用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙拔萃如何取捨?
樓主: siufu
go

喇沙拔萃如何取捨? [複製鏈接]

Re: 喇沙拔萃如何取捨?

Msma,

話 DBS 果個係我,雖然係我親身經歷,不過如果有其他 DBS 家長覺得 being offended 的話,我係度講聲sorry...

喇沙小學真係好多學生,我諗用車阻塞交通既家長係全校黎講應該只佔少數,呢樣係個人公德問題,我都希望校方可以同家長多溝通resolve 呢個問題...

Msma 寫道:
wunma

係呀,整個名校區唔單只喇沙利道混亂係arm。

但至亂真係喇沙門口。咁內投訴晒都無人理又真係又得喇沙門口!

老實我見過有個好慶的司機打999 叫鐵馬來趕d家長汽車走,你話幾難睇呢!

你話:
對一些有損學校的言論 都比較含蓄或隱悔, 是有修養及對的做法 

咁你話人地dbs個d言論就真係比較含蓄或隱悔?定真係有修養呢?

無人話喇沙學校唔好,我未講個呢句。

只係話,喇沙仔真係好百懨,希望唔好著住校服一出門口就變左隻馬騮仔咁,對學校係真有影嚮架。

仲有湊個仔讀喇沙都係好開心,但駕車去湊仔都要顧及他人,禮讓下,咁大家未唔會再話喇沙啦! 

希望你明我唔係有修養,唔識得比較含蓄或隱悔,只識講我地住果頭d街仿感受 ”喇沙一放學就好似包晒條街咁”

間間學校都有好人唔好人。

我無以偏概全話所有喇沙學生既行為差, 所有家長都無冇公德心,你又唔使咁慶!

學校有野要改善未正面d去改善嘮!無野要勞氣架嗎 ! 

Msma

"喂, 你知唔知DBS校長收中一新生要游泳, 田徑, 音樂點點點喎...., 你地校長又冇咁做, 遲早DBS叻過哂你地.". 佢用嚴肅又帶點驕傲的眼神望著我, 一句就答過黎: 呢個係我地既mission黎既!

我認識一個數學很好之小朋友,自小就很"恨"入La Salle,可惜,小一時考不到又抽不到。

去年報初中,也有報La Salle,當然有報DPS。DPS是直資,提早收了他。如果不接受DPS,可能La Salle也冇埋。小朋友最後入了DPS。

就這樣,La Salle就收不到一個數學天才。可惜。

我只係唔想因為我講DBS而令其他人不快,而且DBS的確係香港其中一間頂尖學府,我咁講可能真係會得罪人,所以都係先say sorry好d...  

wunma 寫道:
siufu,

你只是指出DBS的收生準則, 係事實, 我唔覺得你有過激的批評.

Msma,

你是可以有你的意見. 喇沙於你口中, 學生既行為咁差, 家長又冇公德心, 學校的處理手法又....... 正如我之前所講, 每間學校都有好有唔好, 我係唔會將呢道變成戰場而展開反駁, 只希望大家知道唔好以偏概全.

始終派位都係要講運氣,而且學校因為受政府津貼而受到諸多限制,有時真係會收唔到一d有 potential 既學生,不過以喇沙教學方法,要培育不同方面既人才又唔會太難。

judy 寫道:

我認識一個數學很好之小朋友,自小就很"恨"入La Salle,可惜,小一時考不到又抽不到。

去年報初中,也有報La Salle,當然有報DPS。DPS是直資,提早收了他。如果不接受DPS,可能La Salle也冇埋。小朋友最後入了DPS。

就這樣,La Salle就收不到一個數學天才。可惜。

Wunma,

如果評論某間學校的學生,如自己接觸過而有不好的經歷,我同意講過就算,點到即止,因為一小撮人唔代表學校,但如果是一個現象,如某小學放學情況混亂,那就應該正視了。
先此聲明,我都擁護名校,真正的名校已經買少見少,不想見到因這些事情而影響其校譽。

Msma,

撞到你個小朋友無大人睇實咩?點解唔即刻捉住佢要求道歉?
如果交通問題佷明顯與學校有關,可以找區議員協調架。

另外,知你係果度街坊,想問下mcs附近的住屋,如果行路可到的距離,有無可能一萬蚊租到屋,我有親人想租屋,但budget有限,聽講行路可到的全是大單位,郁下都過二萬元,係咪真係無細單位呢?

Apart from LS displine at after-school time and the entry requirements of 拔萃, anyone can provide some comments of their teacher method ?

Or which type of personality is more suitable for LS or 拔萃 ?

我識幾個dps學生(而家已出國留學),我好欣賞佢地,因為除左學業成績外,真係樣樣皆能,又有自信!同香港一般學校出來的學生真的不同!我本來一直覺得唔需要讀名校呀,我從小到大都是讀普通學校,現在又不是大學生,搵到好工,但識左佢地之後我才明白!

聽講行路可到的全是大單位

你親人想租41區單位?喇沙新門口(界限街)傍的屋苑(如根德閣、碧華花園)是41區,但喇沙對面街的屋苑、還有太子道西和亞皆老街的屋苑,都是34區,要查清楚呀!
如果想租細單位,便想想九龍城或廣播到吧!
做人至緊要開開心心 :-D

puibb 寫道:
但喇沙對面街的屋苑、還有太子道西和亞皆老街的屋苑,都是34區,要查清楚呀!
如果想租細單位,便想想九龍城或廣播到吧!

puibb,

我姨甥女派到瑪利諾,唔駛理咩分唔分區,佢阿媽話至緊要近,行路到的先至會搬,佢暑假先會正式搵屋。聽人講廣播道都要坐車,九龍城又頗雜,你說喇沙對面的屋苑,有無細單位?我唔熟九龍,幫唔到佢。

那個區真係很難找到一萬左右的租盤,就算廣播道一萬租盤都會係細(500 呎左由).

beseem2003 寫道:
puibb,

我姨甥女派到瑪利諾,唔駛理咩分唔分區,佢阿媽話至緊要近,行路到的先至會搬,佢暑假先會正式搵屋。聽人講廣播道都要坐車,九龍城又頗雜,你說喇沙對面的屋苑,有無細單位?我唔熟九龍,幫唔到佢。

我咁"朗泥" 當然想足實佢啦。 但個細路真係玩得太開心。可能覺我想玩埋一份啦。佢個賓同人地賓姐姐亦係傾得太開心啦。真係睇唔見我啦 !同個security叔叔講,佢話佢負擇校內架詐 。

同d區議員講又好似太衰啦。我凈係想d 賓姐,喇沙仔同楂car d呀媽係接放學時合作下嘮 。大家好!

喇沙學校裝修時都知自己對鄰近有影響,仲send 左d年card 比d 鄰居 ,證明係有品學校! 要讚! 咁再勸下d 家長同小朋友,賓姐 就至 perfect 啦

至於一萬租樓要41,你可考慮廣播道。近碧華上d ngai chi圍道d 舊樓,碧華,根德要至小25k入場費
Msma

其實保安叔叔都係受人二分四,佢都唔會主動去話d家長;不如你寫封信畀校長反映下你地既意見,我估可能會有幫助。

Msma 寫道:
我咁"朗泥" 當然想足實佢啦。 但個細路真係玩得太開心。可能覺我想玩埋一份啦。佢個賓同人地賓姐姐亦係傾得太開心啦。真係睇唔見我啦 !同個security叔叔講,佢話佢負擇校內架詐 。

同d區議員講又好似太衰啦。我凈係想d 賓姐,喇沙仔同楂car d呀媽係接放學時合作下嘮 。大家好!

喇沙學校裝修時都知自己對鄰近有影響,仲send 左d年card 比d 鄰居 ,證明係有品學校! 要讚! 咁再勸下d 家長同小朋友,賓姐 就至 perfect 啦

至於一萬租樓要41,你可考慮廣播道。近碧華上d ngai chi圍道d 舊樓,碧華,根德要至小25k入場費

beseem2003,

學校附近好難有細單位,遠些少啦,太子道西和亞皆老街,應該有,聽過萬三八百尺,地產比d料.暫時少人放盤,等中央派位後會好d.

姨甥女處有冇校車到?我有校車份list,睇下幫唔幫到你.

廣播道都要坐車

係呀!搭207號羅,不過要成7蚊、唔底!我近排都搵緊九龍城區樓,太子道西都平單位,你參考下:
太子道西—
康寧大廈租 $10000 1200 呎
皇子花園 7百幾呎
嘉倫閣租 $10000 1000 呎
福龍花園租 $9700 680 呎

d仔玩得太開心而得意忘形,d賓姐姐亦多個聚腳點係度傾得太開心,我相信如果d仔家長見到當時的情形,會即時訆正小朋友.我都同意 charwes所講寫信比校長,校長再向家長出通告反映下,希望有改善.

d交通情況,最好都係向交通部反映,抄多幾張告票,阻嚇d不守規則部份家長,又可增加庫房收入,一舉兩得.

各位 La Salle & DPS 家長,

請問這兩間學校是用甚麼教學方法教出這麼有自信的學生?
可否分享一下?

Siufu,

唔好意思,將你個Topic轉左做地產,其實兩間都係至出名架啦,如果有仔入到是但一間都會笑到合唔埋口,而家已經好過以前,一間直資,一間津貼,可以一齊報,唔駛一早就要二擇一。

Msma,

二萬五?我細妹住唔起你地D豪宅啦!

ZZ,

唔關校車事,佢唔想個女咁早起身舟車勞頓,但若搵唔到合心水的屋都無法,唯有叫菲傭送囉。

Hilary,

唔該哂,點解平得咁交關?係咪環境好差架?我諗佢會即刻仆去睇!
‹ 上一主題|下一主題