用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 首次請上門補習
go

首次請上門補習 [複製鏈接]

醒目開學勳章

首次請上門補習老師,我唔知點安排個老師點教我個仔好,我想各位jm比D意見

唔知各位有經驗既jm,你地D老師係點同你地小朋友溫書既呢? 我請老師上門既原因唔係囝囝成縝差,而係我想佢有唔明白既地方有老師教識佢,我需要買D補充返黎等個老師好教D呢??
   0    0    0    0

你同個補習老師要多溝通, 要比佢知道你想佢點教你小朋友.

最初的兩個補習老師:
最初就只看佢功課, 佢有唔識就教佢做, 做哂就會比D補充練習 (由補習老師買的). 錯咩就教咩. 又或者比補習老師睇下佢 D 功課有咩錯, 教返明佢.

到咗小四 (換咗另一個), 因佢 D 功課OK冇咩大問題, 就叫個老師比D功課佢做 (有時做補充, 有時叫佢作文), 下堂交, 看看佢有咩問題就針對教.

因為依家呢個補習老師好有心機教, 他自己會 PRINT 定D NOTES 黎教我仔仔.  有時我响書局見到D 補充幾好, 都會買返黎叫我仔仔做, 做完比補習老師看.

醒目開學勳章

回覆 2# sung7099 的文章

我就係想要你果D模式,老師會一星期黎3日每次1.5小時,我想佢睇吓囝囝D功課睇到佢有咩唔識或者比較弱既地方重點強化,你覺得時間方面會唔會唔夠呢?

原帖由 montana 於 11-9-23 17:49 發表
我就係想要你果D模式,老師會一星期黎3日每次1.5小時,我想佢睇吓囝囝D功課睇到佢有咩唔識或者比較弱既地方重點強化,你覺得時間方面會唔會唔夠呢?

如果小朋友成績過得去都夠了, 其實主力都係响中 & 英兩科.

問佢多d會點教同俾咩佢做,等佢唔佢偷懶

醒目開學勳章 王國長老

千祈唔好等老師黎到陪做功課, 最好係個小朋友完成功課先黎, 等老師黎到專心睇錯處弱項再加以解釋, 或者由老師教小朋友做校外練習同改之前一次既作文之類, 唔係既話 1.5 小時入面老師真係做 "陪坐" 咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 5# sung7099 的帖子

hi! 可否介紹你個補習老師比我呀??
我都想搵補習補下我個女嘅中, 英文呀!!
‹ 上一主題|下一主題