用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插班
go

插班 [複製鏈接]

請問如想報考直資學校的插班生,是否需要遞交報名表時連PORTFOLIO一併遞交?請給意見。Thanks!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

去到插班呢下, 講咩都係假, 一定係睇成績
PORTFOLIO, 錦上添花啦, 有咪一齊交LOR
原帖由 KL08 於 11-9-20 10:13 AM 發表
請問如想報考直資學校的插班生,是否需要遞交報名表時連PORTFOLIO一併遞交?請給意見。Thanks!

就算你入了申請表+Portfolio學校都要有位才叫你去Interview。
第一關是筆試,考中、英、數。合資格才有得去第二關,見校長。

回覆 1# 小白熊 的文章

好認同,先要學校用位才有機會in再看是否成績優異..........

期實有好多熱門的直資學校都唔會多位,有些直頭沒有插班申請表,如有意就自已製作Portfolio交去學校,而且唔會有回覆,如果佢o地有位才通知你去面試。不過如果真的有心讀就唔好放棄。

多謝各位意見!今日去遞表,希望有機會啦!

原帖由 KL08 於 11-9-21 10:29 發表
多謝各位意見!今日去遞表,希望有機會啦!
點解開學冇耐就轉校?

原本讀完小一下學期已經想轉校,但小朋友暑假不在港,唯有讀多一個學期

好耐之前(都幾年喇)有個唔知版主/會員,有成個轉校過程post過出來分享,最衰我連果個人咩名都唔記得,都唔知點搵,我諗對你有幫助。

我個小朋友今年都成功轉校,以下過程希望可以幫到你
我小朋友是非轉不可,所以大約在今年4月左右,我已選定了5-6間學校,然後根據其網頁續一打電話去各學校詢問有關插班申請。通常學校都會同你講:「現時無位,不過你可以寄小朋友的資料過口黎,如有位會通知你。」以上這類沒有申請表要自己交個人資料並要等運到的學校,你可以照入,但聯絡你的機會唔大,你只會得個等字,除非真的有人退學和你小朋友在各方面都好標青。還要沒有裙帶關系喎。
*以上所講的是本人有寄資料去的小學,這幾間都是有直屬中學的津校。

另外一種是有申請表放上網,只要在指定日期前連同Portfolio交到學校便可。通常這類學校都有得安排會見。第一關要考筆試中、英、數。有些學校只計這次筆試的成績便決定收唔收你。有些學校過左第一關後,學術合乎要求才過第二關見校長。見完返屋企等消息。但可以去到第二關的話都好大機會收你。

小白熊,

多謝你寶貴的資料。

其實我想下學期插班,網上好難揾到資料,唯有打電話去問有冇位。

請問你的小朋友現在轉到哪一類的學校呢?直資、私校還是津校?interview會唔會見埋家長呢?

私校,無見家長
‹ 上一主題|下一主題