用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二欠交功課
go

小二欠交功課 [複製鏈接]

九月份開學了, 家姐升了小二, 但情況真麻麻.

開學三個星期, 已寫了三次手冊欠交功課, 另外有帶漏書, 抄錯題目, 做錯作業頁數..... 等等.

最初我要求他自己獨立做功課, 但由于欠漏情況嚴重, 我巳改成坐旁邊"倍做", 但由于抄錯題目抄錯手冊等, 我都幫不到她跟進, 現在她的情緒和自信都麻麻地, 不知如何幫她才好.

0    0    0    0

學校website 冇 hw signboard 咩 ?? 現在好多學校有架, 你上去望清楚.  

萬一真係冇, 你可以問定兩三位家長的電話, 最好比較熟落的... 麻煩一下其他家長, 對一對手冊, 所以最好問定三幾位, 唔洗日日都問一位 keeee
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 Reddish 於 11-9-22 11:37 發表
九月份開學了, 家姐升了小二, 但情況真麻麻.開學三個星期, 已寫了三次手冊欠交功課, 另外有帶漏書, 抄錯題目, 做錯作業頁數..... 等等.最初我要求他自己獨立做功課, 但由于欠漏情況嚴重, 我巳改成坐旁邊"倍做", 但由 ...

咁小一時, 有無出現lee d 問題?
係咪放完暑假未回魂.
""抄錯題目+做錯作業頁數"", 係自己寫錯手冊定係唔跟手冊做?
再問吓其他同學仔, 老師交代功課&要求帶書, 是否清楚, 如其他同學仔無錯, 咁即係囡囡ge問題.
唯有叫佢認真d.

呀仔讀小三時, 有位同學日日打電話來對手冊內的家課, 對足全年, 那位同學小四便去了補底班, 我想講, 自理能力差的, 學習能力也不見得好, 如果小朋友常常"論論盡盡", 成績都不會好

妳想提升小朋友的自信, 你就要勤力d做"跟得呀媽"

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

見到自己的小朋友咁 有時候真係好冇耐,我仔9月頭都係冇抄晒手冊回來,小二開始校網冇得看,同地同學仔家長又唔熟,去學校老師唔比上課室抄.我一怒之下把阿仔所有科的作業,簿拿出來同佢說:你冇抄晒手冊,我唔知你要做咩功課,冇辧法你全部做晒.他立刻說:我記得做咩功課啦,.........一大堆說話.我話唔得我唔知如果你下次冇抄晒返來我都係咁.自此都交集功課

原帖由 SARAHTSANG 於 11-9-23 12:04 發表
見到自己的小朋友咁 有時候真係好冇耐,我仔9月頭都係冇抄晒手冊回來,小二開始校網冇得看,同地同學仔家長又唔熟,去學校老師唔比上課室抄.我一怒之下把阿仔所有科的作業,簿拿出來同佢說:你冇抄晒手冊,我唔知你 ...

你個辦法真係勁!
我囝間學校校長講明, 就算小一都唔會POST係校網, 要佢地學習自己寫手冊, 頭1,2個月老師會幫佢地對手冊, 而家升小三SO FAR 我囝又好少寫漏.

回復 6# SARAHTSANG 的帖子

好絕,但我buy喎!


我都覺亞女太淪盡, 學校要小朋友學獨立, 所以一定吾擺功課表上網, 我覺得sarahtang 的方法幾絕, 我試下得吾得先.
謝謝- reddish

"倍做" 並不是長遠良方。可試用獎勵和理解的方法,跟小朋友溝通,對他們說你也很理解這些失誤並不是他想的,但又真的發生了,問她想不想改善,一定要問,若她說想,你便說會支持和她一起想辦法。然後逐樣去實行,不要期望一開始便成功,若開始仍未成功,要鼓勵,要比信心佢地,有小小進步就一齊慶祝。自信心在學習過程非常重要。

試下俾d reward佢啦,我仔仔雖然讀緊小學但慢慢用緊呢招,佢都會肯做野,但耐左又諗點cut reward

原帖由 SARAHTSANG 於 11-9-23 12:04 發表
見到自己的小朋友咁mouth:" /> 有時候真係好冇耐,我仔9月頭都係冇抄晒手冊回來,小二開始校網冇得看,同地同學仔家長又唔熟,去學校老師唔比上課室抄.我一怒之下把阿仔所有科的作業,簿拿出來同佢說:你冇抄晒手冊,我唔知你 ...

haha.. same as me..
學期初有一日, 佢又係忘記抄其中一科, 我都係要佢全部做晒, 因為信唔過有冇抄漏.
佢又肯就範真係做晒, 跟住果幾日好得閒, 因為好多都做定..

我又想問下, 我都想訓練下佢自己做功課
但一些寫字練習就話得遮.
好多都文字題, 唔讀佢又唔會識做.
咪即係一定要陪做????

醒目開學勳章

原帖由 ballball329 於 11-9-28 11:24 發表
我又想問下, 我都想訓練下佢自己做功課
但一些寫字練習就話得遮.
好多都文字題, 唔讀佢又唔會識做.
咪即係一定要陪做????

其實小朋友應該有能力自己睇題目的, 因為到考試測驗都要靠自己睇卷o家o勒! 不如你叫佢試o下做o左先, 做哂先一次過問啦!

我個仔又係一開學第一個星期係咁俾老師寫手冊, 之但係佢唔係冇做功課, 而係明明有帶都冇交, 又或者冇執書包.... 最後我就罰佢欠交一樣o野就冇得玩電腦一個星期, 佢罰到今日都未玩得(因為佢一次過俾人寫o左5樣o野), 而自o個日開始已經冇再俾人寫手冊, 所以我諗呢個方法係 work o既~~

原帖由 Reddish 於 11-9-22 11:37 發表
九月份開學了, 家姐升了小二, 但情況真麻麻.開學三個星期, 已寫了三次手冊欠交功課, 另外有帶漏書, 抄錯題目, 做錯作業頁數..... 等等.最初我要求他自己獨立做功課, 但由于欠漏情況嚴重, 我巳改成坐旁邊"倍做", 但由 ...

提醒一下,會不會是小朋友看不清楚?或者抄得慢?
我想另一個方法是叫小朋友自己同同學仔對完先返屋企?

放學佢搭校車, 我又要番工, 都識唔到D家長, 佢抄錯手冊又唔知, 打番學校又搵唔到D老師, 佢唔識就做唔到,又寫手冊欠交, 我都冇哂辦法~~~

有d學校會將學生每日要做ge功課範圍上網ga,你不如上返學校網頁睇下有無,然後每日再幫佢check下有無寫漏,咁就萬無一失啦
‹ 上一主題|下一主題