假前birthday party除外)
- 聖誕等節日派對會同生日會同日開.
- 每年都有運動會舉行,不過唔滲家長玩,小朋友o係dorset campus玩。

校外參觀
- 讀Kent Rd K1的學生, 升K2時會轉到Dorset Rd讀PM, 學校會安排學生參觀Dorset campus,好讓小孩子有個前瞻,K2會如何。
- 學校唔會搞旅行
- K3參觀了兩次博物館.
- K2有outing : 去又一村post office買stamp; 有去 唔知咩 開心陽光笑容小樂園(exactly既名唔記得…); 應該仲有一個outing的,不過真係唔記得,唔好意思…

學校與家長之溝通
- 學校雖然唔會有咩通告與家長聯絡, 但如果小朋友係有問題既, 老師 都會主動打電話比家長(即唔收到電話好過收到,收到通常‘即有問題’既多...)
- 老師 通常星期六上午9:30 - 11:00都會返學校, 家長有問題, 可以致電溝通
- 平日亦可致電, 只要留底message, office會通知老師 架
- 學校無communication book, 只有 hand book, 有事可寫紙仔夾在hand book或直接寫落handbook給老師 。
- 學校每兩個星期會比番A5既紙仔家長, 好簡單講番果兩星期小朋友學過咩。
--------------------------------------------------------
獎項
(copied from previous other BK mami's message)

K1 to K3 have awards:
1) Award of Cleanliness
2) Award of Attendance

K2 to K3 have awards:
1) First place in class (一班有0-2)

2)
中文識字: (冇上限人數
)

小狀元
- 1st

小榜眼
- 2nd

小探花
- 3rd

3) English is Fun : (
冇上限人數
)
     Gold Award - 1st
     Silver Award - 2nd
     Bronze Award - 3rd

4)
識數運算 : (冇上限人數
)

金獎
- 1st

銀獎
- 2nd

銅獎
- 3rd

5)
親子美勞獎 : (好似毎班2-3
)

6)
動物日誌 - 親子創作比賽
:

有分名次, 優異獎及參與獎

7)
小母牛閱讀獎 :

每班頭3位有特別cert., 其餘的為參與
cert.

9) 超越自我獎 : (即類似"最佳進步獎" - 不清楚有冇限人數)

K2下學期才增設的一些關於平日每週默書/Mental的獎狀, 即中及英文可扣除1次最差的, 數可扣除2次最差的分數, 總平均分100分即金獎, 99分即銀獎, 98分即銅獎, 其他冇cert., 冇上限得獎人數, 但注意請假會照扣, 當然不是每一位小朋友都有, 要合乎分數才能獲得。
e.g. 中文識字 - 小狀元 (average 100), 小榜眼 (average 99), 小探花(average 98)

K2 上學期開始增設獎狀 - First Place in Class(Honour, 每班0-2
)
K2
下學期開始增設獎狀 - 中文識字, English is Fun, 識數運算(只要附合分數便可, 不設上限人數
)

以上並唔係豬肉獎, 是小朋友努力的成果才能獲得的, 各位加油呀!

--------------------------------------------------------
K1返學每天必帶
- 小食盒連小食. 小食宜帶餅乾, 蛋糕, 生果, 不要帶點心
- 有蓋有耳仔水杯
- 毛巾盒及濕毛巾
- 內褲一條用ZIP bag 袋好
- 中文常識書
- 手巾仔放於校服袋內, 用於洗手後抺乾雙手
- 名字牌
- 雨衣 (for take school bus student)
註: 所有物品要寫上小朋友名字及班級

班主任會於星期五派art bag (內有手工及通告), 家長須星期一交回

K2返學每天必帶
(1) 筆袋+4支刨好的鉛筆+擦膠 (寫上小朋友名字)
(2) 印有根德封面的大folder+手冊
(3) 學校派的書(見有新書便抽起舊書)
(4) 中文或英文"星"簿 (粉紅色)
(5) 可揹有飲管的水壺(半滿)
(6) spare內褲一條(視乎需要)
(7)小食宜帶餅乾, 蛋糕, 生果, 不要帶點心
(8)所有物品要寫上小朋友名字
(9)自備1個口罩
(10)公仔紙(係溫大細階英文及圖畫) 有好多圖畫及英文大細階, 會用成年同每日都會用, 所以一定要過膠,  每日都要放在大file帶返學 (正式上課後會派給小朋友)

* 粉紅色細簿(星簿) : 中文
* 藍簿(星簿) : English vocabulary, sentence
~ (星簿係比家長知dictations, assessments的範圍..........如中文字咭為內有很多配詞,小朋友要識,但不用全考, 家長可利用星簿同小朋友溫習.........所以星簿係好重要)
~ (星簿只作紀錄小朋友已學的生字/ 句字用, 寫生字請用 "生字簿" . 另外, 這些簿會用一學年, 通常老師 都會要求包簿)
* 黃色folder : 數學worksheet (數學派worksheet 比小朋友做, 批改派回後可以收番入個黃folder 度)

** 默書日期 : 派默書 + MENTAL 紙時, 家長可留意日期, 知道邊日默書 (新教內容 + 少量己教內容);
k2 around 十月尾開始;
k3應九月尾開始,不過都無所謂,因k2時小朋友已習慣,但recommend家長要開始同小朋友溫下習,因會慢慢開始加快進度(中英數常所有科目)。

** 每兩個星期會派一次圖書 閱讀

另外,和k1一樣:
(1)顏色筆不用帶
(2)常識字咭係親子溫習用

2007年既參考forum:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1035347&extra=page%3D9

回復 1# jjhh 的帖子

jjhh,
好詳細呀! 感激!
11月, 我都要幫我細仔考KV, 幫我打氣!

hi stliu,

oh~ 時間過得真係好快呀, 上年先講緊, 今年已經要考了

加油呀!  support!

你有哂interview既經驗啦

唔知今年有無4千人考呢...

原帖由 stliu 於 11-10-7 23:27 發表
jjhh,
好詳細呀! 感激!
11月, 我都要幫我細仔考KV, 幫我打氣!

回復 1# jjhh 的帖子

係呀,時間真係飛咁快!
我估唔止四千人考,出生率真係高左好多!我都怕考唔倒!

我想比亞仔試下, 但我都知好難, 因為噤多人去考, 同埋亞仔個年出世率噤高, 唉!
好多謝你o既資料, thanks

回復 1# happymama_jkc 的帖子

happymama_jkc,
你係今年考嗎? 咪俾佢試下, 未試過又點知實唔得呢. 加油!

回復 1# stliu 的帖子

入番kv呢間房,感覺好warm..
我大仔當年都係kv畢業,今年已經讀緊小四啦.
唔覺唔覺......我今年都要同細女考幼稚園....壓力比當年亞哥時大好多.......可能真係出生率太高,好多人去爭........
好想亞女可以同亞哥一樣幸運入到kv..但信心唔大...

估唔到啲資料仍然幫到大家,真係好開心! 今年輪到我細仔報讀KV, 我都希望佢可以好似哥哥咁好彩入讀KV。

醒目開學勳章

>>What is the different between two locations ? Size ?? New ?? Teachers ?? Activities ??

Kend Rd係舊校舍- 得一層, 細d, for K1 only;
Dorset Rd係新校舍- 有兩層, 大d, K1-K3都有;

不過我鍾意Kend Rd果間多d, 因為近d MTR出口嘛, 小息時都只係得k1生, 我覺得安全d.  其他無乜分別, 有草地有花園

>>And will school has big kid and small kid class ??
大細b都收, 無可否認應該會傾向大b多d, 因為base on performance同反應嘛

努力d train小朋友啦; 唔害羞, 肯講野, 有禮貌, 人o地同你講野會望住人, 集中聽, 唔好受週邊環境(其他小朋友都會o係隔離interview緊嘛)影響, 跟指示做野就得ka la, 真係唔係太難, 基本動作.

祝各位好運

原帖由 himuimui 於 11-10-17 09:31 發表
I want to ask :

校舍
- Kent Rd campus for K1 only.(有am & pm class)
- Dorset campus for K1 - K3. (k1 & k3有am & pm class; k2 pm class ONLY)

What is the different between two locations ? Size ?? New  ...

醒目開學勳章

回復 2# jjhh 的帖子

我都係鍾意Kent Rd多D,可能都係因為一來近地鐵站, 二來雖然細, 但感覺cozy D, 其實K1返Kent Rd真係幾好,又唔使上落樓梯, 怕跌親.

Hi himuimui,

哈! 乜其他K係分group做唔同既野既咩, 咁d老師mei好忙?!

我覺得kv接近係小學模式, 一堂一科咁lor, 係咪20分鐘就唔知, 應該每科唔同呱

哈哈! d囝讀咁耐真係無考究過tim

原帖由 himuimui 於 11-10-17 14:12 發表
I want to ask one more thing :

In class do all kids like P1 have different lesson like chinese, english, maths, misic etc, each say 20 minutes ??

Or like other K, each group separate all kids in fou ...

好多謝你的資料, 好詳盡好有用 !

另想問以下 :

~學校有什麼可以培養小朋友自信心及好奇心 ?
~老師有無愛心 ?  如小朋友有困難, 老師多唔多鼓勵小朋友 ?
~考試測驗有無名次 ?
~有無小朋友跟唔上進度 ?  如有, 學校會點樣幫佢 ?
~英文堂點教法 ? 好似無 net teacher ?

謝謝你 !

原帖由 jjhh 於 11-10-18 13:34 發表
Hi himuimui,

哈! 乜其他K係分group做唔同既野既咩, 咁d老師mei好忙?!

我覺得kv接近係小學模式, 一堂一科咁lor, 係咪20分鐘就唔知, 應該每科唔同呱

哈哈! d囝讀咁耐真係無考究過tim

...

想請問我亞仔今年8月出世,咁幾時apply

原帖由 TOKIN 於 11-10-21 14:54 發表

另想問以下 :

~老師有無愛心 ?  如小朋友有困難, 老師多唔多鼓勵小朋友 ?
~考試測驗有無名次 ?
~有無小朋友跟唔上進度 ? ...

應該係你囝剛兩歲果年, 即2013年9月到啦, 因兩歲八個月入學, 小b呀...

原帖由 兔兔媽咪 於 11-10-25 07:46 發表
想請問我亞仔今年8月出世,咁幾時apply

學校有定期既主題活動, 好難specific ka wor, 而且問得咁"虛", 點答呢, 讚你writing靚, 讚你drawing靚, 小朋友都可以提高信心ka; 老師說故事, 問小朋友"你估隻兔仔之後會點?" 又叫唔叫培養小朋友既好奇心?  我相信每間幼稚園都做得到

很難答...

我覺得老師有愛心ka, 尤其教k1果d; 不過k2又會嚴d, k3又會再嚴d, 不過比起小學果d老師, kv果d已經超有愛心同耐性加仁慈, 你想老師點有愛心法, kv既老師未至於成日抱住你既小朋友唔放, 但我見佢o地都有"攬攬"作鼓勵咁lor

有困難老師實鼓勵小朋友ka, 老師每天都做.  無記錯, 一年都有兩至三次家長日, 到時老師會同你講下你小朋友既好/問題, 如果小朋友持續有"問題", 老師係會打俾你同你傾, 即收唔到老師既電話好過收到, 因為收到即你小朋友可能唔係有"問題"就"突然發燒/嘔"又或"出o左意外", 如果你係湊小朋友返學, 你日日都可以"家長日"tim, 睇你係咪真係有野問同你好唔好意思問之嘛, 因為都會有其他家長o係樹ka; 不過有時我湊囝返學, 我就好忙咁同其他家長chating chating, 又或者好忙咁認識阿囝要介紹俾我既朋友仔, 話俾我知佢邊d drawing貼o左堂呀咁啦, 其實我無乜時間同老師傾野....

~考試測驗有無名次 ?
無名次, 只有first honor, 但唔係你科科100分就有, 因為計埋你平時分, 乖唔乖, 幾位有份教既老師俾既, 不過科科100分就緊ka la, look look上面既info先la

~有無小朋友跟唔上進度 ?  如有, 學校會點樣幫佢 ?
基本上有小朋友跟唔上你都唔會知la, 個小朋友家長又唔會話俾你知, 果小朋友又未必知, 老師又唔會八俾你; 我諗可能你會收到電話, 請家長在家可以點train/幫下佢...我諗...

~英文堂點教法 ? 好似無 net teacher ?
無net 呀, kv無net ka~
哈哈~ 我都唔知佢點教bor~ 咁耐以lai我都無問過老師, 我又無問我兩個囝, 次次我見家長都係我呷個囝點"唔乖", 老師再話俾我知佢o係學校其實都唔係咁差, 上堂有無反應, 有無投入, 同小朋友相處有無問題, 有無蝦人, 有無俾人蝦, 有無朋友仔玩, 我諗我著重我小朋友既品德, 合群同態度多d, 而kv又俾到我咁lor

不過又好神奇ka wor, 你會慢慢發現自己小朋友o係學校所學既野所識既野, 原來已經這麼已經有咁多:loveliness: , 就係咁既感覺lor

答o左咁多, 好似無答過咁... 哈哈

原帖由 TOKIN 於 11-10-21 14:54 發表

另想問以下 :

~考試測驗有無名次 ?
~有無小朋友跟唔上進度 ? ...

原帖由 jjhh 於 11-11-8 14:10 發表
學校有定期既主題活動, 好難specific ka wor, 而且問得咁"虛", 點答呢, 讚你writing靚, 讚你drawing靚, 小朋友都可以提高信心ka; 老師說故事, 問小朋友"你估隻兔仔之後會 ...

Hi jjhh,

好多謝你幫忙答得咁詳盡 !

我個小朋友剛剛 in 完, 希望佢得啦 !

不過 in 得真係好快, 5 分鐘都無就走.

我覺得KV似一間小學, 佢地會刻意讓小朋友習慣像返小學般. 例如, 會train佢地睇黑板; 會不以通告, 而用口頭提示叫小朋友拿什麼或功課如何做; 會train佢地默寫的速度; 學習模式都似小學的; 小朋友會習慣每天做功課, 並覺得做功課是理所當然的.

K1的老師都幾有愛心, 但K2開始, 都有不少惡老師, 去年我女K2的老師常標籤某個同學, 搞到我女常返來講某某同學點曳, 仲要是整個學年都針對他, 我問阿女佢點曳, 曳的內容其實都沒有什麼大不了. 我女都試過喊住叫媬姆車EE打比我, 說沒有帶筆袋, 要我拿去學校比佢, 否則給老師罵.

我覺得好奇心不是太能培養到, 因為課堂用頗多時間默書, 寫字, 不夠時間讓孩子針對不明白的內容發問, 更不會有空間培養他們的好奇心. 至於自信心也頗難回答, 或者是SHOW & TELL罷, 不過平日寫字的批改要求高, 好容易被圈, 這會挫敗了學生, 但若取得印仔或星星, 也會提升自信罷. 不過自信心和好奇心其實家長的栽培比學校來得重要.

我都有在KV課程的討論提及對KV的意見, 詳見:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1