用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關發展遲緩問題
go

有關發展遲緩問題 [複製鏈接]

我個仔 4 歲, 剛去了康復學會做完評估情況是發展遲緩, 請問有沒有好的治療中心介紹俾他讀?

想去埋政府做評估, 排期都要等半年, 都不知去不去好?
   0    0    0    0

評估排左冇壞

醒目開學勳章

係啦,排咗先啦! 就算唔用佢service, 只少都keep 個record喺政府, 第時會有用的.

原帖由 JoeyTangMaMa 於 11-9-23 16:47 發表
我個仔 4 歲, 剛去了康復學會做完評估情況是發展遲緩, 請問有沒有好的治療中心介紹俾他讀?

想去埋政府做評估, 排期都要等半年, 都不知去不去好?

照去政府做評估啦, 如果到5歲都未排到, 到你囝囝升k3那年一定有位的, 因為要入小學, 會排左緊急位. 不過,而家都要知佢邊方面的發展遲緩做到野, 如: 小肌肉 / 語言 / 智能, 甚至係大肌肉.

謝謝大家意見, 所以我今日去了book 做政府評估, 2 星期後先見姑娘, 見了最快約半年先開始治療。
其實現在都有在私人的 centre 同阿仔上 training course , 不過好貴, $400 一堂, 一星期一次。

上次評估就說他 whole thing 發展遲緩了一年, 除了大, [size=5.20833px]小肌肉
沒問題。

原帖由 JoeyTangMaMa 於 11-9-26 10:53 發表
謝謝大家意見, 所以我今日去了book 做政府評估, 2 星期後先見姑娘, 見了最快約半年先開始治療。
其實現在都有在私人的 centre 同阿仔上 training course , 不過好貴, $400 一堂, 一星期一次。

上次評估就說他 whole thing ...

我仔仔同你小朋友一樣大
但係點解你到4 歲先做評估係發展遲緩
係呢排先發現??
因為我小朋友當年20個月大巳開始排cac評估
排政府服務,到今年先排到s位番
你小朋友私人的 centre 上 training course  $400 一堂, 一星期一次。都唔算貴啦
ST,OT有經驗都600-800一堂真係燒銀紙0甘
你要盡快排政府服務呀

因為昨年上 K1 的時侯 Miss 只說他學野慢有些跟不上, 我都以為他細個所以由得他 (10 月出生細仔), 平時在家中對答都沒有大問題。

直至今年一開學上 k2 就開始發現問題(e.g. group project ,分組活動他不明要點做), Miss 見議我才去評估。

你仔仔 20 個月就評估其實你怎樣發現的? 哪他現在讀 k1 or k2 ? 成績追得上嗎?

原帖由 apple~y 於 11-9-26 15:35 發表

我仔仔同你小朋友一樣大
但係點解你到4 歲先做評估係發展遲緩
係呢排先發現??
因為我小朋友當年20個月大巳開始排cac評估
排政府服務,到今年先排到s位番
你小朋友私人的 centre 上 training course  $400 一堂, 一星 ...

為你兒子評估的中心可以出一份報告給你嗎 (兒科醫生或心理學家寫的) ? 不要等政府評估了, 直接取了報告, 請他們也建議服務(如兼收學位), 就去家庭服務中心找社工給你排位吧 ! 如果你的兒子是細仔, 那不如重讀K1吧 !

我仔仔都係10 月出生
當年巳經覺得仔仔發展慢啦
都係以為男仔會慢0的,不過都排住評估先
其實評估完係排0左e位
之後一路番私人s位,番到k1開學
當時都見仔仔進步0左,
諗住猛車邊係主流都應該跟到,仲係下午班
人手比例好些
可惜老師都好直接講仔仔唔得,跟唔到
所以轉0左排s位,今年入0左協康會讀
因為係私人訓練真係好貴,所以你真係要快0的排政府服務幫補0下
0甘你覺得老師包唔包容到小朋友,有無暗示叫你轉校呀

看起來我們都很相似,做細仔的媽媽真是有一定的壓力。因為成日會話我個仔呢樣吳得個樣吳得。
甘你個仔是否現在讀緊 k1?會否考慮轉校?
我個仔現在剛開學讀 k2 , 返了個幾月班主任已經話他跟吳上, 叫我考慮重讀番 k1. 其實我想重讀都想出年先 repeat k2. 起碼今年追不上的明年都慢慢追番。

如果現在又重讀k1 甘即係讀了 2 年 k1, 出年先讀 k2 我又怕跟不上我無可能又 repeat k2, 前前後後讀了 4 年 k1 & k2.

所以現在都好煩~ 我覺得學校都不太包容小朋友, 一不得就叫他 repeat, if i don't agree, maybe they will ask me to change another school. Now still discussion with school.

回復 1# JoeyTangMaMa 的帖子

其實真係好睇你仔仔發展遲緩情況各方面係點??慢幾多??
你可以請教同小朋友training姑娘意見
問問以小朋友情況如排政府位
E位 I位 S位邊種適合??
如排E位可以係幼稚園上學,不過如果你要番工可能抽不到時間去同小朋友做訓練
有關repeat問題,如果覺得學校不太包容,你可以試0下其他幼稚園,比其他學校見0下小朋友能力可否k2先repeat
因為我仔仔係k1進步不理想,原先係排e位
最後就轉0左s位,現在係協康會讀緊
我仔仔性格超級慢熱,被動,
所以係s位,老師話日日同他做些感統活動
刺激前庭感,本體感再觀察上堂時
會否比較積極

所以你要了解小朋友那些地方比較弱
再針對弱項加強訓練

請問以上媽咪,小朋友發展遲緩是整體學習上有發展問題或某一課學術出問題,因本人细仔都有類似問題,學野比較慢,但k1時去过協康會做最基本的發展報告又話正常.但總係覺得阿仔既發展是比同齡慢,學校k1时老師都有提起阿仔有比同齡小朋友墮後,但k1下學期又話進步了很多,直至k2現时為止,老師無話仔仔有問題,但我都係好想了解多些何為發展遲缓,可否請妳們講解一吓你們小朋友既情况.謝謝分享.

想請問wliklik你話去協康會做最基本的發展報告,即是否導師做的評估呀!
係唔係$650果種呢?

YES, and not further action required.

小兒3歲9個月,是早產bb,有返早期訓練中心,老師評估各方面能力約遲9個月至一年,上星期做政府診所的智能測試,醫生說有自閉症,各方面能力約遲一年至一年三個月。現在有S位,下星期要轉過去,但早期訓練老師認為小兒不至於咁差,不建議他入。如這次不要S位就要從新排,不如排到何時。我很頭痛,有沒有過來人可以分享下,給我一些意見?

正面地想, 如果入S位後讓小朋友每日都可密集地接受訓練.快些把距離拉近,不是更好嗎?

原帖由 anw620 於 11-10-14 13:22 發表
小兒3歲9個月,是早產bb,有返早期訓練中心,老師評估各方面能力約遲9個月至一年,上星期做政府診所的智能測試,醫生說有自閉症,各方面能力約遲一年至一年三個月。現在有S位,下星期要轉過去,但早期訓練老師認為小兒不至於咁差,不建 ...

有S位緊讀住先, 如果能力有的, S位都可以教得很深, 英文照樣A-Z大小楷, K3就要串字 "book","boy"....
S除了學術, 還有各方面治療師, 到全方位穩定, 又可隋時轉出去普通學校,
如失了今次機會, 就要多等一年啦.
‹ 上一主題|下一主題