用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙拔萃如何取捨?
go

喇沙拔萃如何取捨? [複製鏈接]

喇沙拔萃如何取捨?

如果你仔仔兩間都收的話,你會點揀?點解?THANKS.

Re: 喇沙拔萃如何取捨?

近屋企或唔使比學費個間。

咁即係喇沙?

bb818 寫道:
近屋企或唔使比學費個間。

唔計$ 當然 拔萃 !

喇沙升中又要再爭過。 。

仲有喇沙仔係超百嚴。。。
Msma

但係我覺得喇沙仔百厭得來好有自信,而且無論學業同運動都不輸於拔萃。

升中方面應該八成以上都升得返,而且我比較認同天主教學校的教學方法,佢地會兼顧全校學生的發展並在自己學生發掘不同才能加以培養;反而男拔萃為了瓣瓣皆精,佢地會係唔同學校利誘一些運動或音樂有好表現既人返來,這種做法我不太欣賞。

Msma 寫道:
唔計$ 當然 拔萃 !

自信係好。但喇沙仔真要學唔好太百嚴啦,守下秩序啦,尤其放學。

我見放學成日有學生係正門口玩打交,撞過行人 亞婆,大肚婆。小bb。投訴比個security guard聽,佢都係擺出個無能為力樣。

我住果頭好多年啦 。d鄰居一見喇沙小學放學就怕怕,d喇沙媽d car 亂泊,菲傭家長亂企亂坐,car 同人塞晒成條界限街。時不時仲有鐵馬來趕d亂泊car 家長,有d呀媽即頭瑣car 泊到開一開就去接仔,一d都唔理有無阻人。行人個個都怕左佢地寧願行過對面馬路,的士小巴,巴士司機即頭鬧添

瑪利諾都係同一條街,但人地真係好有跌序會顧及其他道路使用者的權利

拔萃直資我唔知。但舊拔萃放學真係跌序良好,我都湊過親人放學 !

唔好怪我。我講係親身經驗,求助無門,不吐不快 !

撇除呢d野。佢都係間好好的學校

Msma

Msma,

你還漏說一樣: 有些小喇沙仔的粗口好勁,都唔知點解/邊度學返來。

但可能男小學生(各校)多數這樣,只是我少見多怪。 :-|

我諗主要係喇沙學生比較多,所以放學時候會比較混亂,不過佢地百厭呢一點我絕對認同。

Msma 寫道:
自信係好。但喇沙仔真要學唔好太百嚴啦,守下秩序啦,尤其放學。

我見放學成日有學生係正門口玩打交,撞過行人 亞婆,大肚婆。小bb。投訴比個security guard聽,佢都係擺出個無能為力樣。

我住果頭好多年啦 。d鄰居一見喇沙小學放學就怕怕,d喇沙媽d car 亂泊,菲傭家長亂企亂坐,car 同人塞晒成條界限街。時不時仲有鐵馬來趕d亂泊car 家長,有d呀媽即頭瑣car 泊到開一開就去接仔,一d都唔理有無阻人。行人個個都怕左佢地寧願行過對面馬路,的士小巴,巴士司機即頭鬧添

瑪利諾都係同一條街,但人地真係好有跌序會顧及其他道路使用者的權利

拔萃直資我唔知。但舊拔萃放學真係跌序良好,我都湊過親人放學 !

唔好怪我。我講係親身經驗,求助無門,不吐不快 !

撇除呢d野。佢都係間好好的學校

我其實就有關喇沙的comment 一直都有個 ?

有個親戚同我講, 佢實地考察過, 喇沙小學放學很曳. 我以為係個親戚酸葡萄,  點知佢個仔原來揀咗英華, 而且讀得好醒, 全级頭3名內.   當時校長可寫reference letter比佢入最top嘅中學.  佢亞媽就每間名校去考察去睇人放學.  

而拔萃我有兩個frd的仔讀緊, 一個很乖, 讀新小拔, 一個冇禮貌, 新小拔唔收, second in 都冇, 入咗舊小拔.  入小拔要樣樣皆能, 識游水, 懂最少一種樂器.  屋企有$就當然唔少得啦!
因為佢地成日 raise fund...

义開話題.

界限街/喇沙利道是九龍城區其中之一個交通黑點,非常認同附近住戶的感受.

瑪利諾窩打老道入口d車比界限街多,交通都相當擠塞,而且waterloo road冇咁多公共車輛使用,相比喇沙門口有巴士站,van仔站,人車爭路,非常混亂.

另一點就是瑪利諾有界限街,窩打老道及何東道供家長暫時停泊,而喇沙只有界限街及喇沙利道,再加埋交通燈位d擠塞,故很難互相比.

在此澄清,我並不認同部份家長使用道路的行為而影響其他人.

siufu 寫道:
但係我覺得喇沙仔百厭得來好有自信,而且無論學業同運動都不輸於拔萃。

升中方面應該八成以上都升得返,而且我比較認同天主教學校的教學方法,佢地會兼顧全校學生的發展並在自己學生發掘不同才能加以培養;反而男拔萃為了瓣瓣皆精,佢地會係唔同學校利誘一些運動或音樂有好表現既人返來,這種做法我不太欣賞。

[quote]
Msma 寫道:
唔計$ 當然 拔萃 !

[/quote]

siufu,
from yr conversation, u most likely prefer La Salle.  If economic is not a problem, I will choose DBSPD.  If not, of course LS.

我就係唔多欣賞小拔(甚至DBS)都喜歡坐收漁人之利,佢地會要求考生乜都叻,或者就係其他學校撬走其優秀學生(most likely in sports)好讓其為拔萃係公開賽有好表現,反觀喇沙會係現有學生加以訓練成材,所以有"真材實料不假外求"既 pride. 而且難得既係喇沙以自己材料都可以同集各地精英既拔萃抗衡。

Martina 寫道:
入小拔要樣樣皆能, 識游水, 懂最少一種樂器.  屋企有$就當然唔少得啦!
因為佢地成日 raise fund...

Hi! Msma,

Why 喇沙仔係超百嚴?
Do you think any problem on 喇沙?

Msma 寫道:
唔計$ 當然 拔萃 !

ZZ

我直頭大住個肚比個好曳的喇沙仔撞過,sorry無講,繼續玩,我慶起入去學校投訴添,但個security guard 話佢管校內架詐。

點解瑪利諾會有校工出來睇實d世路放學。叫 d家長泊好car 唔好阻人。喇沙無做丫?

仲有細路會行路架。點解渣car d部份家長,唔可先泊好car 係何東道,再帶仔行多兩步呢 ?男仔行下好丫!

在此澄清,我無怨枉或講大話 !

我住足幾年,未見過有校工來協助趕car,亦未見過有渣car 的喇沙媽因阻人而讓人或say sorry,相反話知你 瑣car,落car 猛傾計唔理人地就大把,阿sir 一趕先會走! 

你要個阻人 car list 我隨時抄抵佢地d牌post 上來都得!

仲有的士司機,小巴司機,巴士司機鬧喇沙放學就大把, 未聽過有人鬧mcs窩 !
Msma

msma,

我都聽好多人話喇沙仔好曳,尤其是校巴叔叔及嬸嬸,我認同喎 我段message冇提過佢地乖喎!

我都說過我不認同部份家長使用道路的行為,佢地貪方便自私d行為,騷擾附近d住戶,造成諸多不便,都如你所說般的真碓. 校長都有在intranet提示過d家長,奈何一種米養百種人......我都好乖,泊在伯爵街行過去.

我只是比較兩間學校的地理環境罢了.

值得一讚是瑪利諾會有校工出來睇實d世路放學,喇沙就冇. 但我唔多覺瑪利諾有校工來協助趕car,可能我見不到,我會留意下.因我都有車囡囡返學.話時話mcs近何東道有小巴站外,好似唔多覺有大巴站,唔知我有冇搞錯呢!

zz

巴士站,明愛對面係大站,根德閣對出係細站同。碧華都有係大站,何東道口就係小巴站。

唉個個學你就真係好啦!其實真係間好學校。校長又好,d細路同d家長合作多小小就真係prefect 啦! 你地有無試下同pta 講下。好過因呢d小問題,令人誤會學校都好嗎。

Msma

msma,

收到,如有機會我一定幫你向學校反應.但不要太大期望,因我只是small potato, 不是pta的委員.

yes... 我就係欣賞喇沙仔呢份自信,明知形勢不及人都永不言敗。

wunma 寫道:

言歸正傳, DBS同喇沙, 我會認同喇沙多d. 我最近問呀仔一個問題: "喂, 你知唔知DBS校長收中一新生要游泳, 田徑, 音樂點點點喎...., 你地校長又冇咁做, 遲早DBS叻過哂你地.". 佢用嚴肅又帶點驕傲的眼神望著我, 一句就答過黎: 呢個係我地既mission黎既!

小小年紀, 識得咁諗, 睇得出佢真係好自豪於自己的學校.

wunma

係呀,整個名校區唔單只喇沙利道混亂係arm。

但至亂真係喇沙門口。咁內投訴晒都無人理又真係又得喇沙門口!

老實我見過有個好慶的司機打999 叫鐵馬來趕d家長汽車走,你話幾難睇呢!

你話:
對一些有損學校的言論 都比較含蓄或隱悔, 是有修養及對的做法 

咁你話人地dbs個d言論就真係比較含蓄或隱悔?定真係有修養呢?

無人話喇沙學校唔好,我未講個呢句。

只係話,喇沙仔真係好百懨,希望唔好著住校服一出門口就變左隻馬騮仔咁,對學校係真有影嚮架。

仲有湊個仔讀喇沙都係好開心,但駕車去湊仔都要顧及他人,禮讓下,咁大家未唔會再話喇沙啦! 

希望你明我唔係有修養,唔識得比較含蓄或隱悔,只識講我地住果頭d街仿感受 ”喇沙一放學就好似包晒條街咁”
Msma
‹ 上一主題|下一主題