用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 今年升中..
go

今年升中.. [複製鏈接]

今年升中的比率(升英中)比以往較差,若我冇計錯,只有40%度升同區好的英中,有否媽咪可俾多D資料?
   2    0    0    0

回復 1# 貓咪館 的帖子

剛剛的1年好多之前派位好既小學,都派得好差。我自己有朋友係top既小學,考全級(200人)2x名,一樣要入中中(第3志願)有朋友油天精英班也一樣入中中。但你要知道他們6年小學生涯他們都讀到死死下,可以每天1x樣功課,一定要天天補習,學校會差不多全港既補充都買齊做晒,放長假要各科目做一本ex。考完試(6月後)一樣要返全日學日日學校補課。我自己希望小朋友開開心心讀小學,所以才選這家學校,不是說這家不行,而是在不太壓迫之下又能入到可以接受既中學,我就ok了。

我只知去年派位入到band 1 英中都好多,剩銀禧都13人(差不多佔1/3-1/4)而且其他派位亦都錯。  基本上 每年派位結果我自己覺得都唔錯,全級大約60-70人,考2x 亦可以派到band 1 英中算好好,就算中中都唔差,大不了入聖三一中學,雖然band 2尾-band 3,我見大仔既小學同學入左去,都話校風唔差,唔係我以前想像中既band 3 咁恐怖。

而且何為好的英中? 唔好以為而家既band 1 同 band 3 差很多,這個band 真係只看成績,好似我大仔入既band 1 英中,d同學一樣一邊上堂,一邊用i-phone上住facebook,一樣有f.1仔就拍拖,一樣有人同老師在堂上argue,一樣有人在球場打波時講晒粗口,一有唔滿意上晒高登或fb 討論區羣起鬧阿sir或miss,而家既中學生都係咁,可以做的是自己在家中多多關心同管教,唔好旨意學校。而且中學去年換了新校長,就已經好多野同我本來想要既唔同晒,唔通轉校咩?

不好意思純粹我自己既意見。

謝謝你,BB2WONG! 我想問以你所說聖三一堂小學係一間不會太多壓迫的學校,那功課量和測驗是怎樣呢? 會否到BAND 1 的學校跟不上呢?

回復 1# 貓咪館 的帖子

咁我自己覺得同好多小學比,我地係輕鬆d。唔講學術既野,起碼唔會迫小朋友參加多樣比賽為校爭取業績先。但我大仔2009年畢業,佢當時真係好輕鬆,細仔而家小五,比大仔當年已經辛苦左好多,多左好多功課同TEST,但心想英小上英中到時就舒服d。 我大仔當年仲係中文教學,上到英中第1個月,(我地間中學已唔多功課)剩查字典都晚晚查到12點。上到中學好靠佢自己,上堂比心機D,識得利用時間,就好易應付。我大仔到而家仲係MON-SUN都有活動,都唔會欠功課同有時間溫TEST 或DICT。 我自己可能比較鬆懈,我兩個仔小學都完全唔補習,參加既活動都係SPORTS或玩既野,完全對學術無關,我希望佢地唔討厭讀書,上到中學就靠佢地自己,TOUCH WOOD 我大仔上到中學,往往係我叫佢唔好讀去瞓覺先,但佢通常都唔聽我講。
‹ 上一主題|下一主題