用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 沙呂學生扣分制
go

沙呂學生扣分制 [複製鏈接]

沙呂小新人事新作風,對學生實施學生扣分制,不守秩序,遲到,校服不整齊,欠帶用品,欠量體溫,欠圖書,逾期交飯單,欠交回條及其它都要扣分。
   1    0    0    0

原帖由 ACCWING 於 11-9-21 22:14 發表
沙呂小新人事新作風,對學生實施學生扣分制,不守秩序,遲到,校服不整齊,欠帶用品,欠量體溫,欠圖書,逾期交飯單,欠交回條及其它都要扣分。 ...

其實沙呂小也有獎勵劵制度, 還會有機會被邀請與校長一起開 cookie party之類的party等. 有獎有罰也不錯的.

一套消極的訓導方向。懷念以前嘅關愛,合作同體諒。

原帖由 happyfitfit 於 11-9-21 23:29 發表

其實沙呂小也有獎勵劵制度, 還會有機會被邀請與校長一起開 cookie party之類的party等. 有獎有罰也不錯的.
我住在沙呂對面,我同座有幾位沙呂學生,家長都說扣分帶來壓力,每個父母都希望自己兒女可自己獨立處理自己的事,鄰居陳太個女沙呂升小六,陳太在尖沙咀工作,夜更收工要晚上12點走,有需要時仲要飛的士返家,因為個女驚扣分要等呀媽返家簽通告,學生不能代家長簽通告,應該遲交通告罰家長先合理,吾係每個家庭都咁幸福太太唔使返工老公養。

我buy 呢個計劃, 可訓練小朋友自我負責任, 自律, 宜家啲小朋友被大人寵壞, 造就好多港孩, 愛鍚子女係啱, 但好多時照顧得太全面, 令小朋友冇機會自己照顧自己, 為培養優等孩子, 請大家一齊努力.......

回覆 4# ACCWING 的文章

新人事當然有新作風! 但係見校長馬不停蹄約見家長收集意見, 我相信如果唔work o既措施一定會修改或癈除. 的確扣分制給我不少壓力, 但習慣過後, 一切又如常. 但值得一讚的是小朋友為著增取多些獎勵劵, 看到他們努力做整齊功課, 俾心機溫默書, 更有一些小朋友為著得到獎勵劵而小息時間去英語室找外籍老師玩, 那也不失為一件值得讚的事. 他們為著所儲得到的獎勵劵, 實在很興奮.

回覆 6# fkkfi 的文章

原來可以小息時間去英語室找外籍老師玩, 等我鼓勵囡囡與同學仔一起去試.

我也是雙職家長, 小朋友合作我相信係可以做得到的, 紀律, 責任係要從少培養, 唔通要等上中學先開始做????? 你估到時會點????
每項制度都會有人贊成, 有人反對, 學校進行得呢個計劃我相信佢預計成效係對小朋友有幫助, 再講學校也有好多獎賞計劃的, 有獎有罰好公平喎....

今年新制度有很多,有賞,有罰.
可是「罰」的制度多過「賞」的制度.而且賞的制度一值都有,如:閒時與外籍老師談話、校長共膳、party……等等,只是轉了轉形式,學生亦十分開心和關注!
罰的制度看似讓學生品德提升,可是最受影響的是較弱的學生,他們既難以有「賞」,更活在「罰」的恐慌下。
希望「有教無類」、「因材施教」

原帖由 ACCWING 於 11-9-22 00:39 發表
我住在沙呂對面,我同座有幾位沙呂學生,家長都說扣分帶來壓力,每個父母都希望自己兒女可自己獨立處理自己的事,鄰居陳太個女沙呂升小六,陳太在尖沙咀工作,夜更收工要晚上12點走,有需要時仲要飛的士返家,因為個女驚扣分要等呀 ...

通告唔一定要媽媽簽, 爸爸都可以簽

雖然我都唔係太BUY呢個扣分制度, 不過某程度真係可以令學生提高自理同責任心, 以係鄰居個CASE, 阿女就係因為唔想被扣分而等媽媽回家簽, 比著上年, 阿女會唔會咁等呢, 會唔會由媽媽唔簽就算呢, 如果我係呢位鄰居, 我會教個女將D通告擺係一個特定位置, 我回家就會簽, 第二朝由阿女放回書包

原帖由 silverplate 於 11-9-23 16:31 發表
呢個計劃係可train小朋友, 但難為要返工家長, 當然不及全職媽媽照顧週到, 小朋友做唔足仲有呀媽補球.

但此舉亦令小朋友返學戰戰兢兢, 再也不能說是愉快學習, 小朋友偶然欠交東西, 除他本人不小心外, 亦有機涉及外在 ...

沒有那麼嚴重吧, 感覺在監獄中

呢個扣分制度係希望學生提升自理同責任心, 我明白作為一個家長都希望仔女係完美, 人生係冇污染, 但你唔比佢地跌過, 佢地又點會長大呢

我唔覺得呢個計劃可以幫到同學, 反而增加左家長嘅壓力. 以前無扣分, 家長會放心放手俾小朋友學習自己處理家課, 收拾課本, 同學若果忘記帶嘢, 被老師寫手冊, 已經有警惕作用. 但依家學校吓吓要扣分, 扣分愈多, 會影響操行分數, 分數又會反映係成績表上, d家長仲點敢放手, 真係一分都不能少!

有d較弱嘅學生, 扣分制只會令佢地同其他同學嘅距離愈拉愈遠, 永無翻身之日, 仲講咩"有教無類"! 對呢D同學
嚟講, 並無鼓勵作用!

學校以學生是否記得帶物品, 作為評估學生操行嘅做法, 理念上亦有問題, 因為粗心大意, 唔應該等同操行差, 呢個唔係一個公平的評分方法.   

原帖由 Hcmama928 於 11-10-13 00:28 發表
我唔覺得呢個計劃可以幫到同學, 反而增加左家長嘅壓力. 以前無扣分, 家長會放心放手俾小朋友學習自己處理家課, 收拾課本, 同學若果忘記帶嘢, 被老師寫手冊, 已經有警惕作用. 但依家學校吓吓要扣分, 扣分愈多, 會影響 ...

個人認為入得這間學校就應該信任學校,校長一定是想攪好間學校及教好班學生的,如果在小時侯都守不到學校規矩,將來長大後怎樣守社會法律呢?
難道將來子女出來社會工作遇到問題仍然需要父母出面幫忙咩?我相信學校會以很多種不同因素作為評估操行分的標準,不會單單因為忘記帶東西而斷定學生的操行。
家長亦都不需要『小題大做』,其實要帶齊東西上課,本來就應該是學生的責任。

教好學生可以有好多方法, 只不過分消極同積極2種. 消極方法是扣分, 積極方法是鼓勵. 總唔相信唔用扣分方法就教唔好d學生,  不過就要睇領導人d功力!

原帖由 coco_destiny 於 11-10-13 13:16 發表

個人認為入得這間學校就應該信任學校,校長一定是想攪好間學校及教好班學生的,如果在小時侯都守不到學校規矩,將來長大後怎樣守社會法律呢?
難道將來子女出來社會工作遇到問題仍然需要父母出面幫忙咩?我相信學校會以 ...

消極抑或積極要看家長如何灌輸給兒女正確信息,我看法這個制度是積極的!好處多纙纙!
好想同大家分享一段經文....
箴言22:6  教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。

扣分制好好

唔係啊!!呢個扣分制好好!!起碼個小朋友會自動自覺check下D野有無帶漏!從小教導佢有責任心.咁樣都係幫下D在職家長!

回復 18# ACCWING 的帖子

ACCWING:
你個女唔係今年K3嗎???
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2329951&extra=page%3D1
咁你又知道呢個扣分制唔好。
開學都唔夠半年就話唔好?你都話新人事新作風啦!!可能會好過之前個幾年呢!

學之前個家長所講

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。
‹ 上一主題|下一主題