用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 蘋果新聞
go

蘋果新聞 [複製鏈接]

對於昨日某報章對學校的報導,本人覺的很不公平, 可能是那位新小一家長跟學校的溝通出現了問題, 或者只聽小朋友說,而沒有求證所致.

小兒今年升三年級, 兩年前一年級時都已經覺得老師, 郭校長是關心學生的人, 有問題會和小朋友傾, 轉介給社工跟進.

冇錯這裏的老師是比較嚴, 但是請問那位家長有冇想過呢間是男校, 男孩子一般比較頑皮, 如果唔惡D,場面隨時失控, 一班人總有些乖和不乖, 如果係乖, 老師斷唔會無理取鬧.
如果咁寶貝個小朋友唔捨得比人罰就不應該讀這校, 學校係為小朋友好而出發,要教他們紀律。小朋友好多時係冇心機上某一科或者特然想玩,所以找籍口要上洗手間, 我個囝都試過老師唔俾去洗手間, 原因係己經俾佢去去咗一次, 不久又話要去, 老師事後都有致電跟我說, 我都好接受, 佢好交帶。

開學後, 班主任都主動找過我經次, 因為發現小兒上課時自行離開坐位, 多言….我很多謝佢恨主動和我聯絡, 令我們可以有機會一起去幫助小朋友。其實小兒十分喜歡這間學校.
如果真的好像報章所言, 我相信囝囝唔會比到9like佢老師和學校.
佢一個唔見咗的like 佢要肚痛先準去洗手間喎.
不過佢自己都講, 而家d嘢深咗, 老師唔比去洗手間佢唔想佢哋分心

0    0    0    0
Trevor Mama

Agree!  I have asked my son last night about his school life. He said no teachers had ever bang the table during class, they are free to go to toilet during recess and no one forced him to finish all his lunch.
祝善謙氣宇軒昂、俊逸不凡! 善良忠實氣宇軒, 謙遜有禮俊逸顯。 Thanks to Joycelyn for such a nice poem!

我尋晚都有問過個仔有無見過如此"場面" , 佢都答我無.  

不過, 話唔比去厠所就有, 但通常係放完小息後果堂.  都正常, 剛剛小完息又話要去, 擺明係小息掛住玩, or 唔想上堂.

HI...雖然我仔已轉左校, 我都知以前上堂老師係真係唔俾去TOILET.. 其實都係一種TRAINING..對住咁多個男仔, 如果有D 唔聽話都幾煩, 我轉校都唔係因為老師惡, 我反而十分多謝我仔仔小一的老師, 佢真係幫左我仔好多, 我仔好少俾老師嬲, 但無奈小兒同我都慼壓力大, 只是個人原因,  我覺得老師係好好, 個個投訴家長有少少誇大件事.   

原帖由 Joyance 於 11-9-22 12:00 發表
我尋晚都有問過個仔有無見過如此"場面" , 佢都答我無.  

不過, 話唔比去厠所就有, 但通常係放完小息後果堂.  都正常, 剛剛小完息又話要去, 擺明係小息掛住玩, or 唔想上堂. ...

‹ 上一主題|下一主題