用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英班派 Band-3,代表左乜野事實
樓主: happyvalley
go

精英班派 Band-3,代表左乜野事實 [複製鏈接]

你話:
名校、精英班、日日補習

我猜 :
可能小朋友逞分失手,
可能名校小學生太勁
可能選校過份進取。
可能校長會走, 唔積極。
可能校方無教選校策略。
可能太唔好運。
可能開罪了班主任。
可能小朋友操行很差。
可能.... ....... ....... .....

我估中咗邊個 ???????

原帖由 happyvalley 於 11-9-19 23:37 發表
三班其中頭班是精英班,過去是本區名校,現在精英考Band-3,個啊媽痛罵『垃圾』學校,話星期一到星期五都要補習,六日都補,讀左六年,年年精英班,點解… ...

精英班唔代表一定係band 1生, 其他班的學生亦不一定係band 2/3生, 係要睇呈分試的全級名次, 及學校以往record幾多名內係band 1生及PS1等多因素的決定.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 happyvalley 於 11-9-19 23:37 發表
三班其中頭班是精英班,過去是本區名校,現在精英考Band-3,個啊媽痛罵『垃圾』學校,話星期一到星期五都要補習,六日都補,讀左六年,年年精英班,點解… ...

睇極都睇唔明

照樓主的資料: 這所小學係地區名校? 每級只有3, 3班之中只有1班是精英班? 出名的學校而每級只得3班的學校唔多, 按道理唔會派band 3學校,
再加上佢日日都補習, 即使派位唔理想, 扣門都入返band 1中學, 所以我可以肯定, 這小學並非如大家心目中的名校

此外,既然佢係band 1成績, 又懂得日日補習, 理應懂得派位制度, 填表前無問清楚學校/老師意見? 究竟佢派第幾志願先?

你朋友個小朋友在此學校讀了6年都係精英班, 卻派了band 3的中學, 請開名, 真想見識下此校的派位情況!

回覆 1# 五歲仔 的文章

睇極都睇唔明
       其實.唔只你唔明.我想曾在這發表意見的家長都唔明.因樓主自問題放上網後.都從沒再上來說清楚.
             (過去)是本區名校
     我的理解是:(過去).是過去式.代表現在不是.
             話星期一到星期五(都要)補習
                         (都要)是強迫性不自願的
是學校水平唔夠.所以.就算精英班(都要)留校補課.還是小朋友水平不足.就算精英班(都要)一星期補足7日.
            『垃圾』學校,
         是家長一早知.這是 (垃圾 )學校.還是6年後才知這是(垃圾)學校.若是後者.我想:家長先檢討自己.有沒有了解學校水平.有沒有了解自己小朋友實質能力.
                (三班)
        中學縮班(因入讀率下降).都有自主權.而小學暫沒有這情況出現.只有收生不足.(這是個別學校的問題).
       名校.更不會只有三班.現有的名校.小一簡介會都有幾仟名家長爭相入座.我想:妳說的(過去)名校.真的過去....很久......很久了
        以上只是個人的睇法
        若有說錯或誤解的地方.請見諒.

醒目開學勳章

贊成樓主開名!

回復 24# 98730 的帖子

校長叫過我收聲,都幾…。放榜個日個家長吵晒天,佢小朋友考試也是精英班內的。八年前要五十人考一個位,妳話名唔名校,宜家話要小班 wo。地區位于九龍,我唸學校跌 band 就真,考第十名都只派到 band-2 尾中學!

原帖由 天瑜 於 11-9-21 08:28 發表
精英班派 Band-3,代表左乜野事實

2) "話星期一到星期五都要[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=599]補習[/url],六日都補" -

- 會否托管班多於補習呢?

我囡呢間小學,有大約六間補習社尊門補的,有間還要一年前留位,再考核過,有機會成為精英班學生才會收讀的,妳話西唔西利

回復 1# happyvalley 的帖子

如果係九龍區, 咁我估係34, 4/3分賬個間, 十幾年前真係幾多人爭, 但近年就唔多人選

原帖由 happyvalley 於 11-9-21 22:14 發表
校長叫過我收聲,都幾…。放榜個日個家長吵晒天,佢小朋友考試也是精英班內的。八年前要五十人考一個位,妳話名唔名校,宜家話要小班 wo。地區位于九龍,我唸學校跌 band 就真,考第十名都只派到 band-2 尾中學! ...

........

原帖由 98730 於 11-9-21 07:58 發表
睇極都睇唔明
       其實.唔只你唔明.我想曾在這發表意見的家長都唔明.因樓主自問題放上網後.都從沒再上來說清楚.
             (過去)是本區名校
     我的理解是:(過去).是過去式.代表現在不是.
             話 ...

個位家長入讀時應該幾好,其實是每級四班,因為某某原因,所以暫時三班,今年四班了。

補習時間好慘的,是先回家做功課,食完飯晚上七點到補習社,補習社不可再做功課,佢會教妳關於功課的,要補兩小時。

回覆 2# happyvalley 的文章

若這補習社真的那麼厲利.我想你小朋友在自行選校時.大把英中會收佢.不用等大抽獎.

原帖由 98730 於 11-9-21 22:34 發表
若這補習社真的那麼厲利.我想你小朋友在自行選校時.大把英中會收佢.不用等大抽獎.

哈哈,間補習社門外貼晒每班頭三名 + 獎狀,聽說貼事還好準確的,

補習時間好慘的,是先回家做功課,食完飯晚上七點到補習社,補習社不可再做功課,佢會教妳關於功課的,要補兩小時。

鐵人。

回覆 1# judy 的文章

所謂名牌的效應.我替小朋友辛苦.得出的結果又不理想.!!!!!!!!!!何苦.

最慘六年的時間都放哂在功課和補習社內, 自我興趣, 友情, 活動都無哂.
香港讀書真慘.

回覆 1# Reddish 的文章

香港讀書真慘.
這是社會轉變的問題.大家都要接受.
也有些讀得好輕鬆.最主要看家長怎樣配合小朋友的能力去選學校.
其實.最慘就是家長響應名牌.連累小朋友失去童年生活.和樂趣

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 11-9-22 23:15 發表

咁攪法那有學習的興趣,求知的慾望?

是誰謀殺了孩子的求知慾?  上了名中學又如何,不 burn out 自殘,反叛已偷笑。何苦呢?

See #17 from mattsmum

http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2332009&extra=pag ...

呢 d 就係死記方式的後果,係可以短時間內學到大量的知識,不過是硬野,即是 2 + 2 + 2  = 6,活學就是 2^3 = 16,單是初中都多出 2.6 倍。所以上到中學,活學會超越死記。

王國會長

2^3 = 16 ?
原帖由 happyvalley 於 11-9-23 17:32 發表

呢 d 就係死記方式的後果,係可以短時間內學到大量的知識,不過是硬野,即是 2 + 2 + 2  = 6,活學就是 2^3 = 16,單是初中都多出 2.6 倍。所以上到中學,活學會超越死記。 ...
‹ 上一主題|下一主題