用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys 出左信啦)))
樓主: Bebichhichi
go

St Paul Boys 出左信啦))) [複製鏈接]

我都未收到呀!!
係咪寄去九龍會耐啲架?

如果係十一二月細仔, 而你又真係好鍾意間學校, 共實出年可以一路讀住一年級, 一路再考多一次直資私立的.  我識有個媽咪派位不滿意, 最後勉強(在她的角度)讀住救恩, 之後再考st paul co edu, st paul boys, raimondi全都收了! 於是今年在co edu再讀多一次一年級!

回復 53# cmchang0927 的帖子

quote]原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:49 發表
我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (waiting), tsl & the dream school, DGJS 入左second Round, of course, at last 都冇啦....唉, 幫阿仔考學校又令我諗起呢d ... [/quote]

我覺得你同你大女的經歷都算成功呀, 有甘多好學校收左, 派位結果仲好好, 唔駛用失望形容bor

me rejected too.  
now just beginning but really worry about!

cmchang0927,  mud 你講呢個 case 咁似我識果个嘅...?  請問你講果位小朋友姓 mud gar...?

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 10:21 發表
如果係十一二月細仔, 而你又真係好鍾意間學校, 共實出年可以一路讀住一年級, 一路再考多一次直資私立的.  我識有個媽咪派位不滿意, 最後勉強(在她的角度)讀住救恩, 之後再考st paul co edu, st paul boys, raimondi ...
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

rejected

so nobody has been received a second interview letter ....?  

.........No worry.... Be Happy !!!  : )

hehee...  唔好意思, 都係唔好開人名, 不過係同一個人都唔出奇
其實有時我真係覺得幫小朋友選學校, 身邊既人都比好大壓力...... 好似我仔, 佢真係對文字方面較差, 於是我鎖定屋企附近一間津貼小學, 我親身去開放日了解過d課程, 真係好啱阿仔, 由淺入深, 老師有愛心, 唔會放棄成績差同學.  But of course對一d叻仔叻女既媽咪來說就唔夠深. d人問我選咩學校比阿仔, 我話呢間, d人就話, 吓, 做咩唔選st jo, 華仁, 軒官(其實我唔係住灣仔), 做咩唔試吓, 我識有人blah blah blah入左, 我話我想阿仔唔好對學習失去興趣, 佢學野要慢慢來, 跟住d人又:入左就讀到啦, 係名校考包尾, 好過blah blah blah............ 之後, 又有d人一聽( 包括問完我女讀咩學校), 又話: 吓, 中文小學黎架哦, d 英文咪blah blah blah........

所以其實我真係知咩最適合阿仔, 但同阿仔選好又要受到................ 唉, 好似唔幫仔女選名校就好錯咁

剛剛收到信,好開心,學校約2nd Interview!

很感恩, 有幸2nd In.

剛剛收到信,约2nd Interview!
好開心!

我都收到信,6/10 2nd in

收到信約2nd Interview,好緊張同好開心!

噚日收到信既大都報憂,今日收到信既開始報喜,好緊張好緊張

rejected
小玄玄於15-3-06在聖保祿醫院出生!!!

請問意思是不是先在救恩讀了一年,然後下一年再見少一? 或是讀了救恩一年以後插班2年級??

因我有同一個心態,今年入到唔係我杯茶既就讀住先,明年才插小二;但最担心係d學校無位俾我插...

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 10:21 發表
如果係十一二月細仔, 而你又真係好鍾意間學校, 共實出年可以一路讀住一年級, 一路再考多一次直資私立的.  我識有個媽咪派位不滿意, 最後勉強(在她的角度)讀住救恩, 之後再考st paul co edu, st paul boys, raimondi ...

醒目開學勳章

阿囝得左

Finally heard some good news!  Congrats!

今朝收到信,仔仔有得2nd Interview呀, 29 Sept面試, 好開心興奮呀!

恭喜哂所有既 "入圍佳麗" ~~
‹ 上一主題|下一主題