用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

功課班 [複製鏈接]

請問各位家長覺得有用嗎?因小兒於該班學習後好像只懂答案, 但並不理解問題的內容
   0    0    0    0

我個仔D功課成日都有做錯或間中未完成, 我放工返黎要再跟, 自己讀題目比佢聽, 佢自己可以答正確答案, 那是否付代表佢唔係唔識, 只係認識的字唔多, 不懂題目要求而做錯.我唔知個MISS 有無讀題目比佢聽, 我叫佢有唔識要問MISS, 佢話問左好多次, 唉 ....
10月我無報, 試下比佢自己係屋企做, 反正都一樣要跟.

原帖由 lm177lm177 於 11-9-27 00:17 發表
我個仔D功課成日都有做錯或間中未完成, 我放工返黎要再跟, 自己讀題目比佢聽, 佢自己可以答正確答案, 那是否付代表佢唔係唔識, 只係認識的字唔多, 不懂題目要求而做錯.我唔知個MISS 有無讀題目比佢聽, 我叫佢有唔識 ...

讀左先知呢間D 老師完全唔掂.....攪到我地有D 小朋友仔怕左返學.....D 老師仲覺得問題唔係佢地度...而係小朋友到...叫家長自己去攪掂D 小朋友返學唔好CRY.....

原帖由 lm177lm177 於 11-9-27 00:17 發表
我個仔D功課成日都有做錯或間中未完成, 我放工返黎要再跟, 自己讀題目比佢聽, 佢自己可以答正確答案, 那是否付代表佢唔係唔識, 只係認識的字唔多, 不懂題目要求而做錯.我唔知個MISS 有無讀題目比佢聽, 我叫佢有唔識 ...

我家小朋友都有呢情況,你小朋友識自己答正確答案已經好叻仔。但其實我地做家長都要明白要小朋友去解釋返比我地大人知,對佢地來說真係有d難度,佢地識做,未必識解釋返,始終仲係細個。
同埋都有同過個老師聯絡,知道一班都有成十個八個,老師都係盡力去教,個人就聽得出個老師都好有心,又會問下我有咩特別要求想點幫小朋友,個人覺得幾好的。因為我家小朋友好難專心,所以留佢係學校完成大部份功課。不過有時都會擔心小朋友會過份依賴左老師同我地家長幫佢解題,所以我要我小朋友自己讀比自己聽先,將唔識既字圈起再問老師或者返屋企問。你都可以試下呢個方法,可以避免左佢有依賴性。http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb13.gif
‹ 上一主題|下一主題