用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys 出左信啦)))
樓主: Bebichhichi
go

St Paul Boys 出左信啦))) [複製鏈接]

其實兩年前經歷左大女個次, 今次到細仔我鎮定好多了....再加上細仔係學習上真係比同齡慢d, 對文字和數學方面較弱, 全部比人reject哂都不足為奇, 只希望同區派位時能順利派到本區一間功課壓力少, 老師有愛心, 校風純樸的小學便好了...........

我都未收到信... 希望今日既真係冇消息等於好消息啦... 好緊張呀 !!!

St Paul Boys 出左信啦)))

Rejected too.....very disappointed...

Same, rejected! Really high chances to havegilld news for those haven't received letter! Add oil!

P.s. 我呢種第一批陣亡勇士係咪唔駛旨意叩門?

其實我覺得最失望既時候, 唔係入唔到second in, 而係second in 之後最終都得唔到個學位, 個種失望同傷心, 真係唔係第一次已經比人reject左個種失望可以比較架..... 諗起大女兩年前, 真係仲有d覺得.......... 唉!

原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:26 發表
其實我覺得最失望既時候, 唔係入唔到second in, 而係second in 之後最終都得唔到個學位, 個種失望同傷心, 真係唔係第一次已經比人reject左個種失望可以比較架..... 諗起大女兩年前, 真係仲有d覺得.......... 唉!:sig ...

同意!

回復 46# cmchang0927 的帖子

可唔可以分享下你兩年前經驗?

被人reject 的心情很難受,但又想試多幾間!我好想知失分在那裡?

quote]原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:26 發表
其實我覺得最失望既時候, 唔係入唔到second in, 而係second in 之後最終都得唔到個學位, 個種失望同傷心, 真係唔係第一次已經比人reject左個種失望可以比較架..... 諗起大女兩年前, 真係仲有d覺得.......... 唉!:s

tata1668,
我個人覺得第一批死士都唔駛叩啦..... second in 350人收96, 都仲有250人waiting........ 照睇都冇chance呢.. 不如慳番d力比其他學校

我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (waiting), tsl & the dream school, DGJS 入左second Round, of course, at last 都冇啦....唉, 幫阿仔考學校又令我諗起呢d失望感覺.........不過唔緊要啦, 人生係長跑來既, 只要我地無論係咩事既情況下都支持小朋友, 小朋友一定可以發展自己既長處既€

最终去了边間?

quote]原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:49 發表
我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (waiting), tsl & the dream school, DGJS 入左second Round, of course, at last 都冇啦....唉, 幫阿仔考學校又令我諗起呢d ... [/quote]

爭d missed左高主教, 都accepted左(因為女仔好易入), 個時都有諗不如選高主教, 希望細仔易入d, 不過最後我都係幫阿女選左派位個間津貼女校........ 佢而家又好開心啊, 日日都好鍾意番學, 放暑假都掛住學校d朋友仔, 好期待開學, 所以派位d學校都未必係比dss同私校差呱......
原帖由 司亞濤 於 11-9-23 00:10 發表
最终去了边間?

quote]原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:49 發表
我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (wa ...

多謝 cmchang0927 你的分享, 明知一切都要隨緣, 但要經歷差不多一年時間多囝囝尋找合適的學校, 真係EQ低少少都唔知點算, 希望可以做到... 隨緣吧!

多謝 cmchang0927 你的分享, 明知一切都要隨緣, 但要經歷差不多一年時間多囝囝尋找合適的學校, 真係EQ低少少都唔知點算, 希望可以做到... 隨緣吧!

rejected...me 2

道理是明白, 不過, 心情難免有點失落, 其實這學校是不是留了很多quota 俾幼稚園, old boy father, 有哥哥??!?

我也有朋友昨天還沒收到信,希望會是好消息。

謝謝cmchang0927的分享。
其實我對考進DSS的期望不大,只是不甘心試也沒試就放棄。

考學校呢, 其實識人既話就唔駛拚博得咁辛苦.........
Case 1:  有個daddy在一間私立小學由小一謮到中七, 同校長好熟, 佢女去考小學我以為第一round會收佢啦, 點知冇, 因為校長話第一round係老師選, 不過當結果announced完, 有幾個accepted左既冇註冊, 佢女當然可以係眾多(over 300)waiting list第一個獲得通知去後補啦!
case 2: 我老公個friend係一間十分受歡迎既直資男校由畢業, 佢daddy係校董, 佢剛剛先結婚, 未生仔.  佢自己都話, 如果生仔就好了, 一d都唔駛担心, 一定可以入到呢間男校既.........
Case 3: 我識有個媽咪好懶, 冇去考學校, 又夠担死唔參加大抽獎, 我話吓, 你唔担心呀? 佢話佢friend係沙田一間直資小學校長, 佢到時會比位佢女......... 不過係真哦! 到左六月佢就有位, 而家呢間學校都有千多人報架!

所以呢, 係咪識人好過識字?

"識人好過識字" 很同意!

還未有信,好緊張呀
‹ 上一主題|下一主題